logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1067253.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 iulie-4 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 29 iulie


Revenirea la 20% TVC pentru HoReCa va anula beneficiile obținute până acum, opinie

Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, afirmă că reducerea cotei TVA de la 20% la 10% în industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa), oferită anul trecut de Guvernul Filip, a contribuit la transparentizarea sectorului. De asemenea, a mărit numărul angajărilor oficiale și cel de eliberare a bonului fiscal. Dacă se va reveni la nivelul de 20%, acest lucru va anula toate beneficiile obținute până acum. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV. Potrivit ei, dacă anterior proporția angajărilor oficiale era de 30%, acum s-a ajuns la 70%, eliberarea bonului fiscal a ajuns la nivelul de 90% de la 40%. „Regenerarea companiilor este destul de bună. Reîntoarcerea la 20% va face ca toate aceste beneficii să se anuleze”, spune reprezentanta HoReCa.

Focare noi de pestă porcină

92 de porci au fost sacrificați în satul Roșu, raionul Cahul, după ce s-a confirmat un focar de pestă porcină africană. Șapte animale au fost găsite moarte de către proprietarul fermei, care a cerut intervenția specialiștilor. Un alt focar a fost înregistrat în satul Milești, raionul Nisporeni, unde s-a îmbolnăvit un porc dintr-o gospodărie casnică. Vitalie Carauș, șef de direcție la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că porcii sacrificați au fost înhumați. A fost dezinfectat locul și toate ustensilele care au intrat în contact cu animalele. În ambele localități se face recensământul animalelor, pentru o evidență mai strictă.

● MARȚI, 30 iulie

Suport din partea FAO pentru promovarea produselor agroalimentare

Două proiecte privind acordarea de suport tehnic în următorii doi ani Guvernului de la Chișinău de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) vor fi implementate. Luni, 29 iulie, Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Moldova, și Georgeta Mincu, ministra agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, au semnat două acorduri în acest sens. Într-un comunicat de presă al FAO în Moldova se spune că promovarea mai activă și mai eficientă a produselor agroalimentare, elaborarea noilor metodologii și indicatori în statisticile agricole și rurale sunt printre schimbările așteptate în urma implementării celor două noi proiecte ale FAO la Chișinău. Printre activitățile de promovare a produselor agroalimentare se numără crearea unui portal web, realizarea unui studiu care să evalueze barierele comerciale pentru produsele cu cel mai mare potențial de export.

Contractele de privatizare a mai multor proprietăți ale statului vor fi făcute publice

Contractele de privatizare a proprietății publice, transmise comisiei parlamentare de anchetă, vor fi făcute publice. Este vorba despre contractele de concesionare a aeroportului, de vânzare-cumpărare a companiilor Tutun CTC și Air Moldova. Despre acesta a anunțat președintele comisiei, Igor Munteanu, în cadrul unui briefing de presă. Igor Munteanu susține că decizia a fost luată după consultarea Ministerului Justiției și a unor avocați privați. „Am luat decizia de a face publice aceste contracte pentru că este o materie de rezonanță pentru cetățenii Republicii Moldova și, dacă am bloca accesul cetățenilor la aceste contracte, am prejudicia interesul public”, a declarat Igor Munteanu.

● MIERCURI, 31 iulie

Inițiatorii afacerilor mici se confruntă cu birocrație și corupție, club de presă


Deseori, persoanele care doresc să inițieze o mică afacere în Republica Moldova, chiar din prima etapă, se confruntă cu birocrație, corupție, precum și cu lipsă de acces la finanțare. O spun reprezentanții Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, creată acum aproape patru ani de un cetățean american, care a venit la Chișinău să-și inițieze o afacere. Dorind să deschidă un local în capitală, s-a ciocnit cu proceduri birocratice și un cadru de reglementare mai puțin clar pentru un antreprenor. De asemenea, și procesul de obținere a actelor permisive s-a dovedit a fi unul dificil. Comunicând cu alți antreprenori, a decis să creeze Alianța, care astăzi promovează inițiative de advocacy, de încurajare și protejare a ÎMM-urilor. În cadrul ședinței Clubului presei economice, Liliana Busuioc, director executiv al Alianței, a declarat că AIM este o asociație patronală care reprezintă mai mult de 50 de întreprinderi mici și mijlocii, care practică activitatea de întreprinzător pe principii de transparență și integritate. Activitatea Alianței este orientată pe mai multe domenii, printre care dezvoltarea unei comunități de afaceri pentru persoanele , care vor să devină membri ai culturii asociative, să fie proactivi și să se implice în schimbarea lucrurilor în țară în ceea ce ține de reglementarea mediului de afaceri.

Pestă porcină și la Crihana Veche

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie particulară, cu 20 animale, din satul Crihana Veche, raionul Cahul. Porcii au fost sacrificați și înhumați pentru a nu răspândi boala. La marginea satului Burlăceni, din același raion, au fost depistate cadavrele a doi porci afectați de pestă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că în satul Crihana Veche s-a efectuat dezinfectarea încăperii unde erau ținute animalele. În prezent se efectuează recensământul porcilor domestici în localitățile date, controlul faunei sălbatice etc. Totodată, politia caută proprietarii porcilor aruncați la marginea satului Burlăceni.

BNM majorează rata de bază cu 0,5 p.p.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis, cu vot unanim, să majoreze cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,5 la sută anual, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. Potrivit BNM, aceasta reprezintă una din măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste, în condițiile unei creșteri persistente a cererii agregate. Cererea agregată este determinată de sporirea ritmurilor de creștere a salariilor, pensiilor și a altor venituri ale populației din prima jumătate a anului 2019, precum și de creșterea creditelor de consum.

● JOI, 1 august

Banii pentru deschiderea ambasadelor în Ghana, Argentina și India au fost redirecționați


Banii prevăzuți pentru deschiderea a trei ambasade ale Republicii Moldova – în Ghana, Argentina și India – vor fi redirecționați pentru alte cheltuieli. Rectificări în acest sens la bugetul de stat pentru 2019 au fost aprobate de Parlament în prima lectură, în ședința din 31 iulie. În proiect este prevăzută o diminuare cu 22,7 milioane de lei a cheltuielilor pentru Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, inclusiv 11,7 milioane de lei prevăzuți pentru înființarea ambasadelor în Ghana, Argentina și India. Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat în plenul Parlamentului că fiecare autoritate a prezentat propuneri pentru reducerea sau majorarea cheltuielilor, în funcție de executarea bugetului în primele șase luni și noile prioritățile.

Moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

Parlamentul a instituit moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de deputați miercuri, 31 iulie, în două lecturi. Potrivit prevederilor, se instituie moratoriu, pentru o perioadă de patru luni, asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Moratoriul ar putea fi prelungit pentru o perioadă de cel mult două luni. Cererile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție care au fost depuse până la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi procesate în continuare.

UE finanțează proiecte de cooperare între ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului

Organizațiile non-profit din dreapta și din stânga Nistrului sunt așteptate să depună dosarele pentru a obține finanțare din partea Uniunii Europene pentru proiecte de creare sau consolidare a platformelor de cooperare între asociațiile de afaceri și ONG-urile de pe ambele maluri ale râului Nistru. Grantul nerambursabil este în valoare de 25000 de euro. Perioada de realizare a proiectelor este octombrie 2019 – octombrie 2021. Pe 5 august, la Chișinău, și pe 11 august, la Tiraspol, vor avea loc seminare de informare pe marginea programului. Ghidul solicitantului și Formularul de solicitare a finanțării pot fi descărcate de pe pagina web PNUD Moldova. Data limită pentru depunerea proiectelor este 28 august, 16.00 ora locală.

Reparații și modernizări pe mai multe sectoare de drumuri

Lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a unor segmente de drumuri naționale vor fi declarate de utilitate publică de interes național. Este vorba despre drumurile: M1 Frontiera cu Romania – Leușeni – Chișinău - Dubăsari - frontiera cu Ucraina (km 85 - km 104); R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu Romania (km 103 - km 104); R6 Chișinău – Orhei – Bălți (km 99 - km 112); R14, R6 Codrul Nou – Soroca – Ungheni – frontiera cu Ucraina (km 123 - km 132); R26 Bender – Căușeni – Cimișlia (km 71 - km 86), care asigură principalele legături internaționale și naționale ale țării.

● VINERI, 2 august

Natalia Gavrilița: Scutirile fiscale pentru HoReCa și tichetele de masă nu au fost corecte


Scutirile fiscale pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa) și acordarea tichetelor de masă reprezintă o măsură de încurajare a consumului care, din punct de vedere economic, nu este corectă. Afirmația aparține ministrului finanțelor Natalia Gavrilița și a fost făcută la ședința Clubului Presei Economice, desfășurat pe 1 august. Ministrul Finanțelor a precizat că, dacă nu exista reluarea programului cu Fondul Monetar Internațional, statul avea probleme cu finanțarea deficitului bugetar pentru că nu ar mai fi existat susținerea financiară a Uniunii Europene. „Prima prioritate era relansarea programului cu FMI pentru a obține suportul bugetar din partea UE, care să asigure stabilitatea bugetului pe 2019. Ne-am adresat la Guvernul României pentru un împrumut și vom finanța deficitul inclusiv din surse noi de finanțare.”, a spus Natalia Gavrilița.

Mai puține transferuri bănești din străinătate

În cel de-al doilea trimestru al anului curent, volumul transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 313,47 milioane de dolari. Aproximativ 83% din transferuri s-au făcut prin sisteme de remitere de bani, fără deschiderea conturilor bancare. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, valoarea recalculată în dolari a transferurilor din trimestrul doi s-a diminuat cu 8,5 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolar au contribuit cu 3,4 puncte procentuale la diminuarea transferurilor.

Secerișul, finalizat. Recolta este comparabilă cu media ultimilor cinci ani

Grâul s-a recoltat de pe aproape 350 de mii de hectare sau 98% din suprafața însămânțată. Recolta globală constituie 1,13 milioane de tone. Potrivit unei note informative a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, s-a strâns în jur de 3,3 tone la hectar, recoltă comparabilă cu media ultimilor cinci ani. Potrivit sursei citate, s-a încheiat recoltarea orzului de pe 61 de mii de hectare. Volumul producției globale (orz de toamnă și de primăvară) este de 181 mii de tone. 3,1 tone/ha este producția orzului de toamnă și 2,7 tone/ha – orz de primăvară.

● SÂMBĂTĂ, 3 august

Facilități la creditare pentru tineri: circa 55 mln lei eliberați timp de jumătate de an


Programul „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, lansat la inițiativa Ministerului Finanțelor, are deja 87 de beneficiari și s-a extins în 22 de raioane. Suma creditelor acordate tinerilor antreprenori este de 54,9 milioane de lei, după primele şase luni de activitate. Cele mai multe credite au fost acordate tinerilor antreprenori din UTA Găgăuzia, municipiul Chișinău și raionul Râșcani. Suma împrumuturilor acordate tinerilor din UTA Găgăuzia este 15,6 milioane lei, iar celor din municipiul Chișinău și din raionul Râșcani – câte 3,8 milioane de lei.

Proiect de lege pentru lichidarea monopolului instituit de Metalferos

Ministerul Economiei şi Infrastructurii pregăteşte un proiect de lege care ar veni să lichideze monopolul instituit de  SA „Metalferos”. Potrivit premierului Maia Sandu, se discută despre „desfacerea acestui monopol, pentru că schemele de corupţie infiltrate acolo au fost prea multe şi prea sofisticate”. În cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, Maia Sandu a declarat că s-a discutat cum s-a ajuns la acest monopol: „justificările iniţiale de faţadă ale guvernărilor precedente erau că se fura metalul neuzat şi se vindea ca metal uzat”. În opinia sa, curăţarea cea mai rapidă poate fi prin demonopolizarea acestei companii.