RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6-12 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 6 ianuarie
Ion Chicu: Veniturile bugetului de stat în 2019 le-au depășit pe cele din 2018
Veniturile bugetului de stat în 2019 le-au depășit pe cele din 2018 cu 3,7 miliarde de lei. Veniturile acumulate de FISC au crescut cu 760 de milioane de lei, cele acumulate de Serviciul Vamal – cu 1,4 miliarde de lei, iar alte venituri au fost mai mari cu1,3 miliarde de lei. Premierul Ion Chicu menționează, într-o postare pe Facebook, că sistemul bugetar al Republicii Moldova este deja bine format, dar și loc pentru perfecționare există. Potrivit premierului, bugetul este capabil să înfrunte multe riscuri: alegeri parlamentare și locale într-un an, crize politice etc. În pofida diminuării cu peste 17% a cotei cumulative a contribuțiilor de asigurări sociale pentru sectorul privat în primele trei trimestre din 2019, veniturile proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat au crescut cu 764 milioane de lei comparativ cu 2018, iar față de cifra planificată inițial în acest buget – cu aproape un miliard de lei.
Trei curse avia noi
Flyone anunță lansarea curselor avia directe Chișinău-Frankfurt Hahn (HHN)-Chișinău și Chișinău-Tel Aviv (Ben Gurion)-Chișinău, iar Air Moldova va opera zboruri pe direcția Chișinău-Berlin (Schönefeld)-Chișinău. Zborurile către Frankfurt vor fi operate din 6 aprilie cu o frecvență de două ori pe săptămână, luni și miercuri, iar din luna iulie de trei ori pe săptămână. Începând cu 9 aprilie, Flyone va opera în zilele de joi zboruri pe ruta Chișinău – Tel Aviv (Ben Gurion) – Chișinău.
● JOI, 9 ianuarie
Impozitarea companiilor digitale în Moldova poate rămâne nerealizată, studiu
Inițiativa de impozitare a companiilor digitale, cum ar fi Facebook, Google și alți nerezidenți care au diferite aplicații pe teritoriul Republicii Moldova, poate rămâne nerealizată. Și aceasta dacă nu se va ține cont de natura internațională a problemei. „A merge singur contra companiilor care obțin venituri colosale, după orice standarde, poate submina eficiența întregului sistem și chiar poate afecta relația cu Statele Unite ale Americii”. Concluziile se regăsesc într-un studiu realizat de către expertul Vladislav Kaim pentru comunitatea WatchDog.md. În opinia autorului, la dispoziția Guvernului Republicii Moldova există alte două strategii care îi vor permite să nu meargă singur împotriva giganților digitali, ci să folosească propriile arme ale giganților. Prima este de a amâna intrarea în vigoare a noii taxe până la 1 ianuarie 2021, deoarece până atunci va fi introdusă o taxă digitală unică în Uniunea Europeană în mod continuu. Acest lucru va permite Moldovei să-și unifice regimul de impozitare pentru companiile digitale cu regimul aplicabil pe cea mai mare piață comună din lume. O astfel de decizie poate duce la o serie de efecte secundare pozitive. Potrivit autorului, de exemplu, capacitatea de a obține mai rapid recunoașterea respectării de către Moldova a standardelor noului Regulament al UE privind protecția datelor cu caracter personal etc.
În dreapta Nistrului câștigul lunar e cu 50% mai mare față de stânga Nistrului, expert
Cele mai dramatice schimbări în remunerarea muncii în regiunea transnistreană s-au petrecut în ultimii patru ani. Astfel, în 2015 salariul mediu din stânga Nistrului era cu 40% mai mare decât în partea dreaptă a Nistrului. Iar în 2019 situația s-a inversat – deja în dreapta Nistrului salariul a ajuns cu 50% mai mare decât în stânga Nistrului. Despre aceasta scrie pe blogul său economistul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Pe parcursul a 20 de ani, cu mici excepții, salariul mediu pe ambele maluri ale Nistrului era la același nivel. Totul a început să schimbe după anul 2013, când pretinsele autorități din regiunea transnistreană au decis menținerea artificială a cursului valutar. Pe de o parte, acest lucru a îmbunătățit condițiile salariale ale angajaților, unde salariul a crescut mult mai rapid decât în dreapta Nistrului. Însă menținerea artificială a cursului valutar în regiune s-a realizat din contul epuizării rezervelor valutare, care la începutul anului 2016 au atins o valoare negativă. Din 2016 banca centrală din regiunea transnistreană nu mai publică datele privind rezervele valutare, doar informează că ele continuă sa fi negative.
Leul a început anul la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani
Leul moldovenesc a început anul 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Față de coșul valutar EURO&USD, leul a atins cota de 18,28 puncte. Comparativ cu USD, leul a înregistrat performanțe mai slabe, însă are situația mult mai bună față de EURO, menționează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul. Într-o postare pe Facebook, Veaceslav Ioniță menționează că în 2019 leul moldovenesc a avut un comportament „în oglindă” comparativ cu anul 2018. În 2018 a înregistrat în prima jumătate de an o apreciere continuă, apoi a urmat o perioadă de depreciere. Iar în 2019 situația a fost diametral opusă. Mai întâi am asistat la o depreciere puternică a leului, apoi au urmat mai multe luni de apreciere.
● VINERI, 10 ianuarie
Întreprinderile afiliate SA „Moldovagaz” vor fi reorganizate
Toate întreprinderile afiliate SA „Moldovagaz” urmează să fie reorganizate prin crearea unei singure întreprinderi de distribuție. Aceasta este una dintre prioritățile SA „Moldovagaz” pentru anul 2020, prezentată la ședința de lucru lărgită în care au fost audiate planurile de activitate ale secțiilor și direcțiilor întreprinderii. Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban a declarat că o prioritare pentru anul curent o reprezintă reorganizarea întreprinderilor de transport gaze și a furnizorului „Moldovagaz”. De asemenea, pentru acest an se planifică și separarea operatorilor sistemelor de transport, prevedere impusă prin legislația în vigoare.
Transportatorii trebuie să prezinte grafice de testare a autobuzelor până pe 1 februarie
Operatorii de transport, care operează curse interurbane, urmează să prezinte până pe 1 februarie graficul de verificare a mijloacelor de transport antrenate în transportarea pasagerilor. Ulterior, în trei etape, va avea loc încadrarea în categorii de confort a unităților de transport. Procesul urmează să se încheie pe 1 octombrie. Ministrul economiei și infrastructurii, Anatolie Usatîi, a declarat că operatorii care nu vor prezenta în timp util graficul de verificare vor fi supuși verificării în prima rundă, care se va desfășura între 1 februarie și 1 aprilie. Iulian Postică, secretar de stat la MEI, a precizat că graficul de încadrare pe categorie de transport este eșalonat. Prima perioadă se va finaliza pe 1 aprilie, dată până la care urmează să fie încadrate o treime din vehicule. Vor urma alte două etape: până la 1 iunie și, respectiv, până pe 1 octombrie, când întregul proces se va încheia.
Activele oficiale de rezervă la sfârșit de an
La sfârșitul anului trecut, activele oficiale de rezervă au constituit 3 059,63 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 4,09 milioane de dolari în comparație cu 29 noiembrie 2019, când acestea au însumat 3 055,54 milioane de dolari. Potrivit BNM, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 17,10 milioane de dolari. De asemenea, au fost înregistrate credite și a granturi în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în valoare de 4,72 milioane de dolari.
Fiecare a treia companie de stat din Moldova înregistrează pierderi, economist
Fiecare a treia companie de stat din Republica Moldova înregistrează pierderi, iar situația se înrăutățește de la un an la altul. În anul 2018, ponderea întreprinderilor de stat care au fost pe profit s-a redus la 60% de la 62,6%, cifră înregistrată în 2017. Constatările aparțin economistei Diana Enachi și au fost făcute în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Radio Europa Liberă. Analiza activității economico-financiare arată că profitul net obținut de companiile de stat s-a redus de aproximativ zece ori. Dacă, în anul 2017, per ansamblu a fost obținut un profit de 148,9 milioane de lei, atunci în 2018, profitul net contabilizat a fost de doar 15,9 milioane de lei. În topul companiilor care înregistrează pierderi sunt: Calea Ferată din Moldova (73,1 milioane de lei), Aeroportul Internațional Mărculești (19,9 milioane de lei), Editura Universul (9,6 milioane de lei) și ÎS „Protecția Solului și Îmbunătățiri Funciare” – patru milioane de lei.
● SÂMBĂTĂ, 11 ianuarie
Modificarea tratamentului de impozitare a donațiilor
Începând cu 1 ianuarie 2020, donațiile sub formă de mijloace băneşti se vor impozita în limita în care acestea vor depăși suma totală a veniturilor obţinute pe parcursul anului – salariu, dividende, burse, pensii etc. Până la 1 ianuarie se lua în calcul doar venitul impozabil. Cât ține de efectuarea donării de bunuri, regimul fiscal pentru acest tip de tranzacții a rămas neschimbat. Ministerul Finanțelor menționează că, în conformitate cu prevederile din Codul Fiscal, persoana care face o donație se consideră că a vândut bunul donat. Venitul în scopuri fiscale este evaluat la valoarea maximă din baza valorică ajustată a bunului donat sau prețul lui de piață la momentul donării.
Asociațiile de coproprietari în condominiu, scutite de impozitul pe venit
Asociațiile de coproprietari în condominiu beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2020, de scutirea de plata impozitului pe venit. Prevederea se conține în politica bugetar-fiscală pentru anul curent. Potrivit Ministerului Finanțelor, măsura se aplică în vederea tratării egale din punct de vedere fiscal a asociaţiilor de coproprietari în condominiu, similar cu alte organizații necomerciale. Ministerul Finanțelor menționează că actualmente, conform prevederilor din Codul Fiscal, organizațiile necomerciale sunt scutite de plata impozitului pe venit. Sub incidența prezentei legi nu cad partidele şi alte organizații social-politice, sindicatele, asociațiile de patronat, organizațiile religioase și persoanele juridice create de acestea, organizaţiile create de autoritățile publice, organizațiile cooperatiste și alte organizaţii modul de constituire și funcționare al cărora este prevăzut de legi speciale.
Numărul șomerilor este în creștere
Pe parcursul anului 2019, aproape 3700 de persoane s-au pus la evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă în căutarea unui loc de muncă. Numărul șomerilor a crescut față de 2018. Dacă la începutul anului 2019 numărul șomerilor era de 27 de mii de persoane, către sfârșitul anului numărul acestora a depășit 31 de mii de persoane. Aproape 60% dintre șomeri sunt bărbați. Mărimea medie a ajutorului de şomaj a fost de 1689 de lei, iar la sfârșitul anului trecut erau 1294 de beneficiari.
Preţurile de consum, în creștere
În decembrie, inflaţia anuală pentru ultimele 12 luni (din ianuarie 2019 până în decembrie 2019) a constituit 7,5%. Indicele preţurilor de consum, faţă de noiembrie 2019 a constituit 100,9%. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, creşterea preţurilor medii de consum cu aproape 1% a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 1,6%, la mărfurile nealimentare cu 0,6% și la serviciile prestate populației cu 0,1%.