logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1072025.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2-8 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 2 martie

Cum explică autoritățile amânările dării în exploatare a Arenei Chișinău


Data lansării Arenei polivalente este planificată pentru 1 mai, termen amânat anterior de mai multe ori de autorități. Agenția Proprietății Publice (APP) menționează că lucrările de construcție la șantierul Chișinău Arena sunt finalizate, iar în prezent își desfășoară activitatea comisia de recepție a complexului. APP afirmă că există mai multe cauze care au determinat amânarea finalizării lucrărilor, principala fiind condițiile solului. O altă cauză ține de creșterea suprafeței totale a construcției, în timpul dezvoltării proiectului, care a fost majorată cu 39%.

Dă sens banilor: Plățile fără numerar, mai multă siguranță, mai mult confort

Progresul informațional a dus la apariția unor noi forme de plată, fără a mai utiliza banii în numerar. Este vorba de plățile electronice pe care sunt efectuate la cumpărături cu ajutorul cardului bancar, pe internet sau prin intermediul telefonului mobil. Aceste plăți au la bază fie banii din contul bancar, în cazul cardului, fie moneda electronică stocată la distanță pe un server și care nu are legătură cu un cont bancar. Moneda electronică de pe server este păstrată în portofele online personale și poate fi utilizată la comercianții și furnizorii de servicii care aderă la această metodă de plată. Informațiile sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare, lansate împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”.

Au fost votate toate legile care se regăsesc în noul memorandum cu FMI, premier

Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internațional urmează să se convoace pe 11 martie într-o ședință, la care urmează să fie aprobată „finalizarea cu succes” a programului curent cu Republica Moldova” și ultima tranșă din programul 2016-2020, inclusiv cu componenta financiară – în jur de 20 de milioane de dolari. Totodată, autoritățile de la Chișinău anunță că au fost votate în lectură finală toate legile care se regăsesc în noul memorandum cu FMI. După ședința conducerii de vârf a țării, premierul Ion Chicu a declarat că au fost votate în lectură finală toate legile care se regăsesc în noul memorandum cu FMI. „Republica Moldova a îndeplinit așa-numitele condiții preventive, stabilite în cadrul negocierilor cu misiunea FMI, care fost în Republica Moldova acum aproape o lună. Toate condițiile sunt îndeplinite. Ați observat că nu este niciuna care ar prevedea majorări de taxe, tăieri de salarii sau alte acțiuni contrar intereselor Republicii Moldova”, a notat șeful executivului.

Săptămâna aceasta vor fi finalizate negocierile în privința creditului rusesc, Ion Chicu

Negocierile pe care le poartă autoritățile de la Chișinău cu guvernul Rusiei în privința creditului rusesc urmează să se încheie săptămâna aceasta. Prima tranșă, în valoare de 200 de milioane de euro, ar urma să ajungă la Chișinău la începutul lunii aprilie. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu după ședința conducerii de vârf a țării. „Prima tranșă sau ceea ce credem noi că putem valorifica în 2020 vor fi 200 de milioane de euro. Va fi acordat creditul pentru zece ani, procentul este în jur de 2. Discutăm încă până la finalul săptămânii. Bani ar trebui să vină, cred că în prima jumătate a lunii aprilie”, a precizat premierul. Din cele 200 de milioane de euro, vor fi reparate în jur de 250 de kilometri de drumuri.

● MARȚI, 3 martie

Reformele reale se transpun în beneficii pentru mediul de afaceri, studio


Un studiu realizat de Banca Mondială, în rândul a 600 de companii din Republica Moldova, arată că reformele reale funcționează și ele se transpun în beneficii pentru mediul de afaceri. Cercetarea denotă îmbunătățiri în comparație cu anul 2018, însă există și aspecte la care mai este de lucru, domenii care fie nu au fost suficient reformate și mai necesită atenție. Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova la Banca Mondială, a declarat că acest studiu este realizat pe parcursul a 15 ani. Cercetarea prezintă un tablou de ansamblu, cu posibilitatea de a compara evoluții, dar și de a ține pulsul mediului de afaceri în ceea ce ține de percepțiile reprezentanților businessului. Tarik Sahovic, specialist superior sector privat, Grupul Băncii Mondiale, a menționat că reformele care au început a fi implementate anul trecut au generat rezultate. De exemplu, s-a redus numărul controalelor, fapt ce a redus și din povara asupra mediului de afaceri.

Câștigul salarial mediu lunar în 2019 a fost de 7356 de lei

Câștigul salarial mediu lunar pe economie în anul 2019 a constituit 7356 de lei. În valoare nominală, salariul este cu 14,1% mai mare față de anul 2018. În termeni reali, acesta a crescut cu 8,9%, arată datele Biroul Național de Statistică. În trimestrul IV al anului trecut, câștigul salarial mediu lunar a fost de 7813 lei. În sectorul bugetar – 6564 de lei. În sectorul economic – 8287 de lei.

Un audit constată carențe în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare după concesionare

Deși contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a avut ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii aeroportuare și a calității serviciilor prestate, o misiune de audit a Curții de Conturi a constatat rezerve și neconformități. Raportul a fost audiat, astăzi, în ședința Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice. Potrivit contractului, concesionarul urma să efectueze investiții de cel puțin 244,2 milioane de euro, etapizat, în funcție de majorarea fluxului de pasageri deserviți de aeroport. Din decembrie 2017, urma să înceapă a doua etapă de modernizare a aeroportului. Aceasta prevede efectuarea investițiilor în sumă de 115,5 milioane de euro. Lucrările de construcție a noului terminal urmau să înceapă până pe 31 decembrie 2018 și să încheie până pe 31 decembrie 2022.

● MIERCURI, 4 martie

Igor Munteanu: Concesionarul AIC a folosit practici anticoncurențiale în raport cu operatorii aviatici


Selectarea concesionarului Aeroportului Internaţional Chişinău s-a făcut fără respectarea transparenței și a mecanismelor de asigurare a intreselor statului. Acest proces a avut loc cu carențe grave și profunde, iar organele de anchetă și justiția trebuie să investigheze această concesionare riscantă. Aprecierea a fost dată de către  deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de control al finanţelor publice, după audierea raportului de audit al Curții de Conturi cu privire la încheierea și executarea contractului de concesiune a Aeroportului. Potrivit parlamentarului, concesionarul AIC, compania Avia Invest, a încasat numai din taxa de modernizare circa 1,2 miliarde de lei – „o umbrelă generoasă lăsată proprietarilor săi (Șor) de către protectorii săi politici”. Totodată, deși în 2017, Aeroportul Internaţional Chişinău a înregistrat un flux de 2,6 milioane de pasageri, concesionarul nu a achitat nici 50% din investițiile pe care era obligat să le facă în prima etapă. Cea de-a doua etapă, care urma să înceapă în 2017, așa și nu a început.

Ministrul Economiei Anatol Usatîi, detalii noi despre creditul rusesc

Recepționarea creditului contractat de către Republica Moldova de la Federația Rusă este reținută din cauza că în Rusia a fost schimbat cabinetul de miniștri. Suma totală este cea care a fost convenită la început, 500 de milioane, însă banii vor fi debursați în tranșe, prima fiind de 200 de milioane, notează IPN cu referire la declarațiile ministrului economiei și infrastructurii Anatol Usatîi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. „În Federația Rusă a fost schimbat Guvernul și se așteaptă rectificarea bugetului. Dobânda de 2% este foarte avantajoasă dacă să facem referire la alte țări unde se discuta de 3,5%”, a declarat ministrul.

USAID, despre evoluția unor sectoare din economia Moldovei

Vinificația, industria ușoară, turismul local și tehnologiile informației și ale comunicațiilor din Republica Moldova atestă o dezvoltare considerabilă de când beneficiază de asistența Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID). Acestea sunt concluziile unui studiu bazat pe date statistice din Moldova și din alte țări cu care s-a făcut comparație pentru a analiza nivelul de competitivitate și traiectoria de dezvoltare a țării. Scott Hochlander, directorul Misiunii USAID în Moldova, a prezentat în cadrul ședinței Clubului Presei Economice o evaluare critică a celor patru domenii, bazată pe experiența de peste 14 ani de asistență din partea USAID a proiectelor de competitivitate în Moldova. „Sunt foarte impresionat de dezvoltarea pe care o văd în Republica Moldova. În aproape 15 ani am reușit să acoperim cu proiecte domenii mari ca industria vinului, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Am găsit oamenii potriviți și proiectele potrivite, am reușit să susținem proiecte sistemic, iar pentru fiecare dolar investit dorim să vedem o valoare adăugată pentru beneficiari”, a spus Scott Hochlander.

Rata de bază s-a diminuat până la 4,5 la sută anual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim să reducă rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale, de la 5,5 până la 4,5 la sută anual, precizează un comunicat de presă al băncii centrale, citat de IPN. Totodată, au fost diminuate ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight cu 1,0 p.p. până la 7,5 și, respectiv, 1,5 la sută anual. Hotărârea a fost luată în contextul confirmării tendinței dezinflaționiste prognozate de BNM în Raportul asupra inflației nr. 1, 2020, se menționează în comunicat.

Un teren public de 1,5 ha riscă să fie vândut la un preț derizoriu, declarație

Fondatorul asociației obștești „Comitetul Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale și apărarea drepturilor omului”, Mihai Balan, atenționează că agentul economică care administrează centrul comercial de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Ismail (Unic) intenționează să procure terenul public pe care este amplasat magazinul și teritoriul adiacent la prețul normativ și nu cel de piață, iar ca urmare bugetul municipal are de pierdut sume importante. Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Balan, a comunicat că municipalitatea i-a eliberat agentului economic autorizație de construcție a unor anexe în adiacentul centrului comercial. Potrivit lui Mihai Balan, centrul comercial Unic, care din 2016 este proprietate privată, este amplasat pe un teren public municipal. Din momentul privatizării, administrația magazinului s-a adresat administrației publice locale cu solicitări de a-i fi eliberate acte permisive pentru construcția unor anexe pe o suprafață de peste 20 de ari, care de asemenea este proprietate publică. Se întâmplă în condițiile în care agentul economic nu dispune de contract de arendă, drept de proprietate sau oricare altă relație funciară cu autoritatea locală. Până nu demult, agentul economic se alegea cu refuz. Or, în vara anului 2019.

Venitul lunar minim garantat va fi indexat cu 4,8%

La 1 aprilie, venitul lunar minim garantat va fi indexat cu 4,8%, reieșind din creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern. După indexare, venitul lunar minim garantat va constitui 1107 lei. Mijloacele financiare necesare pentru implementarea indexării sunt prevăzute în buget, la compartimentul cheltuieli sociale. După indexarea cu 3% la 1 aprilie 2019, venitul lunar minim garantat a constituit 1056 lei. Venitul minim garantat este luat în considerație la calcularea ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, oferit de stat persoanelor din categoriile defavorizate.

● JOI, 5 martie

Executorii proiectelor de infrastructură își vor primi banii doar după un audit


Companiile care vor executa necalitativ lucrările în cadrul proiectelor de infrastructură vor risca să rămână cu conturile blocate, fără remunerare și cu ulterioara includere într-o listă neagră. Despre aceasta anunță președintele Igor Dodon. La recepționarea lucrărilor, va fi efectuat un audit, iar apoi vor urma și deciziile corespunzătoare. Șeful statului menționează că au fost multe proiecte de infrastructură care s-au făcut „de mântuială și de dragul de a raporta”. „Noi vom avea acum cu totul altă abordare. Guvernul este decis că, dacă nu s-a făcut calitativ, nu doar că acest agent economic nu va mai participa mai departe, dar să se întoarcă și să fac lucrul normal”, a declarat Igor Dodon într-o nouă ediție a emisiunii „Președintele răspunde”.

Cei vinovați de concesionarea în detrimentul statului trebuie deconspirați, deputat

Raportul de audit al Curții de Conturi cu privire la încheierea și executarea contractului de concesiune a Aeroportului constată încălcări grave și abuzuri produse chiar la etapa concesionării. O spune președintele Comisiei de control al finanțelor publice, deputatul Igor Munteanu. Potrivit parlamentarului, autoritățile de profil trebuie să utilizeze toate posibilitățile pentru a apăra interesele statului și pentru a întoarce Aeroportul Internațional Chișinău în categoria obiectivelor de infrastructură strategică netransmisibilă altor companii private. Dar cel mai important – „trebuie să elucideze circumstanțele schemelor dubioase și să-i deconspire pe cei vinovați de această concesionare neizbutită și făcută în detrimentul intereselor statului”. Selectarea concesionarului nu a fost transparentă. A fost făcută de persoane care și-au încălcat obligațiile de serviciu și au acceptat o companie obscură cu 5 400 de lei pe cont, înregistrată chiar în ajunul concursului, afirmă deputatul. „Practic au permis să fie desfășurate acțiuni superficiale și ineficiente – 90% din investiții s-au făcut doar din veniturile operaționale ale Aeroportului. Banii împrumutați de către Avia Invest reprezintă surse obscure, netransparente, dacă vorbim de Panama. Scopul concesionării, practic, nu a fost atins din acest acord”, a declarat Igor Munteanu.

● VINERI, 6 martie

FMI a luat notă de acțiunile de urmărire penală ce vizează BNM


Fondul Monetar Internațional a luat notă de acțiunile de urmărire penală ce vizează Banca Națională a Moldovei și va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu. Cu o declarație în acest sens a venit reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin. „În acest context, va fi important de păstrat independența Băncii Naționale a Moldovei, astfel încât să fie menținut progresul obținut prin eforturi mari pe parcursul realizării programului susținut de Fondului Monetar Internațional, în beneficiul cetățenilor. Suntem gata să susținem continuarea reformelor din Republica Moldova”, se menționează în declarația pentru presă.

Vot final pentru proiectul cu privire la redirecționarea profitului BNM

Parlamentul a adoptat în două lecturi, cu 52 de voturi, proiectul de lege cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei. Deputații din opoziție au declarat că acest proiect nu presupune întoarcerea banilor din frauda bancară, așa cum le-au declarat cetățenilor politicienii, ci este unul tehnic. Mai exact, o sumă de bani se transferă dintr-un buzunar în altul. Deputații din opoziție au mai spus că sunt necesare amendamente pentru excluderea eventualelor riscuri, iar banii care vor fi transferați de la BNM în bugetul de stat să fie utilizați pentru majorarea celor mai mici pensii.

12 locomotive urmează să ajungă în țară până la finele lui iulie

Cel târziu până la sfârșitul lunii iulie, în țară vor fi livrate 12 locomotive contractate prin intermediul proiectului finanțat de consorțiul BERD – BEI. Într-un răspuns al Căii Ferate a Moldovei pentru IPN, se precizează că locomotivele sunt diesel TE33AC, cu motor GEVOI 2. Comparativ cu generația anterioară de locomotive diesel TEIO, locomotivele noi au un nivel mai redus de emisii nocive, cu circa 30%, și un consum cu 15% mai jos. Locomotivele sunt controlate de un sistem cu microprocesor și sistem de diagnostic la bord. Licitația pentru procurarea locomotivelor a fost finalizată la 30 septembrie 2018, fiind selectată compania GE Parts LLC. Contractul a fost semnat pe 6 noiembrie 2018.

Alexandru Slusari: Sub paravanul micșorării poverii furtului miliardului, se ascund idei meschine

Sub paravanul micșorării poverii furtului miliardului, se ascund idei meschine, susține deputatul Fracțiunii ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari. Potrivit parlamentarului, proiectul prin care se propune instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al BNM la venitul bugetului de stat, votat de deputați în două lecturi, este „o bombă cu ceas”. Potrivit deputatului, documentul, dincolo de faptul că nu soluționează problema miliardului furat, introduce un mecanism foarte periculos pentru viitor. Prin această lege se schimbă mecanismul acoperirii pierderilor în cadrul Băncii Naționale. Deputatul PPPDA declară că cetățenii sunt supuși riscului să achite, prin bugetul de stat, pierderile Băncii Naționale, dacă capitalul statutar al BNM va cădea sub 4%. „Prin această modificare relaxăm și pe Banca Națională”, spune acesta.

● SÂMBĂTĂ, 7 martie

Cel mai afectat domeniu de fenomenul „salariului în plic”


Aproape 7% din angajați primeau salariul „în plic” în semestrul patru al anului trecut. Cele mai mari ponderi se estimează pentru activitățile din agricultură (55,3%), comerț (15,8%), construcții (13,1%) și industrie (2,1%). Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, în baza unor înţelegeri verbale, este mai frecventă printre salariații bărbați (6,8%), decât femei (5,7%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (55,3%), comerț (15,1%), construcții (13,3%) și industrie (2%). În sectorul informal, în trimestrul patru al anului trecut, au lucrat 15,7% din totalul persoanelor ocupate în economie. Din numărul persoanelor ocupate informal salariații au alcătuit 23,9%.

Drumul Vinului Moldovei, inclus în Rutele Culturale ale Consiliului Europei

Ruta „Drumul Vinului Moldovei” devine primul itinerar turistic al Republicii Moldova înregistrat în „Iter Vitis – Les Chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei. Traseele turistice includ circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Valul lui Train, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 27 de evenimente cultural-vinicole și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară. „Afilierea Drumului Vinului Moldovei la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei vinului și al turismului din Moldova, notorietatea cărora s-a afirmat. Patrimoniul milenar, diversitatea tradițiilor vitivinicole, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic al Moldovei, pe care prin rețeaua Iter Vitis le vom promova ca parte a patrimoniului cultural european turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice”, a declarat Emanuela Pranke, managerul de program Iter Vitis, citat într-un comunicat de presă al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Domestic.