RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24 februarie-1martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 24 februarie
Cerințe pentru ambalarea, etichetarea și transportarea produselor din carne
Autoritățile pregătesc cerințe de calitate pentru ambalarea, etichetarea și transportarea conservelor din carne, a salamurilor, mezelurilor și a specialităților din carne. Un proiect în acest sens a fost discutat recent la o ședință a responsabililor din domeniu. Tatiana Nistorică, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a precizat că și anterior existau cerințe, doar că erau numite reglementări tehnice privind preparatele și produsele din carne. „În contextul noii legislații, armonizate la standardele UE, nu mai sunt numite reglementări tehnice, ci cerințe de calitate”.
Cea mai simplă formă de a păstră economiile la o bancă este în conturi curente sau depozite
Economii reprezintă suma de bani rămasă după ce toate cheltuielile de consum personal sunt sustrase din venitul acumulat într-o perioada de timp stabilită. Acești bani îi putem păstra acasă sau în portofel, dar cel mai prudent este să îi păstrăm la o bancă. Cea mai simplă și accesibilă formă de a păstră economiile la o bancă comercială este în conturi curente sau depozite. Informațiile sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate de BNM împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”. Atunci când o persoană acumulează rezerve de bani substanțiale, economiile pot fi utilizate pentru investiții. Piața financiară națională este limitată în număr de instrumente de economisire sau investire disponibile, dar totuși în perspectivă trebuie să fie cunoscute aspectele și riscurile aferente.
● MARȚI, 25 februarie
Deși salariile au crescut în ultimii ani, acestea rămân foarte mici, studiu
Deși au crescut oarecum în ultimii ani, salariile, cel puțin cele declarate, sunt în continuare foarte mici și rămân la miezul multor probleme. Din cauza veniturilor foarte mici și a creșterii intensității muncii, angajații se simt nedreptățiți în relația cu angajatorii și guvernul, iar încrederea în faptul că lucrurile se pot schimba semnificativ în bine este foarte scăzută. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu cu privire la situația salariaților din Republica Moldova. Autorii cercetării opiniază că executivul ar trebui să stimuleze creșterile salariale prin creșterea mult mai rapidă a salariului minim, prin creșterea salariilor în sectorul bugetar și prin eforturi mult mai eficiente pentru legalizarea veniturilor salariale. Studiul, care a fost prezentat marți, 25 februarie, a fost realizat de către Fundația Friedrich Ebert (FES) în parteneriat cu Syndex România. Ana Mihailov, coordonatoare program în cadrul FES, a menționat că studiul prezintă o imagine de ansamblu. „Cu referire la dezvoltarea economică, în ultimii câțiva ani, auzim tot mai des sintagme de genul: îîmbunătățirea mediului de afaceri și al climatului investițional, atragerea investițiilor directe sau străine, facilități fiscale. Și aceștia sunt, incontestabil, niște factori importanți pentru dezvoltarea economică, dar totodată, auzim foarte puțin despre un alt factor important, cum e munca și productivitatea muncii”, a spus Ana Mihailov.
În 2019 femeile au avut cea mai mare pierdere salarială din ultimii șase ani
În 2019 diferența salarială în Republica Moldova a constituit 14,4%, marcând cea mai mare pierdere financiară anuală pentru femei din ultimii șase ani, de peste 14 mii de lei. Datele sunt prezentate de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în contextul Zilei Egalității Salariale, care este marcată anual pe data de 24 februarie. Alina Andronache, specialistă în advocacy și comunicare în cadrul CPD, a spus, într-o conferință de presă, că o femeie a trebuit să lucreze de la începutul anului 36 de zile suplimentare pentru a atinge câștigul salarial pe care l-a avut un bărbat anul trecut. Și la etapa beneficierii de pensie pentru limită de vârstă, anul trecut s-a înregistrat o disparitate de gen semnificativă – de 21,6%, în defavoarea femeilor. Cu patru puncte procentuale mai mare față de anul 2019. Toate aceste discrepanțe, spune Alina Andronache, determină pierderi financiare enorme pentru femei.
Până pe 1 iunie, va fi evaluată activitatea fiecărei întreprinderi de stat
Până pe data de 1 iunie a anului curent, urmează să fie evaluată, în baza mai multor indicatori, activitatea întreprinderilor de stat și a societăților în care statul deține cotă parte, precum și performanța directorilor. Ca urmare a evaluărilor, vor fi acordate premii sau vor fi aplicate sancțiuni. Despre aceasta a anunțat directorul general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, în cadrul unei ședințe cu directorii întreprinderilor. „Statul deține în proprietate o listă mare de active, care sunt administrate prin intermediul APP. Administrarea eficientă a activelor de stat de-a lungul anilor a fost criticată și deseori a fost criticată binemeritat. Prim-ministrul a solicitat să fie elaborat și implementat un instrument eficient de apreciere a activelor publice. Agenția Proprietății Publice transmite administrarea proceselor operaționale în sarcina directorilor, a dumneavoastră, care de fapt și se ocupă de administrarea activelor statului. Or, administrarea eficientă direct depinde de activitatea dumneavoastră”, a declarat Ghenadie Țepordei în cadrul ședinței, care a durat în jur de cinci minute.
PSRM își prezintă inițiativele privind agricultura și cheamă producătorii să exporte în Rusia
Deputatul socialist Mihail Paciu a declarat, într-o conferință de presă, că producătorii sunt așteptați să depună cereri pentru dezvoltarea exportului de fructe în Federația Rusă. Potrivit parlamentarului, din cele peste 300 de companii exportatoare din Moldova, 250 exportă fructe în Federația Rusă. „În 2014-2015, activau 129 de companii moldovenești, activitatea cărora a fost blocată pe piața rusă. Datorită eforturilor președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, aceste companii au redobândit oportunitatea de a-și exporta mărfurile în Rusia, mai mult de atât, în ultimii 4-5 ani numărul acestora a crescut de la 129 la 258”, a declarat parlamentarul.
● MIERCURI, 26 ianaurie
Anual fluxurile anuale ilicite de capital constituie 1,2 miliarde dolari, economist
Anual fluxurile anuale ilicite de capital constituie 1,2 miliarde dolari, dar pentru unii ani suma este cu 60% mai mari față de estimările făcute. Acești bani alimentează tot ce înseamnă subdezvoltarea țării. Pe parcursul a 20 de ani, în și din Republica Moldova au circulat între 15-20 miliarde de dolari capital ilicit. La calcularea sumei fluxurilor ilicite de bani nu s-a luat în calcul traficul de armament, droguri, ființe umane și miliardul furat din sistemul bancar. Constatarea aparține economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, economistul a menționat că că fluxurile ilegale de capital se realizează prin patru scheme. Jumătate din suma de 1,2 miliarde dolari provine din importurile subevaluate, lucru care permite ca în Republica Moldova să intre 600-700 milioane de dolari anual. Toți acești bani ajung în economia tenebră a țării. A doua schemă constă în scoaterea ilegală a banilor din țară prin supraevaluarea importurilor. Anual prin această schemă sunt scoși din țară 350 – 400 milioane de dolari. Acești bani pleacă și se opresc în paradisul fiscal. O parte din bani vin în țară sub formă de „investiții străine” din paradisurile fiscale. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în această schemă participă activ și companiile de stat și în acest caz nu e vorba doar de evaziune fiscală, dar și delapidarea banului public.
Moratoriul privind cetățenia prin investiții a fost prelungit
Moratoriul cu privire la recepționarea cererilor noi pentru dobândirea cetățeniei prin investiții a fost prelungit până pe 1 ianuarie 2021. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în ședința Guvernului din 26 februarie. Ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, a declarat că proiectul cu privire la inițierea unui nou moratoriu a fost elaborat pentru a oferi un termen suplimentar pentru examinarea multiaspectuală a acestui subiect, precum și pentru luarea unei decizii finale cu privire la acest program.
● JOI, 27 februarie
Împrumut de peste 18 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii agricole
Republica Moldova va accesa un credit japonez preferențial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională pentru realizarea proiectului a fost aprobat în ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 26 februarie. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a declarat că acest credite este acordat pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată fixă de 0,1% la procurarea tehnicii și echipamentului agricol, iar pentru servicii de consultanță – 0,01% pentru toată durata împrumutului. Perioada de grație pentru acest împrumut este de 12 ani.
SFS lansează „Cabinetul personal al contribuabilului”
Din 2 martie curent, în regim pilot, Serviciul Fiscal de Stat lansează un nou serviciu electronic: „Cabinetul personal al contribuabilului”. Menirea serviciului este de a realiza conectarea automatizată a contribuabililor la serviciile fiscale electronice. Din data lansării acestuia, conducătorii autorităților publice, persoanelor juridice și persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător pot obține în mod automatizat acces la serviciile fiscale electronice. Pentru aceasta trebuie să se autentifice prin MPass în cadrul sistemului SIA „Cabinetul personal al contribuabililor” pe portalul www.sfs.md și să semneze electronic Regulamentul privind modul de utilizare a serviciilor fiscale electronice, prin intermediul sistemului.
Autoritățile municipale își propun să cumpere în acest an 100 de autobuze noi
Un pachet de documente în vederea achiziționării, în acest an, a unui lot de 100 de autobuze a fost prezentat astăzi de Primărie consilierilor municipali. Potrivit primarului Ion Ceban, lotul ar urma să fie achiziționat de la o uzină producătoare de autobuze din Belarus. Acestea au motor de fabricație germană, cutie de viteze automată, podea joasă, dotări moderne și sunt cele mai competitive pe piața internațională ca și preț. O unitare ar ajunge la circa 120 de mii de euro. Ion Ceban a mai spus că, dacă autobuzele vor fi asamblate la Chișinău, prețul va fi cu 7-10% mai mic, la care se va adăuga scutirea de TVA.
Nou director la ANRE
Violina Șpac a fost numită de Parlament în funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Proiectul de hotărâre a fost votat în ședința de joi, 27 februarie. Violina Șpac este numită în funcția de director pentru un mandat de șase ani. Intervievând performanțele profesionale și manageriale a doi candidați admiși, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a decis să propună Parlamentului pentru numirea în funcția de director candidatura Violinei Șpac, care a acumulat cel mai înalt punctaj cumulativ de evaluare.
● VINERI, 28 februarie
BNM va putea acorda împrumuturi Fondului de garantare a depozitelor
Banca Națională a Moldovei va avea dreptul de a acorda împrumuturi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în cazul insuficienței mijloacelor deținute pentru onorarea depozitelor garantate. Parlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de lege în acest sens în ședința de joi, 27 februarie. Potrivit proiectului, condițiile de acordare a împrumuturilor, inclusiv rata dobânzii, vor fi stabilite de Comitetul executiv al Băncii Naționale.
La 100 de zile a Guvernului Chicu, fraudele în Moldova au fost reluate, opinii
La 100 de zile de la venirea în funcție a Cabinetului de Miniștri condus de către premierul Ion Chicu schemele de fraudă din Republica Moldova, stopate pentru puțin timp, au revenit. Opinia este susținută de către Veaceslav Negruța, ex-ministru al finanțelor, Rosian Vasiloi, ex-șef al poliției de frontieră, și de către Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor. Fostul șef al Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi spune că în perioada de 100 de zile nu a văzut nicio evoluție, nu s-a făcut nimic nou, decât doar acele acțiuni care au continuitate și sunt sprijinite de partenerii internaționali.
Tarif mai mare pentru agentul termic livrat de Apă-Canal Chișinău
Consumatorii asigurați cu agent termic de către Apă-Canal Chișinău vor plăti mai mult pentru acest serviciu. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat vineri, 28 februarie, majorarea tarifului cu 43 de lei, până la 1132 de lei pentru o gigacalorie. Ilie Trifan, șeful Departamentului energetică al întreprinderii, a spus că este vorba de 58 de blocuri locative, șase instituții medicale, patru agenți economici, trei instituții școlare, două grădinițe și o instituție de cultură. Toate sunt amplasate în zona aeroportului, orașul Codru și strada Costiujeni.
Tot mai mulți cetățeni prezintă declarațiile pe venit în format electronic
Numărul documentelor fiscale prezentate anul trecut Serviciului Fiscal de Stat prin intermediul sistemului informațional Declarația electronică, de către persoanele fizice, a crescut de mai bine de două ori, în comparație cu 2018. Potrivit datelor Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe, numărul acestora a constituit în 2019 circa 37,2 mii. Datele statistice ale CTIF, care este administrator al sistemului informațional al SFS, mai arată că numărul documentelor fiscale prezentate SFS prin sistemul Declarația electronică de către persoanele juridice a sporit, față de anul 2018, cu 9,6 % și a depășit 1,692 milioane. Per total, în anul 2019 contribuabilii persoane juridice și persoane fizice au prezentat SFS c 2,437 milioane de documente fiscale, dintre care 1,729 milioane – în format electronic. Ponderea documentelor fiscale prezentate în format electronic a crescut cu 4,43 puncte procentuale, de la 66,5% în anul 2018, la 70,93%, în anul 2019.
Moratoriul repetat la cetățenia prin investiții, votat în prima lectură
Proiectul de lege care prevede instituirea moratoriului repetat privind acordarea cetățenei prin investiții a fost votat în prima lectură în ședința de vineri, 28 februarie, a Parlamentului. Moratoriul se stabilește până pe 1 ianuarie 2021. Iuliana Drăgălin, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a declarat în plenul Parlamentului că moratoriul repetat se instituie pentru examinarea multiaspectuală a subiectului în cauză, dar și pentru a lua o decizie finală cu privire la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție.
Comerțul bilateral dintre România și Moldova a depășit anul trecut 2,2 miliarde de dolari
Volumul total al comerțului bilateral dintre România și Republica Moldova a totalizat în anul 2019 suma de 2,2 miliarde de dolari. Exportul românesc a fost de 1,3 miliarde de dolari, iar importul din Republica Moldova a fost de 831,9 milioane de dolari. Datele sunt oferite de către Ambasada României la Chișinău, care face referire la datele statistice românești. România a exportat în Republica Moldova în principal produse minerale, mașini, aparate și echipamente electrice, produse ale industriei chimice și conexe. Totodată, România a importat din Republica Moldova mașini, aparate și echipamente electrice, produse ale regnului vegetal, metale comune și articole metalice, materiale textile și articole din acestea.
● SÂMBĂTĂ, 29 februarie
Antreprenor IT: Forța activă de muncă pleacă rapid din țară
Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor întreprind mai multe acțiuni prin care intenționează să faciliteze activitatea mediului de afaceri din Moldova. Totuși, potrivit antreprenorului în domeniul IT Veaceslav Cunev acest proces este prea lent, timp în care forța activă de muncă din Moldova se reorientează peste hotare cu o viteză foarte rapidă. În opinia lui Veaceslav Cunev, din cauza impedimentelor pe care le întâlnesc tinerii după deschiderea afacerilor aceștia renunță foarte ușor și caută alternative în afara țării.
Sindicate: Se atestă restanțe salariale în valoare de peste 20 de milioane de lei
Se atestă restanțe la plata salariilor în valoare de peste 20 de milioane de lei, care au fost acumulate de mai mulți ani la diverse întreprinderi și instituții din țară. Datele sunt prezentate de reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care consideră că acest fapt lezează grav drepturile salariaților. Subiectul a fost discutat în cadrul primei ședințe din acest an a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Reprezentanții sindicatelor au menționat că, pe lângă faptul că sute sau chiar mii de salariați nu-şi primesc salariile cuvenite, salariaților nu le sunt achitate nici contribuțiile de asigurări sociale, fapt care influențează negativ asupra stabilirii pensiei.
Angajatorii acceptă riscul salariului „în plic” în schimbul unor câștiguri imediate
În căutarea profiturilor suplimentare, angajatorii sunt dispuși să plătească o parte din remunerare „în plic”. Evaziunea fiscală pe salarii este în consecință deosebit de mare în Republica Moldova. Mecanismele statului pentru a contracara acest fenomen – controalele fiscale, penalitățile, salariul minim etc. – sunt puțin eficiente, iar mediul de afaceri acceptă riscul în schimbul unor câștiguri financiare imediate. În aceste condiții, firmele care practică remunerarea legală sunt dezavantajate din punct de vedere competitiv, mai ales în sectoarele unde costurile salariale sunt decisive pentru a câștiga contracte, de exemplu construcții. Concluziile se conțin într-un studiu realizat de către Fundația Friedrich Ebert, în parteneriat cu Syndex România. Studiul arată că, în condițiile în care remunerarea este extrem de mică, angajații sunt dispuși să accepte o creștere modestă a remunerării în condițiile plății „în plic”. Neîncrederea în sistemele publice de protecție medicală și socială explică un nivel foarte redus al conformării fiscale voluntare. Lipsa contractelor colective la nivel de întreprindere și puterea de negociere foarte redusă a salariaților nu face decât să păstreze această stare a lucrurilor.