logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1071217.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 ianuarie-2 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 27 ianuarie


Guvernul va scoate la privatizare SA „Metalferos”

Guvernul va scoate la privatizare în perioada imediat următoare societatea pe acțiuni „Metalferos”. Despre aceasta anunță premierul Ion Chicu, care menționează că astfel va fi „cu un monopol în țară mai puțin”. „Cu un monopol în țară mai puțin. Cu o durere de cap mai puțin. Următorul monopol spre lichidare – cel de pe piața aeroportuară”, a scris pe Facebook șeful executivului.

Se discută revenirea la prețurile plafon pentru carburanți

În cazul în care petroliștii din Republica Moldova nu vor reacționa la schimbările de pe piețele internaționale și nu vor ajusta prețurile la carburanți, în următoarele săptămâni autoritățile vor veni cu un proiect din lege prin care se va reveni la precedenta metodologie de stabilire a prețurilor. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon luni, 27 ianuarie. După întrevederea cu premierul și cu președintele Parlamentului, Igor Dodon a declarat pentru presă că petroliștii trebuie să reacționeze operativ la schimbările care au loc pe piețele internaționale. Și prețurile se schimbă destul de des – cresc, scad – fluctuații au loc chiar și în fiecare săptămână. Însă nu sunt vizibile schimbările de prețuri, mai ales în scădere, a remarcat Igor Dodon.

Ce este inflația și pe cine afectează

Situația în care la bunuri și servicii se înregistrează o creștere generală a prețurilor este numită inflație. Inflația micșorează puterea de cumpărare a banilor, adică cu aceeași sumă de bani poți cumpăra mai puține lucruri decât înainte. Banii fiind la rândul lor un bun, inflația este acea variabilă care determină și prețul banilor. Altfel spus, inflația determină nivelul ratei dobânzii care în esență este „prețul banilor”, aceasta regăsindu-se ulterior în costul mai multor servicii financiare, precum ratele la credite sau ratele la depozite. Informații despre ce reprezintă inflația, dar și care sunt consecințele acesteia sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate de BNM împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”.

Exporturile de vinuri în 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii cinci ani

Vinul Moldovei a încheiat anul 2019 pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii cinci ani. Într-un comunicat de presă al Oficiului Național al Viei și Vinului se spune că anul trecut Republica Moldova a exportat peste 156 de milioane de litri de vin, în creștere cu 9% sau cu peste 12 milioane de litri față de 2018. Potrivit ONVV, Republica Moldova a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de peste trei milioane de lei. Din totalul volumului exportat, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, divinurile și distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%. Vinurile liniștite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile – 20%, iar spumantele și vinurile fortificate – câte 3%.

Aproape patru mii de locuințe au fost procurate prin programul Prima Casă

De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” și până în prezent, prin intermediul acestuia au fost procurate aproape patru mii de locuințe. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de peste 1,9 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor – 990,2 milioane. Din numărul total, 556 de persoane beneficiază de compensații în cadrul Programului „Prima Casă 2”, destinat persoanelor angajate în sectorul bugetar. De comepnsații de la bugetul de stat beneficiază și cei care au mai mulți copii minori la întreținere – „Prima Casă 3” – numărul lor fiind de 1377 de persoane. Alocații de la bugetul de stat încasează și 253 de beneficiari ai programului care sunt angajați în companii private – „Prima Casă 4”.

● MARȚI, 28 ianuarie

Vladimir Bolea: Privesc privatizarea „Metalferos” cu mare scepticism


Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea susține că privește cu mare scepticism procesul de privatizare a Întreprinderii de Stat SA „Metalferos”, anunțat ieri de Guvern. Potrivit lui, în ultimii 26 de ani toate cazurile de privatizare au fost o formă de furt a banilor statului. Deputatul propune ca înainte ca această companie să fie privatizată, să fie făcut un audit care să ofere informații clare despre starea de lucruri din interior, despre veniturile și activele companiei. „Până în momentul privatizării noi aducem companiile până la nivelul zero sau le falimentăm, ele intră în minus și după aceasta le scoatem la privatizare, sunt cumpărate pentru bănuți și încep să lucreze”, a declarat deputatul. Vladimir Bolea spune că în cazul propunerii de privatizare a „Metalferos” există mai multe momente de clarificat, printre care faptul că această companie a fost una monopolistă.

Deficiențe în gestionarea mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională

În procesul de gestionare a mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională se atestă deficiențe. Și modul de selectare a proiectelor este defectuos. Ca rezultat, sunt acceptate proiecte care includ activități neeligibile. Constatările au fost prezentate de către Curtea de Conturi la ședința Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, care a audiat un raport de audit cu privire la gestionarea mijloacelor din Fondul pentru Dezvoltare Regională. Misiunea de audit a constatat că, deși au fost inițiate unele acțiuni în vederea perfecționării cadrului legislativ și normativ în domeniul dezvoltării regionale, acestea nu au avut finalitate. Sunt evidențiate capacități reduse de cofinanțare a proiectelor din partea autorităților publice locale, precum și pregătirea insuficientă a documentației tehnice a proiectelor.

● MIERCURI, 29 ianaurie

Ion Perju: Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Moldova


Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, susține că își dorește revitalizarea sectorului zootehnic astfel încât Republica Moldova să înceapă să exporte nu doar cereale, dar și produse cu valoarea adăugată sporită cum ar fi carnea și produsele lactate. Potrivit lui, în prezent Republica Moldova importă carne care este crescută în alte țări cu materie primă importată din Moldova. Potrivit lui, o astfel de situație nu este oportună și trebuie schimbată abordarea în acest domeniu. „Astăzi exportăm cereale care constituie materie primă și importăm produse cu valoare adăugată sporită. Exportăm cereale și importăm carne și produse lactate. Ne propunem ca sectorul zootehnic să fie revitalizat, să nu exportăm cereale, dar să le transformăm în carne și produse lactate și alte produse cu valoare adăugată sporită. Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Republica Moldova”, a declarat Ion Perju.

„Fabricat în Moldova” s-a deschis la Moldexpo

Produse autohtone din diferite sectoare ale economiei sunt expuse, până pe 2 februarie, în cadrul celei de-a 19-a ediții a expoziției „Fabricat în Moldova”, la care participă peste 460 de producători. Noutatea ediției sunt produsele eco. Tamara Luchian, directorul Fabricii de confecții „Ionel”, spune că este o tradiție să participe la această expoziție. De această dată, publicului îi sunt prezentate 35 de modele de costume. „De fiecare dată ne străduim ca consumatorul nostru să ne vadă într-un alt mod. Noi suntem cu prețuri atractive, cu modele interesante și nu cedăm în fața produselor europene”, a remarcat Tamara Luchian. Olesea Globa, antreprenoare din Orhei, produce pâine integrală făcută din grâu ecologic, măcinat la moară cu pietre, iar pentru aluat folosește maia de casă. Tânăra povestește că a început să coacă pâine eco acum trei, la început doar pentru familie. Ulterior pentru prieteni, rude, ca într-un final să pună pe roate o afacere care îi aduce profit.

BNM menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 5,5% anual. Rămân neschimbate și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 8,5% și, respectiv, 2,5% anual. În cadrul ședinței Clubului Presei Economice, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că decizia de astăzi a fost luată în baza noii prognoze a inflației, care confirmă veridicitatea prognozelor anterioare și, în special, a pus în evidență corectitudinea hotărârii de luna trecută. Efectul măsurilor de politică monetară adoptate atunci urmează să se propage având ca reper perioada de timp necesară transmiterii impulsului către economia reală, a precizat guvernatorul BNM.

● JOI, 30 ianuarie

Moldovagaz planifică extinderea rețelei de stații de alimentare cu gaze naturale comprimate


Moldovagaz își va extinde rețeaua stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate (GNC), dar și va lansa construcția unor stații pilot de acest gen pentru parcul de autobuze și autospeciale din municipiul Chișinău. La o înțelegere în acest sens a ajuns președintele întreprinderii, Vadim Ceban, și primarul general Ion Ceban, care au avut o întrevedere. Potrivit unui comunicat de presă remis de Moldovagaz, înainte de începerea lucrărilor, urmează să fie elaborat un studiu de fezabilitate. Compania fiică a Moldovagaz, Transautogaz, va cofinanța costurile pentru elaborarea studiului și va finanța lucrările de proiectare și construcție a stațiilor respective pe teritoriul Parcului Urban de Autobuze, din strada Sarmizegetusa, și în apropiere de Gara Auto Sud-Vest.

Ritmul de creștere economică în 2020 se va tempera, Expert-Grup

Ritmul de creștere economică se va tempera în 2020 comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019. Dacă anul trecut economia a crescut cu 4,5-5%, în 2020 creșterea va fi de 3,5-4%. Majoritatea sectoarelor vor cunoaște creșteri lente. Cea mai evidentă încetinire va fi în construcții. Sunt estimări ale Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care a lansat publicația bianuală MEGA. Potrivit directorului „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, temperarea creșterii economice în anul curent are loc din cauza că efectele pozitive ale reformei fiscale, care au fost observate pe parcursul anului 2019, se vor disipa definitiv în 2020. Asupra scăderii ritmului de creștere economică va influența și încetinirea creșterii economice în UE și CSI.

Există riscul anumitor presiuni asupra politicii monetare, Expert-Grup

Directorul executiv al Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, menționează riscul conturării anumitor presiuni, atât de ordin politic, cât și din partea anumitor cercuri de business, asupra politicii monetare a Băncii Naționale. „Până acum Banca Națională a făcut față acestor presiuni”, menționează Adrian Lupușor. Expert-Grup salută decizia BNM din 29 ianuarie de a menține la nivelul lunii decembrie rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară. Este important ca în anul curent, în contextul electoral, Banca Națională să-și mențină acea independență care asigură stabilitatea macro-financiară.

Peste 200 de producători din Moldova au obținut dreptul de a exporta în Rusia

205 companii din Republica Moldova, producătoare de fructe și legume, pot efectua de astăzi, 30 ianuarie, exporturi pe piața Federației Ruse. Până acum au avut drept de export 129 de companii, iar de astăzi numărul a crescut la 334. „Practic toți cei care au solicitat să aibă acces pe piața Federației Ruse au fost admiși”, a declarat ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, într-o conferință de presă. Președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, a menționat că 66 de producători din lista nouă sunt membri ai Asociației. El a remarcat că „atunci când este vorba de producători care propun produse de calitate, probleme nu există”. „Oriunde am trimite, trebuie să existe calitate și producția va fi cumpărată. Am avut probleme foarte mari anul trecut, când se încărca cu produse de o calitate foarte rea, se trecea Nistrul, se descărca și se încărca cu produse poloneze sau ucrainene”, a spus Vitalie Gorincioi.

Peste trei mii de autorizații de construire au fost eliberate în 2019

Peste trei mii de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale şi nerezidențiale s-au eliberat în 2019, în scădere cu circa 5% față de anul 2018. În mediul urban au fost eliberate peste 1600 de autorizații, informează Biroul Național de Statistică. A scăzut numărul de autorizații de construire eliberate pentru clădirile rezidențiale în municipiul Chișinău, regiunea Nord și regiunea Sud și a crescut în UTA Găgăuzia și în regiunea Centru. Pentru clădirile nerezidențiale, în anul 2019, au fost eliberate mai puține autorizații de construire în regiunea Centru, Sud, Nord și municipiul Chișinău. În UTA Găgăuzia s-au eliberat mai multe autorizații de construire a clădirilor nerezidențiale față de anul 2018. Solicitat de IPN, economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, a remarcat că scăderea numărului de autorizații eliberate pentru construcții nu reflectă adevăratele mișcări pe piața de construcții. Piața de construcții este dinamică, vânzările apartamentelor, mai ales a celor mici, sunt foarte mari. Volumul de credite luate în sectorul construcțiilor a atins recordul absolut, iar oamenii nu evită să ia locuințe în ipotecă.

● VINERI, 31 ianuarie

Categoria superioară a transportului nu înseamnă neapărat majorări până la 70 bani/km


Încadrarea unităților de transport în categoria superioară nu înseamnă că se va trece neapărat la tariful de 70 de bani per kilometru. Și aceasta pentru că persistă factorul concurențial, pe o rută activând mai mulți operatori. Și în cazul rutelor cu un singur operator, transportatorul va putea solicita tariful de 70 de bani doar pentru unitatea de transport încadrată în clasa superioară sau trebuie să aibă întregul parc modernizat ca să poată aplica tariful majorat. Încadrarea unităților de transport în categorii de confort a fost una dintre condițiile pentru majorarea tarifelor la călătoriile interurbane din 1 ianuarie – cu 12 bani per kilometru (până la 60 de bani/km), iar pentru categoriile superconfort – cu 22 de bani per kilometru (până la 70 de bani/km).

Igor Dodon: Taxele pentru drumuri trebuie excluse și incluse în accizele la carburanți

Taxele pentru drumuri trebuie excluse și incluse în accizele la motorină și benzină. De această părere este președintele Igor Dodon, care anunță că va veni cu această propunere în următoarea perioadă. În cadrul unei noi ediții a emisiunii „Președintele răspunde”, șeful statului a declarat că nu este corect ca o persoană care are mașină și iese cu ea o dată pe an să plătească la fel ca și cel care circulă zilnic. „Cine merge mai mult cu mașina, mai mult plătește. Eu cred că aceasta este soluția”, a declarat președintele.

● SÂMBĂTĂ, 1 februarie

Carburanții s-au ieftinit cu 20 de bani


După ce, acum două săptămâni, prețurile la benzină și motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu, petroliștii anunță ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, care a ajuns să coste după majorări 19,20 lei, a scăzut cu 25 de bani. Ieftinirea este similară și pentru gazul lichefiat, care a ajuns acum să coste 10,80 lei. Un litru de motorină, care costa 17,05 lei, a ajuns mai ieftin cu 20 de bani.