logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1070292.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-15 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 9 decembrie

Termoelectrica și Moldovagaz își vor dezvolta relațiile de colaborare


Asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, prin servicii de înaltă calitate, în regim non stop, va fi prioritatea strategică pentru Termoelectrica și Moldovagaz. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe de lucru a managerilor celor două companii, Veaceslav Eni și Vadim Ceban. Un comunicat de presă remis Termoelectrica precizează că discuțiile au avut loc în contextul vizitei președintelui Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, la Termoelectrica. S-a discutat despre dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul consumului de gaze naturale și aprovizionării neîntrerupte a populației cu servicii de termoficare. Directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, a spus că Moldovagaz este un partener pilon al întreprinderii pe care o conduce. „Parteneriatul de colaborare dintre Termoelectrica și Moldovagaz este foarte important pentru noi și ne garantează dezvoltarea sectorului termoenergetic și atingerea unor cote mai mari de performanță”, a declarat Veaceslav Eni.

Circa 44 de mii de bugetari vor ridica salarii mai mari în 2020

Circa 44 de mii de angajați din sectorul bugetar vor beneficia în anul 2020 de majorări salariale cuprinse între 8% și 63%. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat în primă lectură de Parlament. „Proiectul implică costuri financiare estimate la 372 de milioane de lei în calcul anual, iar cheltuielile respective sunt prevăzute în proiectul bugetului de stat pe anul 2020 și pe termen mediu pentru anii 2021-2022”, a precizat Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor. Principalele modificări se referă la unificarea claselor de salarizare pentru profesori, învățători, educatori. Cei 17,5 mii de angajați vor beneficia de o majorare de salariu cuprinsă între 750 și 980 de lei. De asemenea, va fi majorată clasa de salarizare pentru directori, directori-adjuncți din instituțiile de educație timpurie, învățământ preșcolar, gimnazial, liceal, profesional-tehnic. Cei patru mii de angajați vor beneficia de o majorare a salariilor cuprinsă între 820 și 2 660 de lei.

● MARŢI, 10 decembrie

Peste 3700 de locuințe au fost procurate prin programul Prima Casă


De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” și până în prezent, prin intermediul acestuia au fost procurate peste 3 700 de locuințe. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 1,8 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor – 936,6 milioane. Din beneficiari, majoritatea sunt familii, iar puțin peste o mie sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul programului este de 60 de metri pătrați, în timp ce valoarea medie a locuințelor procurate este de 590 de mii de lei. Din numărul total de locuințe procurate, doar 240 sunt în zonele rurale, iar restul sunt în orașe. Cele mai mult locuințe procurate sunt apartamente, numai 300 sunt case de locuit individuale.

Un detectiv particular denunță cazuri de escrocherii imobiliare

Detectivul particular Anatolie Postică, ex-șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul MAI, susține că deține informații că fostul administrator al unei companii imobiliare din Chișinău a pus la cale „escrocherii imobiliare”. Potrivit lui Anatolie Postică, care este și expert anticorupție, ilegalitățile ar consta în „tăinuirea tranzacțiilor, precum și nedeclararea veniturilor, adică eschivarea de la plata impozitelor”. Într-o conferință de presă la IPN, detectivul a prezentat o investigație publicată în România, în care se referă la escrocheriile imobiliare. „Dacă dezvoltăm și pătrundem mai adânc, și studiem mai adânc, activitatea infracțională a domnului Musteață, vedem că aceasta de fapt este o piramidă, unde antrenează și persoane fizice, și juridice, le antrenează mai adânc în acest proces, în această schemă, adică la argumentele lui, se înregistrează mai multe bunuri imobiliare, mai multe apartamente, case de locuit pe persoanele acestea și la un moment dat, când fiscul face verificări, se constată că ei nu au declarat veniturile și, în așa fel, au avut de pătimit, mai multe persoane, mai multe persoane apropiate lui, chiar și de menajeră se vorbește, de fosta soacră, gen rude. Chiar a ajuns atât de departe”, declară Anatolie Postică în investigația prezentată.

Sesizarea procurorului general privind mușamalizarea unor scheme imobiliare periculoase

Detectivul particular Anatolie Postică, ex-șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul MAI, sesizează procurorul general cu privire la mușamalizarea „schemelor imobiliare periculoase, puse la cale de către fostul administrator al unei companii imobiliare din Chișinău”. În demersul său, Anatolie Postică menționează că dosarele în care figurează fostul administrator nu au o finalitate, iar un șir de petiții adresate procuraturilor specializate nu s-au soldat decât cu răspunsuri formale. Detectivul particular a declarat într-o conferință de presă la IPN că ilegalitățile ar consta în „tăinuirea tranzacțiilor, precum și nedeclararea veniturilor, adică eschivarea de la plata impozitelor”. Anatolie Postică, care este și expert anticorupție, susține că a acumulat informații despre episoade noi în activitatea fostul administrator al companiei imobiliare. Unii angajați ai companiei i-au furnizat mai multe materiale, inclusiv copii la contracte de vânzare-cumpărare, contracte de arvună, care nu au fost luate la evidență în contabilitatea întreprinderii.

Avantajele procedurii arbitrale: timp redus de examinare a litigiilor și costuri mai mici

Dacă în instanțele de judecată comună examinarea litigiului poate dura și câțiva ani, în curțile de arbitraj procedura este mult mai rapidă și nu depășește câteva luni. Despre aceasta și alte avantaje ale procedurii arbitrale s-a vorbit într-o conferință de presă la IPN, prilejuită de constituirea Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău. Președintele Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, Alexandr Țelihov, a menționat că arbitrajul presupune și costuri reduse. Taxele percepute sunt mai mici decât în instanțele de stat. Iar pentru că decizia emisă de Curtea de Arbitraj este definitivă, nu se cheltuiesc bani și timp pentru proceduri de contestare. La Curtea de Arbitraj, părțile vizate în litigiu decid independent numărul de arbitri care vor examina cauza, mersul procedurilor, mecanismul de numire a arbitrilor. Arbitru poate fi orice persoană fizică care şi-a dat consimţământul să arbitreze şi care, după părerea părţii în cauză, este competent în a soluţiona litigiul. Există posibilitatea alegerii în calitate de arbitri a unor specialişti în domeniul juridic sau a altor persoane competente de încredere.

În municipiul Chișinău a fost construită o Curte de Arbitraj

Asociația obștească „Asociația de Arbitraj din Republica Moldova” anunță despre constituirea Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, care va avea ca scop soluționarea litigiilor naționale și internaționale pe cale amiabilă, fără a apela la instanțele de judecată. Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Vizant, președintele Asociației de Arbitraj din Republica Moldova, a spus că în ultimul timp nivelul de încredere al agenților economici în instrumentul arbitrajului crește. Tot mai multe persoane juridice, companii care au înțeles avantajele arbitrajul, introduc clauza arbitrară în contractele lor cu clienții. Președintele Asociației de Arbitraj susține că în viitorul apropiat se va veni cu o propune de Strategie de dezvoltare a arbitrajului în Moldova și cu un set de amendamente și modificări la actele normative pentru a putea spori încrederea în instituțiile de arbitraj.

Arbitrajul este o cale sigură de soluționare a litigiilor, opinii

Arbitrajul este o cale sigură de soluționare a litigiilor, iar dezvoltarea instituțiilor de arbitraj în Republica Moldova este doar în beneficiul statului și al cetățenilor. Opiniile au fost exprimate la o conferință de presă la IPN, la care s-a anunțat constituirea Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău. Potrivit lui Alexandr Ţelihov, președintele Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, arbitrajul oferă părților posibilitatea să aleagă, în mod independent, arbitrii și modalitatea de examinare a litigiilor. Iar în cazul în care părțile nu ajuns la un acord, președintele instituției de arbitraj emite o încheiere și desemnează în locul părților un arbitru care să examineze litigiul. În Curtea de Arbitraj a municipiului Chișinău va fi dezvoltat un program automatizat de selectare aleatorie a arbitrilor. Referindu-se la avantajele arbitrajului, Alexandr Ţelihov a menționat că în instanțele de judecată comună examinarea litigiului poate dura doi, trei patru ani și mai mult, or în curțile de arbitraj procedura este mult mai rapidă și nu depășește câteva luni. Arbitrajul presupune și costuri reduse. Taxele percepute sunt mai mici decât în instanțele de stat. Iar pentru că decizia emisă de Curtea de Arbitraj este definitivă, nu se cheltuiesc bani și timp pentru proceduri de contestare.

Belarus este gata să dea Moldovei credite preferențiale pentru construcția drumurilor

Republica Belarus este gata să oferire Republicii Moldova credite preferențiale în procesul de construcție a drumurilor, precum și pentru alte proiecte reciproc avantajoase. Despre aceasta a menționat ambasadorul Republicii Belarus, Serghei Ciciuc, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul, ministru al finanțelor, Serghei Pușcuța. În context, Serghei Ciciuc, s-a referit la reabilitarea drumului de ocolire a orașului Vulcănești și o parte a centurii orașului Chișinău, precum și la reabilitare a drumului M1, secțiunea de la Chișinău la Leușeni, până la frontiera cu România, program care va fi finanțat din contul unui împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus. „Ne dorim ca aceste proiecte să fie inițiate în cel mai scurt timp”, a conchis ambasadorul.

Peste o mie de curse auto vor fi suspendate miercuri din cauza grevei transportatorilor

Peste o mie de curse auto vor fi suspendate, iar unitățile de transport vor staționa în localități miercuri, 11 decembrie. Acțiunea are loc în semn de protest față de refuzul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile de transport. Potrivit unui anunț al președintelui Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, 400 de unități de transport vor fi parcate în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 10.00. Acum două luni, transportatorii au suspendat 600 de curse, motivând greva prin refuzul MEI de a majora tarifele. Executivul a transmis atunci că pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri, și doar după îndeplinirea acestor condiții se va putea discuta ajustarea tarifelor.


● MIERCURI, 11 decembrie

Compania austriacă G&G planifică să-și extindă afacerile în Moldova

Compania austriacă Gebauer&Griller (G&G), care își desfășoară activitatea în Zona Economică Liberă Bălți, planifică să-și extindă afacerile în Republica Moldova în anul 2020. Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu reprezentanții managementului companiei G&G planurile de extindere în cadrul unei ședințe de lucru. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că G&G este o companie multinațională, producătoare de cablaje pentru industria auto, ascensoare etc. A investit în deschiderea celor două fabrici din Republica Moldova peste 40 de milioane de dolari, începând cu anul 2012. Investitorul austriac a creat peste 700 de locuri noi de muncă în Moldova, cu un salariu mediu lunar de zece mii de lei. G&G intenționează să-și extindă producerea pe alți opt mii de metri pătrați în nordul țării, fiind preconizate investiții pentru anul 2020 în valoare de 8,5 milioane de euro.

BNM a diminuat rata de bază cu două puncte procentuale

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu două puncte procentuale, până la 5,5%. Hotărârea a fost adoptată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei și are drept scop de a menține inflația în intervalul de variație al țintei de 5%, ceea ce constituie o situație optimă pentru dezvoltarea economiei naționale. Într-o conferință de presă, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că această decizie de politică monetară vine ca urmare a raportului asupra inflației care a fost publicat la sfârșitul lunii octombrie. Și acolo era prevăzut că în anul 2020 va fi un mediu cu o inflație mică, spre deosebire de anul 2019, când a existat o creștere a prețurilor la produsele alimentare dictată atât de factorul sezonier, de factorul de climă, cât și de evoluțiile pe piața internațională. S-a înregistrat o inflație destul de înaltă, la sfârșitul lunii noiembrie fiind 7,1%. Aceasta va mai crește puțin în decembrie.

Grupurile de producători agricoli vor beneficia de sprijin financiar în primii 5 ani

Guvernul a operat o serie de modificări în Legea privind grupurile de producători agricoli şi asociaţiile acestora. Au fost excluse cerințele de autentificare notarială și alte cerințe care, în opinia producătorilor agricoli, birocratizau  procedura de obținere a sprijinului financiar. Acesta va fi acordat în primii cinci ani de activitate a grupului de producători. Proiectul de lege concretizează competenţelor atribuite AIPA,  care reglementează condiţiile de constituire a grupurilor de producători, precum și de recunoaștere a acestora. Documentul specifică și responsabilitățile producătorilor în calitate de membri ai grupului. Aceste prevederi se referă la angajamentul membrilor de a achita contribuţiile financiare necesare pentru finanţarea grupului de producători, dar și suportarea riscurilor asociate acordării sprijinului financiar din partea AIPA.

Aranjament financiar pentru procurarea rezervelor de gaze naturale, semnat la Guvern

Un aranjament financiar, care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 de milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, în caz de necesitate, a fost semnat astăzi, 11 decembrie, la Guvern. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. Într-o conferință de presă, premierul a declarat că angajamentul este semnat pentru eventualitatea în care, din 1 ianuarie 2020, aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pe traseul tradițional (tranzit prin Ucraina) nu va fi posibilă din cauza unei posibile neînțelegeri între părțile terțe. „Guvernul Republicii Moldova contează că operatorii respectivi vor ajunge la un numitor comun și noi, de la 1 ianuarie, vom primi gazele naturale pe traseul tradițional, exact așa cum am primit până acum”, a notat premierul.

● JOI, 12 decembrie

Premierul Chicu vorbește despre riscuri în relația cu FMI


Prim-ministrul Ion Chicu susține că există cel puțin două riscuri în relația pe care o are Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional. Situațiile de risc se referă la unele condiții pe care instituția financiară le înaintează Republicii Moldova în cadrul colaborării. Este vorba despre majorarea tarifelor interne la gaz și lipsa de flexibilitate a FMI în raport cu intențiile Guvernului de a face investiții masive în infrastructură. „Guvernul nostru va căuta să continue colaborarea cu toți, dar exclusiv acolo unde avem interesele Republicii Moldova. Acolo unde intrăm în coliziune cu interesele țării, noi vom continua să discutăm, dar nu vom accepta condiționalități care defavorizează sau stopează șansele noastre economice și care pun povară adițională asupra domeniului social, ceea ce înseamnă creștere de tarife, impozite etc. Acestea sunt două teme pe care le discutăm, dar sunt tabu”, a declarat Ion Chicu la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Sergiu Pușcuța: În 2020, investițiile în infrastructura drumurilor vor crește cu 50%

Dacă în 2019 suma investițiilor în infrastructura drumurilor era de peste patru miliarde de lei, atunci pentru anul 2020 Guvernul Chicu planifică cheltuieli ce depășesc șase miliarde de lei pentru construcția și reconstrucția drumurilor. Potrivit ministrului finanțelor, Sergiu Pușcuța, creșterea constituie circa 50%. „Dacă în ansamblu componenta investițiilor în buget constituie 9,1 miliarde de lei, din acestea 6 miliarde de lei este suma planificată pentru restabilirea, dezvoltarea, reconstrucția infrastructurii drumurilor atât la nivel raional, cât și la nivel local”, a afirmat ministrul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Din aceste 6 miliarde de lei planificate pentru infrastructura drumurilor, 2,7 miliarde vor veni din Fondul rutier. „Acestea sunt proiecte care vor fi finanțate din bugetul de stat (1,7 miliard) și din bugetele locale (circa 1 miliard)”, a explicat ministrul finanțelor.

Moldova va putea primi gaze prin coridorul Transbalcanic la 1 ianuarie 2020

Republica Moldova va fi gata de la de la 1 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Asta, după ce a fost reconstruită conducta magistrală ȘDKRI, așa încât să fie asigurate condițiile de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze SMG Căușeni. Potrivit unui comunicat de presă al SA „Moldovagaz”, aceasta este prima alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor Republici Moldova, având în vedere incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei. Prin intermediul acesteia, circa 700 de mii de consumatori din țară vor fi asigurați cu gaze naturale. Reversul gazelor naturale va fi asigurat de Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova. Lucrările de reconstrucție se vor încheia la 20 decembrie. Acestea au costat circa zece milioane de lei.

Sistemul centralizat de încălzire are avantaje la capitolul costuri, opinii

Încălzirea centralizată autonomă pe care o promovează Termoelectrica SA are toate beneficiile încălzirii individuale, dar este mai eficientă din punct de vedere economic. Distribuția energiei termice pe orizontală poate genera o reducere de cost de 30%. Opiniile au fost exprimate de către participanții la conferința internațională „Importanța CET-urilor pentru securitatea energetică și eficiența încălzirii centralizate. Provocări și Soluții”, organizată astăzi și mâine la Chișinău. Potrivit lui Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica, încălzirea centralizată autonomă înseamnă instalarea unui punct termic în blocul locativ, unde fiecare consumator este conectat direct la rețelele întreprinderii și consumă cât dorește. Este instalat și un contor care înregistrează consumul, iar ca rezultat se obține o reducere de cost de cel puțin 30%. „Noi am reușit să reanimăm sistemul centralizat de încălzire din municipiul Chișinău, însă fără o generare continuă a acestui serviciu în regim de cogenerare, viața și activitatea lui va fi pasivă”, a spus Veaceslav Ene.

● VINERI, 13 decembrie

Moldova este singura țară care lipsește de la negocierile privind livrarea gazului rusesc prin Ucraina, opinie


Contractul de livrare a gazului dintre Federația Rusă și Ucraina, despre care se discută aprins în ultima perioadă de timp, va fi prelungit. Acest acord nu poate să nu aibă continuitate având în vedere că ambele state sunt conștiente că nu pot sista aprovizionarea întregii Europe cu gaze. De această părere este expertul în energetică, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov. În opinia lui, singura țară care este vizată direct de acest subiec, dar lipsește de la masa de negocieri este Republica Moldova. Victor Parlicov este convins că contractul de livrare a gazului dintre Federația Rusă și Ucraina va fi prelungit. În opinia lui, asemenea situații, când cele două părți nu aveau o înțelegere timp îndelungat pe acest subiect, au mai avut loc. Expertul economic Veaceslav Ioniță este de părere că Republica Moldova nu a rezolvat problema energetică sub nicio formă, iar piața nu a fost liberalizată. Potrivit lui, Moldova nu are definită o perspectivă de viitor în ceea ce privește sectorul energetic.

La Kiev au fost agreate aspectele legate de asigurarea cu gaze a Moldovei, premier

Premierul Ion Chicu susține că la Kiev au fost agreate toate aspectele legate de asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova prin intermediul traseelor alternative. „Partea ucraineană ne-a asigurată că este gata să ne ofere gaze naturale și energie electrică după 1 ianuarie, în cazul în care vreo una din scheme de furnizare nu funcționează”, a declarat premierul în cadrul unei ședințe convocate vineri la Guvern. „Remarc aici că noi, după discuția de ieri, continuăm să rămânem optimiști că Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere în ceea ce privește tranzitarea gazelor și noi vom primi gaze naturale pe traseul comun. Dar ceea ce am discutat ieri la Kiev sunt scenariile de rezervă, inclusiv furnizarea gazelor prin regim revers. Erau necesare să fie semnate mai multe contracte. Avem toată susținerea din partea Ucrainei pentru a finaliza acest proces în termene cât mai restrânse”, a notat șeful cabinetului de miniștri.

GUAM decide dezvoltarea coridorului de transport comun

În cadrul ședinței plenare a șefilor guvernelor statelor membre GUAM, care a avut loc joi la Kiev, s-a luat decizia de principiu de a dezvolta coridorul de transport comun, care ar conecta cele patru state la piețele asiatice în principal. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea creării unei zone de liber de schimb între cele patru state membre GUAM – Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu la întoarcerea de la Kiev. Șeful cabinetului de miniștri a declarat, la o ședință convocat vineri la Guvern, că la Kiev a avut loc și un forum economic, în cadrul căruia agenții economici din cele patru state au înaintat mai multe solicitări autorităților guvernamentale pentru a intensifica relațiile economice și comerciale. Elementul principal l-a constituit definitivarea Acordului privind regimul de liber schimb și aplicarea lui în practică.

Privatizarea „Air Moldova” s-a făcut cu abateri de la cadrul normativ, Curtea de Conturi

Procesul de privatizare a companiei aeriene „Air Moldova” s-a făcut, la unele etape, cu abateri de la cadrul normativ. Deficiențele au influențat modul de evaluare a obiectivului supus privatizării, prețul acestuia fiind mai mic decât prețul real de piață. Este una din concluziile Raportului auditului conformității procesului de privatizare a „AirMoldova”, prezentat astăzi de Curtea de Conturi. Potrivit Vioricăi Verdeș, șefa Direcției audit I din cadrul Curții de Conturi, ambiguitățile și lacunele cadrului normativ au oferit posibilitatea factorilor de decizie implicați în procesul de deetatizare a patrimoniului public să încheie tranzacția cu unicul agent economic participant la concursul comercial, care a oferit pentru compania aeriană 50 de milioane de lei. Contractul a fost semnat la 2 octombrie 2018.

Moldova are cea mai mică rată a șomajului de pe continentul european, economist

Creșterea economică, migrația și structura populației cu dominația celei din mediul rural, face ca Republica Moldova să aibă cea mai mică rată a șomajului de pe continentul european. Economistul Iurie Morcotîlo de la Expert-Grup a declarat pentru IPN că, deși numărul de șomeri a crescut cu circa opt mii în trimetrul trei al anului curent, față de aceeași perioadă a anului trecut (de la 30 la circa 38 de mii), acest număr nu este deloc mare, în contextul în care rata șomajului este de 4%. Iurie Morcotîlo explică faptul că rata șomajului este mică pentru că în ultimii patru ani în Moldova s-a înregistrat o creștere economică, ceea ce a dus la deschiderea noilor afaceri, iar în consecință la creșterea cererii pentru forța de muncă. La o rată joasă a șomajului contribuie și migrația forței de muncă în afara țării.

● SÂMBĂTĂ, 14 decembrie

Rusia, disponibilă să suplinească lista exportatorilor de produse horticole moldovenești


Autoritățile din Federația Rusă dau asigurări că și în anul 2020, legumele, fructele, produsele conservate, dar și vinurile moldovenești vor intra pe piața rusă fără achitarea taxelor vamale. Acesta fapt le va permite producătorilor din Republica Moldova să economisească peste 300 de milioane de lei. Despre aceasta a anunță ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, care efectuează o vizită de lucru la Moscova. La Moscova, ministrul s-a văzut cu omologul său,  Dmitri Patrusev. „Vestea bună este că partea rusă și-a exprimat disponibilitatea de a suplini lista exportatorilor de produse horticole moldovenești, dar și a produselor conservate și vinicole”, menționează Ion Perju într-o postare pe Facebook. Un subiect aparte al discuțiilor a fost restabilirea relațiilor și comunicarea eficienta între instituțiile statale, din ambele țări, responsabile de asigurarea siguranței alimentare a țării.

Octavian Armașu: Prioritățile BNM sunt stabilitatea și modernizarea sectorului bancar

Banca Națională a Moldovei va continua să fie instituția de reper a țării la capitolul profesionalism și să dezvolte în sectorul financiar-bancar, pentru a-l face mult mai stabil și de încredere. Mesajul a fost spus de echipa băncii centrale la întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a efectuat o vizită la BNM. Într-un comunicat de presă al instituției se spune că șeful statului a dat asigurări echipei BNM că instituția va rămâne independentă, ceea ce reprezintă o garanție a stabilității sectorului financiar-bancar – un factor indispensabil pentru o dezvoltare economică durabilă. La rândul său, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că prioritățile instituției pe care o conduce sunt stabilitatea, credibilitatea și modernizarea sectorului bancar, dar și crearea unui cadru macroeconomic propice pentru dezvoltarea economiei.