RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20-26 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 20 ianuarie
Premierul spune în ce condiții ar putea continua colaborarea cu FMI
O eventuală pauză în programul cu Fondul Monetar Internațional nu este exclusă, în cazul în care condițiile impuse nu vor fi în interesul țării. O spune premierul Ion Chicu, care este de părere că este posibilitate de negociat și discuțiile cu FMI continuă. În acest context urmează să aibă loc și vizita Misiunii FMI la Chișinău începând cu 22 ianuarie. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, premierul a declarat că acum câteva zile a avut o întrevedere cu Volodymyr Tulin, reprezentantul FMI la Chișinău. Au fost discutate viziunile lor asupra programului care se finalizează pe 20 martie și asupra programului nou. „Programul respectiv o să-l finalizăm. Primul risc, cum am spus, flexibilitatea; al doilea risc – insistența FMI-ului de a majora tarifele la gaz pe intern. Dacă se insistă, noi nu continuăm cu FMI. Aceasta este poziția Guvernului, care și-a asumat o răspundere. Și eu răspund de aceasta”, a notat Ion Chicu.
Au fost lansate concursurile privind reparația drumurilor naționale, premier
Concursurile privind reparația drumurilor naționale au fost lansate pe platforma electronică MTender. Către luna martie se așteaptă finalizarea procesului de desemnare a câștigătorilor. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu după întrevederea cu președintele Parlamentului și șefului statului. „Acum suntem la etapa de primire a solicitărilor de ofertă”, a spus premierul. Ion Chicu susține că în perioada imediat următoare Ministerul Economiei va veni și cu Proiectul Hotărârii de Guvern pentru implementarea proiectului de reparație a drumurilor în localități, în cadrul proiectului „Drumuri Bune”.
La Piața Centrală din capitală vor urma mai multe reforme
Un audit intern urmează să fie realizat în cadrul întreprinderii municipale Piața Centrală din capitală. Despre aceasta anunță primarul Ion Ceban. Potrivit lui, este necesară o analiză detaliată cu privire la situația reală de acolo, în condițiile în care există informații despre numeroase încălcări. „Acolo pentru unii este raiul pe pământ. Se vehiculează că unii fac bani la greu și nu știu nici de frica autorităților, nici de a oamenilor legii. Sunt niște detalii picante, aș zice eu, oameni puși în funcții pentru anumite scopuri, au ajuns acolo prin cineva care cândva se afla la putere. Oameni care vor să facă și proteste pe anumite subiecte, cum ar fi de ce nu se permite parcarea în jurul pieței”, a declarat Ion Ceban la ședința operativă de la Primărie de luni, 20 ianuarie.
Ion Chicu: Va fi creat un Grup de monitorizare a prețurilor la carburanți
Un Grup de monitorizare a prețurilor la carburanți va fi creat sub auspiciul viceprim-ministrului, ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța. Obiectivul principal al acestui grup va fi monitorizarea prețurilor, dar și analiza temeiniciei argumentării prețurilor. Declarația a fost făcută pe premierul Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă. Premierul spune că s-a așteptat ca prețurile la carburanți să crească la început de an. Asta pentru că în fiecare an, la 1 ianuarie sau imediat după, are loc ajustarea prețurilor la noile accize. „Ne-am așteptat la acest lucru. Plus, este vorba despre evoluția petrolului pe piețele internaționale. Din păcate, Moldova importă petrol, respectiv, prețurile se formează în linii mari pe piețele internaționale”, a declarat Ion Chicu.
Producția industrială a crescut în primele unsprezece luni ale anului precedent
Producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,5%, în ianuarie-noiembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a creșterii în industria prelucrătoare cu 3,4%. A scăzut însă producția în industria extractivă cu 1,8% și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 2,4%. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, producția industrială, în primele unsprezece luni ale anului 2019 comparativ cu aceeași perioadă din 2018, a crescut cu 2,3%. Acest lucru s-a datorat creșterii în industria extractivă cu 1,3% și în industria prelucrătoare cu 3%. S-a înregistrat descreștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 0,7%.
Primarul comentează solicitarea de majorare a tarifului la călătoria cu microbuzul
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că majorarea tarifelor la călătoria cu microbuzul ar putea fi examinată „în perspectivă, dar nu astăzi, nu mâine și nici peste jumătate de an”. Potrivit lui, tarifele pot fi discutate doar după ce microbuzele vor corespunde tuturor cerințelor, orarul va fi respectat, dar și după asigurarea unei conexiuni eficiente în raport cu alte tipuri de transport public. După ședința de la Primărie, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Ion Ceban a declarat că încă nu a reușit să vadă demersul transportatorilor privind majorarea. Potrivit lui, situația este neplăcută pentru toți. O bună parte din cei care prestează aceste servicii nu-și onorează angajamentele. Transportul, în care nu s-a investit, este de o calitate foarte proastă, iar ca urmare și nivelul de securitate este foarte scăzut.
● MARȚI, 21 ianuarie
Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat au crescut cu 7% în 2019
Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat, în anul 2019, au crescut cu 7% față de 2018 și cu peste 12% față de 2017. Suma totală a constituit peste 22,8 miliarde lei. Serviciul Vamal menționează că, pe parcursul anului precedent, a inițiat 123 de cauze penale și că a fost înregistrată o creștere a valorii mărfurilor stabilite la momentul inițierii urmării penale, care se ridică la peste 88 milioane de lei, cu 14% mai mult față de sumele raportate în 2018.
Ion Chicu: Avia Invest oferă temei pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului
Premierul Ion Chicu susține că Avia Invest, compania care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, oferă temei ca acest contract de concesionare să fie reziliat. Șeful cabinetului de miniștri afirmă că actualmente se analizează datele privind investițiile făcute de compania concesionară și timp de o lună ar putea fi inițiat procesul de reziliere a contractului. „Contractul de concesiune a fost încheiat în 2013 astfel încât statul să fie prejudiciat și ca statul să aibă șanse minime de a-l rezilia. Bine că concesionarul ne oferă raționamente pentru a porni rezilierea acestui contract. Agenția Proprietății Publice face evaluarea modului în care concesionarul Avia Invest își îndeplinește obligațiunile conform contractului – datele preliminare arată că el nu a făcut investițiile pentru etapa întâia și a doua, prevăzute în contract. Acesta este temei pentru reziliere. Guvernul nu se împacă cu situația respectivă, noi considerăm că statul a fost prejudiciat. Astfel, acțiunile noastre vor fi îndreptate spre rezilierea acestui contract”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.
În 2020, Banca Națională va continua să depună eforturi în vederea asigurării unei supravegheri prudențiale eficiente, prin analiza exhaustivă a guvernanței interne și a procedurilor de control intern și gestionarea riscurilor, precum și prin evaluarea adecvării capitalului și lichidității. Despre aceasta informează instituția într-un comunicat de presă, unde anunță șapte domenii principale pe care se va axa în acest an în procesul de supraveghere bancară. BNM menționează că în acest an a fost planificată prezentarea de către bănci a primelor raportări privind procesul de evaluare a adecvării lichidității interne, care va deveni o componentă nouă a procesului de supraveghere și evaluare realizat de către BNM. Astfel, va fi evaluată soliditatea, eficacitatea și caracterul cuprinzător al cadrului pentru administrarea riscurilor de lichiditate și de finanțare aferente băncilor.
La Aeroport au fost făcute mai puține investiții decât cele asumate, Igor Dodon
Compania Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, urma să facă, în conformitate cu obligațiile contractuale, investiții în valoare de 160 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2019. Însă, până în prezent, valoarea investițiilor făcute este de doar 94 de milioane de euro, dintre care 59 de milioane sunt bani proveniți din achitarea taxei de nouă euro de către pasageri. Potrivit autorităților, neîndeplinirea planului de investiții poate fi un motiv de reziliere a contractului cu compania concesionară. „Agenția Proprietății Publice, Guvernul va notifica investitorul că nu și-a îndeplinit angajamentele investiționale. Din nou, din 160 de milioane de euro, 66 de milioane nu au fost investiți. Și sunt interesante sursele celor 94 de milioane. Din 94 de milioane pe care investitorul le-a introdus, 59 de milioane de euro sunt din taxele plătite de către pasageri”, a declarat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care s-a întrunit marți, 21 ianuarie.
Materiale informative pentru educația financiară a populației
Cetățenii vor informați cum se pot proteja de supraîndatorarea de la bănci și instituții nebancare, cum funcționează sistemul financiar din Moldova, dar și despre cum ar putea să-și majoreze veniturile prin propriile investiții. Banca Națională a Moldovei, împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare, au lansat o serie de materiale informative menite să contribuie la educația financiară a populației. „Educația financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decât cunoștințele și abilitățile oamenilor”, susține guvernatorul Octavian Armașu, citat într-un comunicat de presă al BNM. Potrivit șefului băncii centrale, „conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument care poate fi oferit populației pentru a preveni situațiile de criză financiară. „Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”, a mai spus guvernatorul.
● MIERCURI, 22 ianuarie
Ion Chicu: Republica Moldova a ajuns țară importatoare de produse agricole
Premierul Ion Chicu susține că Republica Moldova a ajuns la situația în care din țară agricolă a ajuns țară importatoare de produse agricole. Șeful cabinetului de miniștri cataloghează această situație drept gravă și susține că trebuie întreprinse acțiuni ce ar dezvolta acest domeniu, inclusiv de a subvenționa corespunzător sectorul. Premierul spune că a solicitat colegilor din Guvern să facă o analiză a primelor zece poziții de produse alimentare pe care Republica Moldova le importă și concluzia este că țara importă produse elementare în sumă de două miliarde de lei. „Aceasta este o situație pe care trebuie să o gestionăm și să schimbăm lucrurile”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Rata medie la creditele noi acordate în lei a constituit 8,37% în decembrie
În luna decembrie a anului trecut, creditele noi acordate au constituit 3 270,8 milioane de lei, în creștere cu 15,5% față de luna decembrie 2018. Ponderea creditelor acordate în moneda națională a constituit 64,2%, a creditelor în valută 31,2%, iar a celor atașate la cursul valutei 4,6%. Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 8,37%, la cele în valută – 4,33%, iar a celor atașate la cursul valutei – 4,18 %. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, volumul creditelor acordate în moneda națională a constituit 2 099,0 milioane de lei (+17,8% față de luna precedentă și +4% față de decembrie 2018. Volumul creditelor acordate în valută recalculat în lei moldovenești a constituit 1 021,9 milioane de lei (-3,7% față de luna precedentă și +33,3% față de luna decembrie 2018.
Peste 460 de companii și-au anunțat participarea la Fabricat în Moldova 2020
Cea de-a XIX-a ediție a expoziției naționale Fabricat în Moldova, care este planificată pentru perioada 29 ianuarie-2 februarie, va întruni peste 460 de antreprenori autohtoni. Totodată, expoziția va include și un stand colectiv reprezentat de antreprenori din România și Republica Bașkortostan, Federația Rusă. Anul acesta în premieră va fi organizată o amplasare specială a produselor eco. Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, la ediția curentă sunt înscrise 19 standuri colective. Este vorba despre UTA Găgăuzia și alte 18 consilii raionale. În toate cele trei pavilioane și în zona deschisă de pe teritoriul centrului expozițional, vor fi prezentate produsele și serviciile a peste 460 de antreprenori autohtoni.
Moratoriu la controalele de la întreprinderile mici și mijlocii
Asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii ar putea fi instituit moratoriu pentru o perioadă de un an. Este vorba despre controalele fiscale, financiare, cele cu privire la calitatea produselor și a serviciilor etc. Prevederile se conțin într-un proiect de lege, avizat astăzi, 22 ianuarie, de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Autorul proiectului, deputatul Alexandru Slusari, menționează că pentru avizarea proiectului au votat deputații Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, ai Partidului Acțiune și Solidaritate și cei din Partidul Democrat. „Prevederile legii aplicate pentru o perioadă de un an calendaristic va asigura antreprenoriatul de lipsa intervențiilor administrative din partea organelor de control, precum și de acțiunile abuzive demonstrate în majoritatea cazurilor de reprezentanții instituțiilor de control, care vin cu intenția de a executa un plan de amendare a întreprinderilor, în scopul acoperirii găurii financiare create în urma furturilor de miliarde din sistemului bancar. Aplicarea moratoriului asupra controlului de stat pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii va stimula îmbunătățirea climatului investițional”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Nou Comisar General al Secțiuni Naționale la Expo Dubai 2020
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al RM în Emiratele Arabe Unite, Victor Haruța, a fost desemnat în calitate de Comisar General al Secțiunii Naționale la Expoziția Mondială „Expo Dubai 2020”, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern. Precum s-a menționat în ședință, acest fapt va contribui și la economisirea mijloacelor financiare pentru participarea țării la Expoziția Mondială, Ambasadorul va coordona pregătirile și nu va cheltui pentru a se deplasa de mai multe ori la Dubai.
Asociațiile de Economii și Împrumut acuză CNPF de acțiuni ilegale
Reprezentanții mai multor Asociații de Economii și Împrumut (AEÎ) fac apel către președintele țării și procurorul general ca aceștia să întreprindă măsuri față de acțiunile Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în raport cu Asociațiile. Ei spun că CNPF, „prin diferite manipulări legislative a făcut abuz de unele prevederi ambigue din legislație”, impune Asociațiile care dețin acțiuni în Corporații de Finanțare Rurală (CFR) să le cesioneze în folosul Asociației Naționale Centrale, la un preț mult mai mic decât valoarea reală a acțiunilor. Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației de Economii și Împrumut „Triumf” din satul Tătărești, raionul Strășeni, Vasile Mîrzenco, susține că Asociația Națională Centrală este fondată de către Asociațiile de Economii și Împrumut, misiunea principală a căreia este reprezentarea și apărarea intereselor asociaților. „În cazul dat îmi vine greu să spun că Asociația este plasată anume pe acest obiectiv, să ne apere interesele. Ea împreună cu CNPF încearcă să ne deposedeze într-un mod inacceptabil de acțiuni”, consideră Vasile Mîrzenco.
Premierul bănuiește că uneori banii publici sunt cheltuiți fără temei
Premierul Ion Chicu a solicitat Cancelariei de Stat să prezinte lista colaboratorilor din Guvern, ministre și agențiile subordonate executivului care și-au procurat telefoane mobile, lăptopuri și alte echipamente scumpe, în special în luna decembrie a anului trecut. Aceasta, în pofida avertizărilor făcute în una din ședințele anterioare ca să nu fie făcute cheltuieli în acest sens. În altă ordine de idei, prim-ministru s-a pronunțat pentru introducerea pe larg în toate subdiviziunile Guvernului a tehnologiilor informaționale. Totodată, el a reamintit că oamenii de afaceri au solicitat extinderea valabilității semnăturii electronice de la un an la doi. „Acest lucru noi l-am făcut deja, dar rămâne nesoluționată problema costului semnăturii electronice, acest fapt fiind menționat de către reprezentanții businessului”, a spus el, menționând că problema trebuie soluționată cât mai repede posibil.
Colaborarea în domeniul vamal cu Regatul Țărilor de Jos se consolidează
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului, întocmit prin schimb de note, privind extinderea aplicabilității Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos cu privire la asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, semnat la 19 iunie 2006, pentru teritoriile Aruba, Curaçao și Sint Maarten a fost aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului. Potrivit MF, extinderea aplicabilității Acordului nominalizat asupra acestor trei teritorii va consolida relațiile Moldovei cu Regatul Țărilor de Jos în domeniul vamal. Scopul final este asigurarea securității economice a statelor semnatare. Acordul oferă posibilitatea de a evalua exact drepturile de import și export, de a respecta măsurile de prohibiție, de a unifica eforturile împotriva încălcării legislației vamale a părților, creează condiții pentru facilitarea comerțului internațional.
● JOI, 23 ianuarie
Baza monetară, în creștere
La sfârșitul anului trecut, baza monetară s-a majorat cu 541,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă 1,2% față de luna noiembrie, și a constituit 46 851,0 milioane de lei. Totodată, față de luna decembrie 2018, aceasta este cu 7,6% mai mare, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Soldul depozitelor în moneda națională s-a majorat cu 1 405,0 milioane de lei și a constituit 40 183,8 milioane de lei, reprezentând o pondere de 60% din soldul total al depozitelor. Soldul depozitelor în valută, recalculat în lei, a crescut cu 266,9 milioane de lei, până la nivelul de 26 813,7 milioane de lei, având o pondere de 40%.
Peste un milion de tone de mărfuri au fost transportate în 2019 prin Portul Giurgiulești
Pe parcursul anului trecut, prin Portul Giurgiulești au fost transportate peste un milion de tone de mărfuri, dintre care 57% s-au exportat, iar restul au fost importate. 72% din importuri au fost din Uniunea Europeană, cu precădere din România. În perspectiva apropiată, în Port va fi pus în funcțiune un terminal pentru transportul vinului în vrac, care va impulsiona exportul de vinuri și va lărgi geografia exporturilor din acest domeniu. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei vizite de lucru a premierului Ion Chicu la Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG). 65% din acțiunile portului sunt în proprietatea BERD și 35% le deține Danube Logistics Holding. În port activează peste 470 de angajați și în infrastructură au fost investite circa 70 de milioane de dolari.
Doar 25% din lucrările de reabilitare a Stației de epurare sunt gata, din 80% planificate
Reabilitare Stației de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău este gata în proporție de circa 25% din 80% cât era planificat la această dată. Potrivit firmei care se ocupă de lucrări, acestea se rețin din cauza lipsei personalului calificat și necalificat de muncă. Primarul general, Ion Ceban, a cerut conducerii Apă-Canal să prezinte, în două săptămâni, un plan pentru depășirea situației create. În cadrul unei vizite la Stația de epurare, primarul Ion Ceban a remarcat că termenele au fost depășite „substanțial”, în opinia sa din „ cauza proastei administrări sau relei intenții”.
Rata inflației în regiunea transnistreană s-a diminuat
În anul trecut, în regiunea transnistreană, rata inflației a constituit 4,7%, în comparație 7% – în 2018. Potrivit datelor ministerului economiei de la Tiraspol, încetinirea creșterii prețurilor este și mai vizibilă, comparativ cu anul 2017. În urmă cu doi ani, indicele prețurilor de consum a fost de 11,8%. Administrația transnistreană anunță că cea mai pronunțată creștere a fost la produsele alimentare. La sfârșitul anului 2019, rata inflației pe acest segment era de 9,95%. Cu toate acestea, majorarea este mai mică în comparație cu anul 2018, când produsele alimentare s-au scumpit în medie cu 13,03%.
● VINERI, 24 ianuarie
Ion Ceban: Numărul unităților de transport public în Chișinău va fi suplinit serios
În acest an va fi suplinit serios numărul unităților de transport public în Chișinău. Declarația aparține primarului municipiul Chișinău, Ion Ceban. Potrivit lui, Primăria se va axa pe forțele proprii și anume va asambla troleibuze și va cumpăra autobuze și troleibuze suplimentare, dar contează și pe ajutor din partea unor parteneri străini, fără a specifica despre cine ar fi vorba. „Până la finele anului vă asigur că vor fi mai multe mijloace de transport decât de obicei și vom acoperi necesitățile, inclusiv ale suburbiilor în acest sens”, a afirmat Ion Ceban în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova. De asemenea, primarul susține că trebuie definitivat conceptul privind amenajarea parcărilor în oraș.
Prețurile la carburanți ar putea să nu mai fie stabilite de petroliști
Efectele modificării modului de reglementare a prețurilor la carburanți urmează să fie examinate timp de o săptămână de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor și ANRE. Cu o solicitare în acest sens a venit premierul Ion Chicu în cadrul primei ședințe a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor. „Nu cred că este corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, acciza a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a declarat premierul, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.
Până la primăvară vor fi lansate licitațiile pentru reabilitarea a 170 km de drum
Până la primăvară, urmează să fie lansate licitațiile pentru reabilitarea a circa 170 de kilometri de drum, iar costul lucrărilor depășesc 3,5 miliarde de lei. Totodată, de la începutul anului deja au fost lansate licitațiile pentru reparația a peste 180 de kilometri, costurile în acest sens fiind estimate la 2,2 miliarde de lei. Informațiile au fost prezentate într-o conferință de presă de către ministrul economiei și infrastructurii Anatol Usatîi. Anatol Usatîi a declarat că de la începutul anulu Ministerul a lansat deja licitații pentru reabilitarea drumului R13 Bălți-Florești, G50 Florești-Nicolaevca-Sângerei, R26 Mihailovca-Cimișlia, R30 Căușeni-Ștefan Vodă, R31 Tudora-Palanca etc. De asemenea, a fost lansată licitația pentru modernizarea sectorului trei din drumul de centură al municipiului Chișinău. Licitația pentru reparația sectorului doi al aceluiași drum urmează să fie lansată în viitorul apropiat.
Transferurile de valută din străinătate sunt în creștere
În luna decembrie, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 108,03 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu puțin peste 12%, comparativ cu luna decembrie 2018. Cele mai multe transferuri provin din Uniunea Europeană – 46,3%. Din CSI provin 21,4% din transferuri, iar din restul lumii – 32,3%. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt remarcate transferurile din Rusia, cu o pondere de 20,3%, ceea ce reprezintă 21,93 milioane de dolari. Transferurile din Israel au constituit 19,2% (20,74 milioane de dolari), iar din Italia – 12,1% (13,12 milioane de dolari). Transferurile din alte state sunt sub 10%.
Curtea de Conturi: Darea în concesiune a Aeroportului, o ecuație cu multe necunoscute
„Din cauza lipsei unor prevederi explicite în contractul de concesiune se relevă imposibilitatea determinării valorii, ce urmează a fi restituită statului în contul activelor transmise în concesiune la expirarea contractului sau rezilierea acestuia”, se menționează în Raportul de audit al Curții de Conturi privind conformitatea încheierii și executării prevederilor Contractului de parteneriat public-privat pentru concesionarea activelor întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” (ÎS AIC), prezentat vineri în ședință publică. Echipa de audit a Curții de Conturi a evidențiat o serie de nereguli, care au creat această situație, începând cu studiul de fezabilitate, elaborat de Agenția Proprietății Publice, ce a anticipat darea în concesiune a activelor IS AIC. Studiul nu a întrunit în totalitate standardele și condițiile de selectare a partenerului privat.
● SÂMBĂTĂ, 25 ianuarie
Terenurile care aparțin „Moldexpo” se dau în arendă la prețuri derizorii, club de presă
Terenurile care aparțin Centrului internațional de Expoziții „Moldexpo” se dau în arendă la prețuri derizorii, lucru care influențează venitul anual al Centrului. Totodată, agenții economici care arendează terenuri nu se grăbesc să achite sumele pentru acest servicii, Moldexpo acumulând la finele anului 2019, datorii ale debitorilor de peste 12 milioane de lei. Dintre acestea, peste cinci milioane sunt datorii mai vechi de trei ani. Subiectul a fost discutat de către membrii Clubului Presei Economice, în cadrul unei întâlniri cu șefa Moldexpo, Irina Ghilfanova. Potrivit Irinei Ghilfanova, pe teritoriul Moldexpo, 17 agenți economici arendează terenuri de peste 5 ha în total. Acest teren se află și sub construcții care sunt proprietate privată, dar și în jurul clădirilor. Prețul pentru arenda unui metru pătrat de teren este de la 3,48 de lei pe an pentru un metru pătrat. Ea spune că prețul nu este unul de piață, dar ar putea fi schimbat, dacă se va face o reestimare a prețurile pentru terenuri, iar suma să fie ridicată la nivelul prețurilor de piață. Potrivit ei, o acțiune de reestimare este planificată de Agenția Proprietăți Publice, doar că aceasta se preconizează a se încheia către anul 2023.
ANSA interzice temporar importul de păsări și carne de pasăre din regiunea Vinnița
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) restricționează temporar importul păsărilor de curte, a păsărilor ținute în captivitate sau a altor păsări, precum și al produselor și subproduselor obținute de la acestea, provenite din regiunea Vinnița, Ucraina. Măsura se impune în contextul apariției unui focar de gripa aviară înalt patogenă în această regiune, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ANSA. ANSA susține că interdicția aplicată la importul mărfurilor a intrat în vigoare vineri, 24 ianuarie.
Îmbunătățirea cadrului legal nu a dus la atenuarea sărăciei energetice, studio
Cadrul legal în sectorul energetic a fost îmbunătățit în perioada anilor 2016-2018, însă acesta nu a determinat progrese în atenuarea „sărăciei energetice”. Constatarea este făcută în studiul „Sărăcia energetică în Moldova: asistență socială versus capacitare tehnică”, realizat de Centrul Analitic Independent Expert Grup. Potrivit studiului, legislația recent adoptată a pus accentul pe liberalizarea sectorului energetic, corectarea și echilibrarea pozițiilor diferitor părți interesate pe piață și solicitarea unor măsuri de eficiență energetică. Implementarea acquis-ului comunitar, ca parte a armonizării cu legislația UE și a Comunității Energetice, a creat condiții pentru funcționarea cadrului de reglementare și pentru o dezvoltare mai durabilă a infrastructurii energetice.
Codului Muncii trebuie modernizat, patronate
Una dintre probleme cu care se confruntă agenții economici din diverse domenii este insuficiența forței de muncă, o spun reprezentanții patronatelor. În cadrul unei întrevederi cu premierul Ion Chicu, aceștia au menționat și necesitatea reglementării controalelor de stat, precum și necesitatea modernizării Codului Muncii. Reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova au accentuat importanța consolidării politicilor publice din domeniul construcției în cadrul unui singur minister. În opinia acestora, politica bugetar-fiscală trebuie să fie stabilită pe un termen de lungă durată. Alte subiecte discutate au vizat tichetele de masă, patentele de întreprinzător, desfășurarea licitațiilor publice, impozitele Horeca, reforma justiției și altele.