logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1067393.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5-12 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 6 august

Dacă economiile ne vor permite, vom încerca să reducem povara fiscală, premier


„Acum muncim pentru a elimina toate schemele de corupție instituite de fostul regim, prin care se fura din banul public. Dacă economiile pe care o să le facem în urma eliminării schemelor de corupție ne vor permite, vom încerca să reducem povara fiscală pentru toți”. Declarația aparține premierului Maia Sandu și a fost făcută la întrevederea cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova. Șefa cabinetului de miniștri a reiterat intenția autorităților de a avea reguli clare, transparente, care să ofere siguranță angajatorilor în raport cu investițiile pe care aceștia le fac și a accentuat că dezvoltarea economică reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare.

Informații cheie despre bugetul de stat vor putea fi accesate online

Informații cheie despre veniturile și cheltuielile de la bugetul de stat și de la bugetele locale vor putea fi accesate online, pe noul portal web lansat de Ministerul Finanțelor – buget.mf.gov.md. Într-o conferință de presă susținută pe 6 august, Natalia Gavrilița, ministrul finanțelor, a precizat că acest portal permite vizualizarea datelor bugetare într-un mod foarte ușor de înțeles. „Transparența este unul dintre principiile de bază ale guvernului nostru și acest portal reprezintă un pas înainte pentru transparentizarea felului în care este colectat și cheltuit banul public”, a declarat Natalia Gavrilița.

Salariul mediu pe economie în regiunea transnistreană, în creștere

Salariul mediu pe economie în regiunea transnistreană a crescut, conform calculelor din prima jumătate a anului, cu 8%. Cuantumul acestuia constituie 4 437 de ruble transnistrene (circa 5000 de lei). Cele mai plătite sectoare rămân cel financiar și IT. Presa din regiune scrie că în termeni reali, adică ținând cont de inflație, creșterea salariilor a fost de 5,3%. Ritmul de creștere a salariilor diferă în diferite sectoare ale economiei. În medie, nivelul de creștere a variat de la sector la sector între 2,1% și 16,8%. Unicul sector în care a fost înregistrată scăderea salariului mediu este silvicultura. Scăderea este de 3,4%, salariul mediu atingând un nivel de 2 129 de ruble transnistrene.


● MIERCURI, 7 august

Vadim Brînzan: Moldova discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de gaz


Republica Moldova are un singur contract pentru a cumpăra gaz, cu compania rusească Gazprom, dar se discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaz. Declarația aparține ministrului economiei Vadim Brînzan și a fost făcută la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul TV8. „Lucrăm pe trei dimensiuni. Prima e să renegociem contractul sau să avem un contract pe doi ani cu Gazprom, ca să avem timp să finalizăm conducta Ungheni – Chișinău, care va fi gata până în martie anul viitor. Lucrăm cu partenerii din România ca să accelerăm procesul.”, a spus Vadim Brînzan.

Ministrul economiei: Sistemul trebuie eliberat de schemele de corupție

Sistemul trebuie eliberat de oamenii toxici și de schemele de corupție. În opinia lui Vadim Brînzan, ministru al economiei, exprimată la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul TV8, abia după eliminarea acestor scheme se poate începe punerea în aplicare a proiectelor pe care le are instituția. „Eu trebuie să eliberez sistemul de oameni toxici. Din păcate, de asta mă ocup în majoritatea timpului. Eu aș vrea să mă trezesc într-o zi când vin la servici și, în loc să aud de altă schemă, să mă ocup de lucruri de care, într-adevăr, chiar vreau să mă ocup”, a spus Vadim Brînzan.

Mierea de albine, mai scumpă în acest an

Mierea de salcâm, una dintre cele mai solicitate de piață, a fost colectată în cantități mai mici față de anul trecut. Vremea rece și ploioasă a fost de vină. Iar mai puțină miere înseamnă prețuri mai mari. Solicitat de IPN, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, a spus că apicultorii vând angro mierea cu până la 80 de lei kilogramul dacă conținutul de polen atinge 20% și cu 60-65 de lei kilogramul dacă este mai săracă în polen. Și miere de tei este mai puțină comparativ cu anul trecut, dar nu semnificativ. Ploile abundente, ulterior lipsa lor, a diminuat conținutul polenului și cantitatea lui. Angro, un kilogram de miere de tei costă în acest an de la 45 la 55 de lei. Anul trecut a fost de 45-50 lei kg.

Asociația Patronală a Metalelor cere modificări legislative care să dinamizeze domeniul

Liberalizarea și demonopolizarea pieței de metale feroase și neferoase, precum și modificări legislative care să dinamizeze domeniul sunt cererile adresate factorilor de decizie ale statului de către Asociația Patronală a Metalelor. Președintele APM, Valentin Eșanu, s-a adresat către președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi și viceprim-ministrului Andrei Năstase, pe care i-a informat despre involuția pieței de metale feroase și neferoase.

Străinii care vin în Moldova cheltuie mai mult decât moldovenii care vin acasă, sondaj

Turiștii străini care vin în Republica Moldova cheltuie peste 23 de mii de lei în timpul vizitei, iar moldovenii din diasporă, când revin acasă, mai mult de 16 mii de lei. Datele se conțin într-un sondaj efectuat la frontieră, la ieșirea din Republica Moldova. Rezultatele au fost prezentate, astăzi, de către Asociația Națională pentru Turism Receptor. Dumitru Slonovschi, autor al studiului, a spus că perioada de ședere a străinilor este de cel mult două săptămâni, iar a moldovenilor de aproape o lună. Cheltuielile suportate sunt în mare parte pentru zbor, cazare, alimentație și transport.

Zbor direct spre Elveția

Guvernul a aprobat Acordul între Republica Moldova și Consiliul Federal General al Elveției privind serviciile aeriene regulate, întocmit la Berna la 4 aprilie 2019. Potrivit autorităților, semnarea Acordului va contribui la diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, va facilita accesul Republicii Moldova la piețele aeriene din partea de vest a Europei. Datele statistice denotă o creștere a numărului de pasageri către această destinație. Astfel, în 2017 s-au înregistrat 17 mii pasageri pe cursele Chișinău –Geneva/ Zurich/ Bazel/ Berna, toate fiind executate prin conexiuni.


● JOI, 8 august

Activele oficiale de rezervă, în creștere în luna iulie


Activele oficiale de rezervă au constituit, la sfârșitul lunii iulie, 2 951,92 milioane de dolari, în creștere cu 38,21 milioane de dolari în comparație cu 28 iunie. Atunci acestea au însumat 2 913,71 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la informația prezentată de Banca Națională a Moldovei. Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 36,71 milioane de dolari, precum și de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 23,04 milioane de dolari. Este vorba și despre înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor primite de la Comisia Europeană sub formă de granturi – 16,20 milioane de dolari, dar și despre înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 6,09 milioane de dolari.

Nouă focare de pestă porcină: mortalitatea la porcii infectați este de 100%

Nouă focare de pestă porcină africană sunt semnalate în trei raioane ale Republicii Moldova. „187 de porci domestici au fost nimiciți și au fost depistați 8 mistreți pozitivi”, a declarat Ela Malai, directoare interimară a Agenției pentru Siguranța Alimentelor, într-o conferință de presă susținută pe 8 august. Cele trei raioane vizate sunt: Nisporeni, Cahul (satele Roșu, Burlăceni și Crihana Veche) și Cantemir. Echipele de intervenție ANSA se află în localități pentru a lua toate măsurile care se impun.

Lipsa consultărilor publice este un eșec garantat, Confederația Patronatului

Reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Moldova susțin că elaborarea oricărui act normativ și orice modificare cu impact în activitatea antreprenorială trebuie consultate cu cei care urmează să implementeze aceste prevederi. Într-o conferință de presă la IPN, conducerea CNPM a declarat că inițiativele lansate în ultima perioadă denotă o caracteristică comună: lipsa consultărilor publice. „Se observă ceva caracteristic pentru societatea noastră: individul ajuns într-o funcție de conducere adesea se distanțează de realitățile în care a activat anterior. Și consideră că tot ce ar face este corect și binevenit pentru această societate. Un exemplu elocvent în acest sens este și modificarea structurii Guvernului, care a fost realizată de executivul și legislativul precedent. Urmare a reformei autorităților publice centrale, a fost micșorat numărul de ministere, multe din ele fiind comasate având ca scop micșorarea cheltuielilor administrative”, a declarat președintele Confederației, Leonid Cerescu. Potrivit lui, scopul este salutabil, însă structurile nou formate sunt de multe ori în imposibilitatea de a soluționa multiplele probleme care apar la antreprenorii din ramurile economiei naționale.

Președinția va elabora un proiect de lege privind instituirea avocatului antreprenorilor

Un proiect de lege privind instituirea funcției de ombudsman al antreprenorilor va fi elaborat de instituția prezidențială în colaborare cu reprezentanți ai asociațiilor de business și mediului de afaceri. La începutul lunii septembrie proiectul va fi înaintat spre consultări cu toate părțile interesate. Despre acesta a anunțat Președinția în urma unor consultări publice pe acest subiect. Mihai Bologan, vicepreședinte la Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, participant la consultările publice, salută inițiativa. Potrivit lui, sunt frecvente situațiile când companiile se confruntă cu „interacțiuni neplăcute cu reprezentanții instituțiilor statului, fie că e vorba de un control, o solicitare de emitere a unui act permisiv și nu doar”. „Reprezentanții agenților economici nu au canal sigur prin care și-ar apăra interesele în raport cu reprezentanții instituțiilor statului. Astfel, crearea Oficiului Avocatului Antreprenorului reprezintă o necesitate”, a comentat Mihai Bologan.

● VINERI, 9 august

Natalia Gavriliță: Eliminarea schemelor de corupție va crește veniturile în buget


Ministra finanțelor, Natalia Gavriliță, susține că, dacă în întreprinderile de stat sunt anumite scheme de corupție sau sunt făcute achiziții publice care nu cheltuiesc judicios banii întreprinderii, atunci evident că aceștia sunt bani care nu ajung în bugetul de stat. Potrivit ministrei, eliminarea acestor scheme va duce la creșterea veniturilor, însă problema ține de timp, pentru că eliminarea schemelor va dura ceva timp și implică revederea unor contracte, dar și a unor hotărâri de Guvern și legi. „Noi, ca să înțeleagă cetățeanul, când vorbim despre „scheme”, este vorba despre delapidarea bugetului și banului public. Adică cineva ia decizii, încheie contracte care în mod vădit sunt împotriva interesului bugetului și cetățenilor sau încheie niște contracte, sau face achiziții publice, adică procurări și aici vorbim despre elemente multiple care trebuie înțelese. Chiar să vă dau același exemplu cu „Arena Chișinău”, pentru că a vorbit despre acest așa-numit „parteneriat public-privat” și domnul ministru Brînzan, aici este vorba despre un contract care a fost încheiat în defavoarea statului, unde parteneriatul, de fapt, constă în cheltuieli publice și venituri private”, a declarat Natalia Gavriliță.

Prioritățile Ministerului de Finanțe au fost supuse dezbaterilor publice

Măsuri de combatere a corupției, îmbunătățirea politicilor fiscale și vamale, precum și ale celor bugetare și deblocarea relațiilor cu partenerii externi sunt prioritățile principale ale Ministerului de Finanțe, care fac parte din Planul de Acțiuni al Guvernului. Aceste priorități au fost supuse consultărilor publice desfășurate pe 8 august. „Documentul propus spre consultări va fi îmbunătățit și definitivat cu luarea în considerare a tuturor propunerilor”, a declarat Natalia Gavrilița, ministra de finanțe.

Agenții economici care declară benevol contravențiile vamale nu vor fi trași la răspundere

Agenții economici care efectuează operațiuni de import pot să notifice în scris organul vamal în cazul în care au existat contravenții vamale, înainte de inițierea controalelor ulterioare, fiind astfel absolviți de eventuale sancțiuni. Aceste aspecte sunt conținute într-o serie de modificări legislative, promovate de autoritatea vamală. Șeful Direcției control juridic și executare silită din cadrul Serviciului Vamal, Adrian Morărescu, a precizat pentru IPN că controalele ulterioare pot fi executate în două moduri. Pe de o parte, se poate face o reverificare a declarațiilor vamale sau se poate face un audit post-vamare.

Opinii contradictorii privind anularea facilităților fiscale pentru jocurile de noroc

Proiectul care prevede anularea facilităților fiscale pentru afacerile din zona jocurilor de noroc vine să aducă o echitate fiscală. O spun autorii inițiativei legislative. Și potrivit lor, această reformă nu este în niciun caz împotriva climatului de afaceri, ci este o ajustare a condițiilor fiscale. De cealaltă parte, reprezentanții SA „Loteria Națională a Moldovei” și ai companiei partenere afirmă că activitatea pe care o desfășoară aduce venituri în bugetul de stat. Or, noile prevederi vin să aducă aplicarea impozitelor pentru loterii, fapt ce ar împiedica dezvoltarea lor. Opiniile au fost expuse la ședința Clubului presei Economice, desfășurată vineri, 9 august. Deputatul Dumitru Alaiba, coautor al inițiativei legislative, a declarat că una dintre noile prevederi este că persoanele care vor câștiga bani la loterie sau la pariuri sportive vor plăti impozit pentru venitul ce depășește 240 de lei. În opinia sa, scutirea în vigoare nu este corectă în raport cu cei care primesc salarii, din care plătesc impozite. Or, cei care au avut norocul să câștige la loto sunt scutiți de achitarea impozitelor.

Ploile din mai și iunie au compromis exportul de căpșune

Ploile cu grindină din lunile mai și iunie au compromis calitatea căpșunelor, astfel că majoritatea contractelor de export încheiate au rămas nerespectate. Aneta Ganenco, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei” a spus, solicitată de IPN, că au avut de suferit atât producătorii care au cultivat căpșuni pe teren deschis, cât și cei cu terenuri protejate. Potrivit Anetei Ganenco, din cauza umidității înalte, căpșunele s-au stricat mai repede și nu au apucat să fie exportate. Practic fiecare producător care își exportă marfa a raportat pierderi. Nici pe piața internă nu s-au făcut vânzări mari, în condițiile în care se atestă „o invazie de pomușoare din Ucraina, iar cumpărătorului i se spune că produsul este moldovenesc”, a menționat președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”.

Măsuri fiscale aprobate de Guvern

Persoanele fizice cu venituri mai mari de 360 de mii lei anual nu vor beneficia de scutire personală (24 de mii de lei). Modificări în acest sens la Codul Fiscal a aprobat Guvernul, în ședința din 9 august. Ministrul finanțelor, Natalia Gavriliță, a menționat această măsură se impune pentru ca persoanele fizice cu venituri mai mari să ofere o contribuție mai mare în buget. Ea a menționat că, în 2018, un număr de 4891de persoane au avut un venit anual mai mare de 360 de mii de lei. Totodată, persoanele cu venituri lunare de peste 30 de mii de lei vor plăti un impozit lunar suplimentar, în mărime de 240 de lei. Impactul estimat asupra bugetului va constitui 14 milioane de lei venituri suplimentare.

Guvernul a aprobat eliminarea facilităților fiscale pentru Duty Free

Agenții economici care activează în regim Duty Free nu vor mai beneficia de facilități fiscale și vamale. Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a mai multor acte legislative în acest sens. Precum a menționat mai devreme premierul Maia Sandu, fapt confirmat și de SIS, 75% din mărfurile din aceste magazine sunt introduse ilicit pe teritoriul țării. O parte se descarcă în depozitele magazinelor de la frontieră, iar apoi se transportă la diverse puncte de desfacere a mărfurilor din țară, precum și în țările vecine.

● SÂMBĂTĂ, 10 august

Mărfurile transportate prin servicii poștale internaționale vor fi impozitate altfel


Tratamentul fiscal aplicat mărfurilor importate ca urmare a tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poștale internaționale se revizuiește, potrivit unui proiect de modificare a actelor legislative în vigoare, aprobat de Guvern. Astfel, facilitățile fiscale și vamale vor fi aplicate doar asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 200 euro și nu au caracter comercial.

Tichetele de masă, impozitate

Aplicarea contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale asupra tichetelor de masă este una din măsurile fiscale aprobate de Guvern. Potrivit ministrei finanțelor, Natalia Gavriliță, în prezent, 30 de mii de persoanele fizice primesc câte circa 990 lei lunar sub formă de tichete de masă. Această valoare este scutită totalmente de la plata impozitelor, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurări medicale. Ea a mai precizat că, în luna aprilie 2019, au fost emise tichete de masă în valoare de 27 mln lei, fiind în creștere datorită numărului de angajatori care acceptă această formă de acoperire a cheltuielilor de hrană pentru angajații săi. Astfel, conform estimărilor, valoarea tichetelor de masă emise lunar la sfârșitul anului 2020 va atinge cifra de 62 mln lei. Aplicând cotele actuale de impozitare, se constată că bugetul public național va rata suma de 21mln lei lunar.

BNM va acorda asistență de lichiditate în situații de urgență doar băncilor viabile

Banca Națională a Moldovei poate acorda asistență de lichiditate, în situații de urgență, băncilor solvabile și viabile, care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate. O prevedere în acest sens se regăsește într-un proiect de modificare a unor acte normative, aprobat de Guvern. Documentul stabilește că asistența de lichiditate urmează a fi oferită de către BNM, fiind garantată de activele băncii în cauză sau cu garanții de stat. Pentru asistența de lichiditate garantată cu valori mobiliare de stat sau cu garanții de stat, condițiile de acordare se aprobă în prealabil de Ministerul Finanțelor.