logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1069817.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18-24 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 19 noiembrie

Igor Dodon a anunțat majorările de pensii și salarii pentru a-și consolida poziția înainte de prezidențiale, opinie


Anunțul privind majorarea pensiilor și salariilor, acordarea unor anumite ajutoare pentru păturile defavorizate a fost făcut de președintele Igor Dodon pentru ca acesta să-și consolideze poziția înainte de alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc anul viitor. Opinia aparține comentatorului Corneliu Ciurea care consideră că nu este nimic ieșit din comun când un politician recurge la asemenea mișcări pentru a-și face imagine. „Și una dintre explicațiile acestei ieșiri la rampă a domnului Dodon, nu a domnului Chicu, a fost tocmai necesitatea lui de a culege aplauzele și de a fi în centrul atenției. Electorala următoare a influențat această acțiune, dar nu știu în ce măsură politicienii pot fi blamabili pentru faptul că vor să se evidențieze”, a spus Corneliu Ciurea în platoul TVR Moldova.

„Acest guvern se ghidează de principiul: după noi și potopul”, ex-ministra finanțelor

Fosta ministră a finanțelor, Natalia Gavrilița, susține că cinci din cele șapte acțiuni anunțate într-o conferință comună de președinte, premier și președintele Parlamentului sunt plănuite de precedentul guvern. Doar că, din cauza populismului celorlalte două inițiative, actualul guvern riscă să nu aibă cu ce le plăti pe toate. Potrivit Nataliei Gavrilița, este vorba despre dubla indexare și cei 700 de lei pentru pensionari. „Este important de menționat că majoritatea din programele sociale anunțate, de fapt, sunt din bugetul solidarității, propus de Guvernul Sandu, atât creșterile salariale cu 10%, cât și creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei, creșterea indemnizației pentru veterani de la 100 la 300 de lei. Și ne pare rău că nu s-au regăsit și alte programe sociale pe care le-am propus, cum ar fi: ajutor la contor pentru susținerea pensionarilor cu venituri mici la plata energiei energice. Totuși nu este clar cum vor fi finanțate aceste cheltuieli, pentru că în bugetul solidarității am propus o modalitate sustenabilă, realistă de finanțare a acestor programe”, a declarat Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Situația privind finanțele publice și bugetul este destul de complicată, premier

Premierul Ion Chicu susține că situația situația privind finanțele publice și bugetul este destul de complicată, „la fel de complicată cum a fost acum o lună, două luni sau la început de an”. Chiar și așa, există ferma convingere că partea de venituri la bugetul de stat și bugetul public național va fi completată și vor fi asigurate toate cheltuielile. Pe conturile bugetului public național la 14 noiembrie erau ceva mai mult de patru miliarde de lei, a precizat Ion Chicu. „Într-adevăr, în această pe perioadă în conturi au intrat sume semnificative din contul creditelor sau granturilor acordate de partenerii externi, inclusiv de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional. Aceste sume au fost inițial planificate în Legea bugetului pentru anul 2019, care a fost elaborată în toamna anului 2018. De fapt, vorbim despre o executare a bugetului, așa cum a fost planificată, nimic suplimentar nu a venit”, a declarat premierul, după ședința executivului.

Guvernul propune ca autorizațiile pentru export să fie stocate la Serviciul Vamal

Șeful cabinetului de miniștri, Ion Chicu, declară că situația cu privire la ramura transportului este gravă, iar ca urmare este blocat exportul de produse agroalimentare, și nu doar. Potrivit premierului, pe lângă faptul că lipsesc autorizațiile de transport, problema se complică întrucât persistă elementul de corupție la distribuirea acestora. În acest sens, Guvernul propune ca aceste autorizații să fie stocate la Serviciul Vamal și să fie eliberate la ieșirea camionului din țară. Premierul a declarat, după ședința Guvernului, că Federația Rusă a transmis un număr de autorizații, poate insuficient, dar destul de mare. ANTA, instituția responsabilă din Republica Moldova, le-a repartizat în așa mod încât unele companii nu reușesc să le folosească, iar la altele nu au ajuns. „Aceasta este una dintre pretențiile Federației Ruse – că v-am dat suficiente, dar nu toate au fost utilizate”, a menționat Ion Chicu.


● MIERCURI, 20 noiembrie

Servicii poștale gratuite pentru nevăzători și prizonieri de război


Servicii poștale vor fi prestate gratuit pentru nevăzători și prizonierii de război. Pentru anul 2020 Guvernul planifică în bugetul de stat 45,6 mii lei în acest scop. Un proiect de lege pentru modificarea Legii comunicațiilor poștale, a fost votat de Guvern, marți, 19 noiembrie. Documentul mai prevede interzicerea, ca trimiterile care conțin stupefiante și substanțe psihotrope, obiecte obscene sau imorale, materiale explozibile, inflamabile sau radioactive și mărfuri periculoase să fie trimise la destinație, distribuite destinatarilor sau returnate la origine.

Agențiile de turism raportează creșteri ale solicitărilor privind vacanțele de iarnă

Vacanțele de iarnă sunt tot mai populare în rândul moldovenilor, iar în topul destinațiilor sunt sejururile la munte. Solicitată de IPN, managerul Agenției de turism Pandatur, Mariana Grajdeanu, a menționat că o bună parte a moldovenilor și-au planificat deja vacanța de iarnă, în special pentru a beneficia de reduceri și cazări la hotele preferate. Față de acum cinci ani, solicitările au crescut, în mare parte pentru oferitele Bulgaria, destinație pentru care se atestă o creștere de 30%. În top au rămas Ucraina și România, unde se înregistrează o creștere de 20%. Perioadele cele mai solicitate sunt ajunul sărbătorilor de iarnă, atât pe stil nou, cât și stil vechi. Destinațiile cele mai populare sunt sejururile la munte în România, Bulgaria, Austria, Ucraina, urmate de sejururile la mare în Egipt, Maldive, Sri Lanka și City Break-urile în Istanbul și Barcelona. Prețurile pentru un sejur la munte încep de la 69 de euro de persoană, pentru 3 nopți. Față de anul trecut, prețurile sunt cu 10% mai mari. Unele oferte au rămas la nivelul anului trecut, în special cu rezervare din timp.

Taxare inversă pentru proprietatea întreprinderilor în proces de insolvabilitate

Din 1 ianuarie 2020, se propune aplicarea principiului taxării inverse pentru proprietatea întreprinderilor în proces de insolvabilitate. Totodată, de la 1 ianuarie 2021, acest principiu urmează să fie aplicat pentru proprietatea gajată, proprietatea ipotecată, proprietatea sechestrată. Aceste prevederi se conțin în proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2020, expus de către Ministerul Finanțelor spre consultări publice. În proiect se menționează că, potrivit legislației fiscale, calcularea, raportarea și achitarea sumei TVA se face până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost efectuată tranzacția. În asemenea situație, agentul economic deține suma TVA ce revine bugetului (cash-ul) în resurse financiare de la 25 până la 55 de zile, în funcție de ziua în care a fost efectuată tranzacția.

Rata medie la creditele noi acordate în lei a constituit 8,63% în octombrie

În luna octombrie a anului curent, creditele noi acordate au constituit 3 336,2 milioane de lei, în creștere cu 17,9% față de luna octombrie a anului trecut. Ponderea creditelor acordate în moneda națională a reprezentat 56%, iar a celor în valută – 44%. Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 8,63%, iar la cele în valută – 4,46%. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, volumul creditelor acordate în moneda națională a constituit 1 867,7 milioane de lei. Volumul creditelor acordate în valută, recalculat în lei moldovenești, a constituit 1 468,4 milioane de lei.

Se propune o nouă distribuire a impozitelor în bugetele locale

Veniturile în bugetele locale ar putea crește cu peste 1,9 miliarde de lei printr-o nouă distribuire a impozitelor achitate de persoanele fizice și juridice, după ce Parlamentul va modifica Legea privind finanțele publice locale. Comisia administrație publică, reunită astăzi în ședință, a aprobat proiectul. Proiectul prevede stabilirea a două cote ale defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice, colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective. Prima cotă, pentru bugetele satelor și comunelor, precum și ale orașelor și municipiilor, cu excepția municipiilor-reședință de raion, se propune a fi stabilită în mărime de 100%. Cea de-a două cotă, pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și municipiile Chișinău și Bălți, va constitui 50%.


● JOI, 21 noiembrie

Rusia va acorda o mie de autorizații pentru exporturile moldovenești, premier


Partea rusească urmează să acorde în zilele următoare un număr suficient de autorizații, inițial o mie, pentru ca să fie deblocate exporturile de produse din Republica Moldova pe piața rusească, prin intermediul transportului auto. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, într-o conferință de presă, susținută miercuri seara, 20 noiembrie, la întoarcerea din Federația Rusă. Potrivit șefului executivului, problema exportatorilor internaționali, care nu puteau activa pe piața rusească din cauza insuficienței de autorizații de transport, a fost soluționată. Partenerii ruși au solicitat implementarea unui mecanism transparent și eliminarea corupției în procesul de distribuire a autorizațiilor. În acest sens, șeful cabinetului de miniștri a amintit despre propunerea de a elibera aceste autorizații la vamă direct transportatorilor.

Ion Chicu: S-a convenit asupra diminuării semnificative a prețurilor la gaze

Premierul Ion Chicu susține că la Moscova s-a ajuns la o înțelegere cu privire la diminuarea semnificativă a prețurilor la gazele livrate în Republica Moldova de la 1 ianuarie 2020. „De la 1 octombrie aceste prețuri au fost diminuate cu aproximativ 15 dolari., iar după 1 ianuarie, vor fi micșorate cu încă 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari mia de metri cubi”, a declarat premierul într-o conferință de presă, susținută miercuri seara, 20 noiembrie, după vizita de lucru întreprinsă la Moscova. Șeful executivului a declarat că au fost discutate riscurile cu privire la furnizarea gazelor naturale începând cu anul viitor, întrucât la această etapă încă nu există un contract semnat cu privire la tranzitul acestor gaze pe teritoriul Ucrainei. În cazul în care negocierile între furnizorul rus și transportatorul din Ucraina vor eșua, va fi necesar să fie activate scenarii alternative de aprovizionare cu gaze.

Cele mai atractive depozite în octombrie au fost cele cu termene de la 6-12 luni

Cele mai atractive depozite în luna octombrie au fost depozitele cu termene de la șase până la 12 luni – 43% din totalul depozitelor atrase la termen, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Volumul depozitelor atrase în moneda națională a constituit în luna octombrie 1 633,6 milioane de lei (+7,9% față de luna precedentă și +2,1% față de octombrie 2018). Volumul depozitelor atrase în valută, recalculat în lei moldovenești, a constituit 923,3 milioane de lei (-5,4% față de luna precedentă și -19,7% față de octombrie 2018). În luna octombrie 2019, depozitele atrase au fost reprezentate preponderent de depozitele persoanelor fizice – 80% (46,4% au alcătuit depozitele atrase în moneda națională, iar 33,6% cele în valută).

Implementarea pachetului energetic III, condiționată de soluționarea datoriilor la gaze

Implementarea pachetului energetic III și a Legii cu privire la gazele naturale, adaptată conform directivei europene, este condiționată de către comunitatea energetică europeană prin soluționarea datoriilor pentru gazele naturale și reglementarea apartenenței activelor, adică a bunurilor și a patrimoniului „Moldovagaz” SA în ansamblu. Subiectul reglementării achitării datoriilor istorice la gaze a fost discutat la Moscova de către premierul Ion Chicu, conducerea „Moldovagaz” cu administrația societății publice pe acțiuni „Gazprom”. În cadrul discuțiilor s-a menționat că datoria la gaze a malului drept al Republicii Moldova constituie 443 de milioane de dolari, iar cea a malului stâng este de 6,2 miliarde de dolari. Într-un comunicat de presă remis de „Moldovagaz” se menționează că au fost analizate în complex fiecare din rutele de asigurare cu gaze naturale care vor fi funcționale de la 1 ianuarie 2020, inclusiv reversul prin coridorul transbalcanic prin Turkish streem.

Prevederi noi cu privire la deducerile pentru plățile efectuate salariaților

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul viitor prevede includerea unei norme care să asigure expres dreptul agentului economic de a beneficia de deducere pentru plățile efectuate salariaților sau în folosul acestora, din care au fost reținute impozite salariale. Ministerul Finanțelor menționează că, odată cu introducerea acestei norme, va exista un impact pozitiv asupra cheltuielilor ce țin de hrana și transportul organizat. În proiectul propus spre consultări publice se menționează că în practică sunt întâlnite tot mai frecvent cazuri când, în scop de stimulare a salariaților, agenții economici efectuează plăți salariaților (ajutor de sărbătorile naționale, cu ocazia zilei de naștere) sau în folosul acestora (abonamente la sport) pentru care agentul economic reține toate impozitele salariale.

Diminuarea prețurilor la gaze e firească în actuala conjunctură a pieței, expert

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că scăderea prețurilor de import al gazelelor naturale, anunțată de autorități la întoarcerea din Federația Rusă, este firească în actuala conjunctură a pieței. În opinia sa, tot ce au făcut autoritățile moldovenești e că au discutat prelungirea contractului cu „Gazprom” pentru asigurarea furnizării fiabile a gazelor naturale. „Președintele Igor Dodon tare voia să speculeze pe această temă a ieftinirii prețurilor la gaz. Noi trebuie să înțelegem cum are loc aceasta și cum se formează prețul pentru Republica Moldova. El se stabilește trimestrial, adică la fiecare trei luni se schimbă, în funcție de prețul gazului pe piața UE cu un an în urmă. Respectiv, dacă anul acesta în Uniunea Europeană gazul s-a ieftinit semnificativ, respectiv și la noi, după Anul Nou, va începe ieftinirea. Deci, această ieftinire nici acum nu se datorează relației domnului Dodon cu Federația Rusă, ci conjuncturii pieței”, a declarat Sergiu Tofilat.

● VINERI, 22 noiembrie

Accizare suplimentară graduală la importul autoturismelor de lux


Începând cu anul viitor, se va aplica sistemul de accizare suplimentară graduală pentru autoturismele de lux. La importul autoturismelor cu valoarea mai mare de 600 de mii de lei cota accizei va fi de 2% și va crește gradual, în funcție de prețul mașinii, până la 10% în cazul automobilelor care costă 1,8 milioane de lei și mai mult. Propunerea se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020, propus spre consultări publice. Legislația fiscală în vigoare prevede o acciză suplimentară de 2% pentru autoturismele mai scumpe de 1,5 milioane de lei. În anul 2018, pentru 79 de mașini cu o valoare mai mare de 1,5 milioane de lei au fost încasate la bugetul de stat aproximativ două milioane de lei.

Cifra de afaceri în comerţ și servicii, în creștere

În primele nouă luni ale anului, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete, a fost în creștere cu 14,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule şi motociclete a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creștere cu 25%. În primele nouă luni ale anului, cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut cu 12% în raport cu perioada similară din anul 2018.

Ion Chicu la Londra: Vrem să promovăm și viziunea noastră asupra agriculturii performante

Sectorul automotive s-a dovedit a fi o istorie de succes în Republica Moldova. Volumul exporturilor și numărul de joburi create se dublează în fiecare an, ajungând în 2018 la 15 mii de angajați în acest sector. Despre aceasta a comunicat premierul Ion Chicu în cadrul Forumul Investițional BERD, dedicat statelor Parteneriatului Estic. Evenimentul este organizat la Londra, de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu prilejul aniversării a 10-a a inițiativei PaE. Evenimentul reunește șefi de state și guverne din Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Ukraina, Belarus și Moldova, reprezentanți de nivel înalt ai UE și BEI, precum și investitori internaționali.

Peste 4700 de consumatori au rămas fără gaze naturale din cauza datoriilor

Furnizarea gazelor naturale la peste 4700 de consumatori finali a fost sistată pe motivul neachitării datoriilor de peste 17,7 milioane de lei. Datele au fost prezentate la o ședință de monitorizare a activității întreprinderilor afiliate societății „Moldovagaz”  în perioada ianuarie-septembrie 2019. Cei mai mulți datornici sunt consumatorii casnici – peste patru mii de persoane, care au acumulat datorii de peste 7,4 milioane de lei. Iar peste 550 de consumatori non-casnici au acumulat datorii de peste 10,3 milioane lei. În perioada ianuarie - septembrie 2019, s-au încheiat contracte de furnizare a gazelor naturale cu peste 33 de mii de consumatori casnici.

Ion Chicu s-a întâlnit cu omologul său din Azerbaidjan

Relațiile sociale și economice dintre Republica Moldova și Azerbaidjan au un potențial mult mai mare decât cel valorificat. Volumul existent al comerțului reciproc nu reflectă pe deplin capacitatea de cooperare dintre aceste state. În cadrul unei întrevederi avute în marja Summit-ului PaE pentru Investiții, organizat de BERD la Londra, premierul moldovean Ion Chicu i-a spus omologului său din Azerbaidjan, Ali Asadov, că este necesar să fie dezvoltate câteva idei care să îmbunătățească viitoarele relații comerciale și economice bilaterale. Într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, se spune că cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea relațiilor economice, organizarea unor forumuri ale oamenilor de afaceri, dar și perspectivele intensificării colaborării în sectorul energetic. Totodată, Ion Chicu a reiterat interesul Republicii Moldova de a promova dialogul politic între cele două state la diferite niveluri.

● SÂMBĂTĂ, 23 noiembrie

Vizita lui Ion Chicu la Moscova este prima din ultimii șapte ani și este apreciată pozitiv, opinii


Comentatorul politic Corneliu Ciurea susține că anunțurile făcute în cadrul vizitei lui Ion Chicu la Moscova demonstrează deschiderea pe care o manifestă Rusia față de actualul Guvern. Totodată, comentatorul susține că dacă prim-ministra Maia Sandu era să meargă cu o vizită la Moscova, atunci ea era să fie întâlnită cu mai mult fast pentru că era așteptată acolo. Corneliu Ciurea spune că Guvernul Chicu, care a fost susținut de socialiști, a avut cumva undă verde către Federația Rusă de la bun început. Totodată, comentatorul spune că Rusia nu întotdeauna face anumite lucruri fără a avea un interes.

Axarea Guvernului pe proiecte sociale ar putea avea impact negativ pe termen lung, economiști

Axarea Guvernului pe proiectele sociale, anunțate recent președintele Igor Dodon, ar putea avea impact negativ pe termen lung. Aceasta pentru că sunt anunțate majorări de salarii, pensii și indemnizații, dar nu sunt anunțate investiții în economie. De această părere sunt economiștii Viorel Gârbu și Sergiu Gaibu. Potrivit lor, ignorarea sectorului investițiilor ar putea avea efecte negative pe parcursul anilor. Economistul Viorel Gârbu susține că în buget sunt bani care să acopere aceste inițiative sociale pentru că majorările anunțate de guvernare nu sunt extraordinare. Potrivit lui, întrebarea este care sunt prioritățile pentru Republica Moldova și dacă prin modul în care elita politică decide să cheltuiască resursele financiare nu este sacrificat viitorul țării?

Calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale, discutată cu mediul de afaceri

Proiectul Regulamentului privind evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale prevede simplificări și concretizări pe mai multe aspecte. Acesta vine să asigure un cadru normativ comprehensiv, cu reducerea la minimum a costurilor suportate de către mediul de afaceri pentru asigurarea evidenței mijloacelor fixe în scopuri fiscale. Proiectul a fost discutat la o ședință organizată de către Ministerul Finanțelor cu participarea mediului de afaceri. Ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat că Regulamentul privind evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale este un proiect foarte important care vizează nemijlocit activitatea serviciilor contabile și financiare ale entităților economice: „Este un proiect mult așteptat de către mediul de afaceri, la care s-a muncit foarte mult. Scopul acestui proiect este să fie eficient, transparent și clar în executare pentru mediul de afaceri”, a menționat Serghei Pușcuța, citat într-un comunicat de presă al MF.