logo

RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1104334.html

RETROSPECTIVA lunii APRILIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

1 aprilie: Sezonul termic 2023-2024 se încheie astăzi în municipiul Chișinău. Despre aceasta a anunțat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, la ședința operativă de la Primărie. „Am avut și vom avea în continuare temperaturi generoase. Este destul de cald. De aceea, vă rog, începând de astăzi să semnăm dispoziția cu privire la sistarea agentului termic”, a precizat Ilie Ceban.

1 aprilie: Zilnic în municipiul Chișinău pentru salubrizarea manuală sunt antrenați de la 350 până la 395 de muncitori, iar în zilele de duminică circa 75 de lucrători. Concomitent, s-au desfășurat lucrări de salubrizare mecanizată a arterelor principale și secundare, precum și a trotuarelor cu ajutorul utilajelor „Hako” și aspiratoarelor atașabile la tractoare. În aceste lucrări zilnic au fost antrenate circa 20 de unități. Doar pe parcursul săptămânii trecute, din Chișinău au fost evacuate circa 210 de remorci cu deșeuri.

1 aprilie: Terenul din preajma Circului, vândut la cea mai recentă licitație a Primăriei Chișinău cu 95 de milioane de lei, a fost pus sub sechestru imediat după vânzare. Municipalitatea califică punerea sub sechestru printr-o decizie a executorului judecătoresc ca fiind ilegală și anunță că sesizează procurorii și Centrul Național Anticorupție.

1 aprilie: În capitală au început lucrările de frezare și plombare cu asfalt fierbinte a găurilor de pe partea carosabilă. Săptămâna trecută s-a intervenit pe străzile principale din oraș, pe care se deplasează transportul public municipal. Primăria municipiului Chișinău precizează că muncitorii de la întreprinderea municipală Regia „Exdrupo” au lucrat în toate sectoarele orașului.

1 aprilie: Ordinul ministrului educației privind funcționarea și stabilirea taxelor pentru grupele cu program prelungit din școli a fost elaborat cu mai multe abateri. Despre acest lucru a declarat astăzi la ședința Primăriei capitalei șeful-adjunct al Direcției generale educație tineret și sport, Andrei Pavaloi, care a precizat că în asemenea condiții documentul nu poate fi pus în practică.

1 aprilie: Traficul rutier va fi suspendat pe strada Alexandru cel Bun din capitală, tronsonul cuprins între străzile Bulgară și Armenească. Restricționarea este valabilă pentru perioada 2-8 aprilie. Primăria municipiului Chișinău menționează că măsura este luată în contextul executării lucrărilor de restabilire a straturilor rutiere pe tronsonul menționat.

2 aprilie: În Chișinău există patru centre municipale de zi în care sunt oferite gratuit servicii specializate pentru copiii cu autism. În contextul Zilei mondiale de conștientizare a autismului, care este marcată anual pe 2 aprilie, Primăria capitalei lansează o campanie de sensibilizare a opiniei publice asupra problemelor și necesităților cu care se confruntă persoanele cu autism.

2 aprilie: Primăria Chișinău a facilitat procesul de înscriere în clasa întâi a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES). Nu se va mai ține cont de districtul școlar stabilit în cadrul înscrierii acestor copii la școală. Scopul acestei măsuri este de a se asigura că acești copii au oportunitățile adecvate de educație și că sunt plasați în mediul școlar cel mai potrivit pentru nevoile lor specifice.

2 aprilie: În scuarul Mihai Eminescu din capitală a fost inaugurat primul afișaj informativ pietonal dotat cu panou solar și iluminare autonomă. Primăria Chișinău precizează că asemenea afișaje turistice reprezintă o inițiativă menită să digitalizeze orașul. Prin scanarea codului QR pe afișaj, persoana este redirecționată către harta digitală care indică locul aflării și toate atracțiile Chișinăului din zonă.

2 aprilie: Accesul persoanelor în mai multe locuri publice din capitală va fi limitat temporar pe parcursul zilei de miercuri. Măsura este luată de poliție în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a prim-ministrului Belgiei, Alexander De Croo. Primăria municipiului Chișinău precizează că delegația oficială va vizita Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova.

3 aprilie: Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că angajații Primăriei, în loc să se ocupe de problemele orașului, zilnic oferă explicații, se prezintă la tot felul de inspectori din diverse instituții pentru a prezenta informații. Potrivit edilului, este vorba despre comenzi politice venite de la guvernare.

4 aprilie: Primăria capitalei dă asigurări că activitățile planificate pe data de 5 aprilie, pentru filmarea secvențelor filmului „Transit Time”, nu vor afecta traseele de circulație din capitală. Acestea vor avea loc între orele 10.00 și 16.00, în scuarul Iurie Gagarin din sectorul Centru al capitalei. Potrivit unui comunicat de presă al municipalității, potrivit declarației prealabile depuse de organizatori la Primăria Chișinău, filmările se vor desfășura în scuarul Iurie Gagarin, fără afectarea zonei carosabile a bulevardului Iurie Gagarin.

5 aprilie: Un sistem nou de irigare a fost instalat la toți copacii din scuarul ,,Mihai Eminescu” din centrul capitalei. Arborii au fost plantați la sfârșitul anului trecut, înlocuind copacii bătrâni din zonă. „Muncitorii de la întreprinderea municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” au instalat la rădăcinile tuturor teilor cu frunze mari, tuburi de drenaj. Funcția lor este de a capta apa de ploaie și a o direcționa direct spre sistemul radicular”, precizează Primăria capitalei.

5 aprilie: Întreprinderea ,,Apă-Canal Chișinău” gestionează în jur de 4000 de kilometri de rețele de apeduct și peste 3000 de kilometri de rețele de canalizare. La rețele de alimentare cu apă se atestă un grad sporit de uzură. Uzura medie a conductelor depășește 75%, iar cea a rețelelor din oțel ajunge și până la 90%. Pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate în jur de 10 mii de scurgeri la rețele, însă comparativ cu anul 2019 intervențiile pe scurgeri s-au diminuat, fapt ce se datorează utilizării pieselor de reparații moderne care permit preîntâmpinarea deranjamentelor care au loc la rețele cu un grad înalt de uzură.

5 aprilie: Primăria Chișinău va construi o nouă zonă sportivă în parcul-pădure Râșcani. Noile terenuri care vor fi amenajate sunt pentru diverse categorii de sport. Acestea vor lua locul celor care actualmente sunt mai multe zone improvizate, a menționat primarul general al capitalei, Ion Ceban.

6 aprilie: Două evenimente sportive vor avea loc în zilele de 6 și 7 aprilie în Chișinău. Este vorba despre Cupa municipiului Chișinău la înot și Cursa de alergări „Starturi de primăvară” de 500 m, 1,5 km, 6 km, la categoriile juniori, tineret, seniori și veterani. Potrivit Primăriei capitalei, Cupa municipiului Chișinău la înot va avea loc timp de două zile, pe 6 și 7 aprilie la Bazinul Școlii sportive pentru copii și juniori nr.11, din str. Alecu Russo, 57.

6 aprilie: De Ziua mondială a sănătății, marcată pe 7 aprilie, cetățenii capitalei vor primi consultații din partea specialiștilor pe profilul bolilor netransmisibile. Primăria municipiului Chișinău menționează că evenimentul se va desfășura în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, între orele 09.00 și 12.00. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului moldo-elvețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.  Vizitatorii vor putea beneficia de consultarea specialiștilor din domeniul diabetului zaharat. Își vor putea testa gratuit glicemia și vor beneficia de suport informațional.

6 aprilie: Peste 200 de pomi au fost plantați pe terenul adiacent al Depozitului municipal de deșeuri din comuna Țânțăreni. Copacii vor oferi un habitat pentru diferite specii de păsări și insecte, menționează Primăria Chișinău, care este inițiatoarea campaniei de plantare. Printre speciile de copaci plantați se număra două tipuri de arțar, frasin, salcie și salcâm, care au fost selectate special pentru a se adapta condițiilor de mediu din această zonă.

8 aprilie: Elevii de la Liceul teoretic „Liviu Deleanu”, unde vineri a izbucnit un incendiu, vor învăța pe parcursul acestei săptămâni online. Sistarea procesului educațional cu prezență fizică a fost decisă de către Comisia Situații Excepționale a sectorului Buiucani. Membrii Comisiei au discutat la fața locului acțiunile prioritare de înlăturare a consecințelor incendiului produs la liceu. Au fost analizate pagubele cauzate de incendiu și s-au identificat măsurile necesare pentru remedierea acestora. Urmează măsuri pentru a asigura un mediu sigur și securizat în incinta liceului. De asemenea, va fi elaborat un plan de reparație a spațiilor afectate.

8 aprilie: În cele 11 cimitire din municipiul Chișinău au început lucrările de salubrizare și de evacuare a deșeurilor. Autoritățile municipale îndeamnă și cetățenii să vină să facă ordine la mormintele apropiaților. „Tradițional în preajma sfintelor sărbători de Paști, desfășurăm o activitate amplă de salubrizare și evacuare a deșeurilor de pe teritoriul celor 11 cimitire. Săptămâna trecută am implicat 11 unități de transport, dar și aproape 60 de angajați. Astfel, cu forțele proprii am reușit să evacuăm în jur de 155 de metri cubi de deșeuri solide”, a declarat la ședința operativă de la Primărie Ludmila Boțan, administrator al Combinatului Servicii Funerare.

8 aprilie: În această săptămână, în municipiul Chișinău va fi lansat un sondaj în cadrul căruia tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani vor fi întrebați despre necesitățile lor. Rezultatele vor fi prezentate la sfârșitul lunii mai, în cadrul Forumului municipal al tinerilor.

8 aprilie: Proiectul bugetului municipal pentru anul 2024 este definitivat și va fi aprobat atunci când va exista voință politică în acest sens. Despre acest lucru a anunțat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative de luni, 8 aprilie.

9 aprilie: Problema legată de evacuarea deșeurilor menajere pentru gospodăriile din suburbiile Budești, Tohatin, Cruzești și Colonița a fost soluționată, anunță Primăria municipiului Chișinău. Potrivit municipalității, problema s-a soluționat datorită implementării proiectului intercomunitar susținut financiar de Programul USAID „Comunitatea mea”, administrațiile locale din cele patru suburbii, în parteneriat cu Primăria.

9 aprilie: Traficul rutier pe strada Petricani, tronsonul cuprins între străzile Mihai Viteazul și Calea Orheiului, va fi suspendat parțial din data de 10 aprilie și până pe 10 mai, între orele 09.00 și 16.00. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de amenajare a straturilor bituminoase subțiri pe strada Petricani.

11 aprilie: Începând cu ziua de vineri, achitarea călătoriei la validatoarele staționare va fi disponibilă și în troleibuzele de pe ruta nr. 3. Primăria Chișinău precizează că, în prezent pasagerii pot achita călătoria cu transportul public la validatoarele staționare în troleibuzele de pe rutele nr. 22, 23, 24 și 30, precum și autobuzele de pe rutele nr. 2 și 5.

12 aprilie: Centrul Municipal de Tineret Chișinău a lansat procesul de chestionare a tinerilor în cadrul Sondajului municipal cu privire la identificarea necesităților tinerilor din capitală. În total urmează că fie chestionați 1 800 de tineri și tinere. Întrebările vizează subiecte de la educație și oportunități de dezvoltare personală și profesională până la preocupările sociale și culturale ale tinerilor.

12 aprilie: În Parcul ,,La izvor” din capitală sunt efectuate lucrări de amenajare a plajei. Nisipul este afânat și nivelat. De asemenea, sunt curățate și malurile iazului din parc. Primăria municipiului Chișinău menționează că în Parcul ,,La izvor” sunt reparate și vopsite terenurile de joacă, inclusiv terenul pentru persoane cu dizabilități. S-au efectuat lucrări de reparație și întreținere a balansoarelor, toboganelor și leagănelor.

12 aprilie: Aproape 13 mii de tone de deșeuri colectate de pe platformele din municipiul Chișinău, din ianuarie 2023 până în martie 2024, nu au fost duse la Depozitul Municipal din comuna Țânțăreni, ci au fost sortate și transmise la reciclare. Astfel, se înregistrează o scădere a cantității de deșeuri transportate la Țânțăreni.

13 aprilie: Duminică pe mai multe străzi din capitală circulația rutieră va fi sistată parțial, pe o singură bandă, în intervalul orelor 12.00 și 13.00, timp în care se va desfășura evenimentul „Deschiderea sezonului moto” și o paradă a motocicletelor, acțiuni organizate de asociația obștească „Goldwing Club Moldova”. Primăria municipiului Chișinău precizează că participanții la eveniment vor porni din Piața Marii Adunări Naționale, după care se vor deplasa pe o singură bandă a carosabilului.

15 aprilie: În municipiul Chișinău au fost demolate gardurile și dispozitivele anti-parching improvizate sau neautorizate pe terenurile publice. Au fost evacuate inclusiv elementele din metal uzate de pe terenurile de joacă din curțile blocurilor locative. Acțiunile fac parte din campania de salubrizare, la care zilnic participă sute de voluntari, angajați ai preturilor și serviciilor municipale de profil.

15 aprilie: Municipalitatea pregătește parcurile din Chișinău pentru sezonul estival. Pe plaje este adus nisip, sunt reparate cabinele de schimb și vor fi pornite dușurile. „Temperaturile ridicate le permit locuitorilor orașului să se odihnească în preajma lacurilor parcurilor din Chișinău. Unde s-a necesitat, a fost suplinită cantitatea de nisip pe plaje. Efectuăm lucrări de afânare a nisipului”, a precizat directorul interimar al Asociației de gospodărire a spațiilor verzi, Tudor Gîrbu, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

15 aprilie: Un iarmaroc cu material săditor și semincer va fi amenajat în Chișinău lângă Piața Centrală, pe strada Varlaam, între străzile Armenească și Tighina. Viceprimarul Olga Ursu a organizat o ședință cu producătorii autohtoni, la care s-a decis deschiderea iarmarocului din 18 aprilie. Iarmarocul vine să faciliteze comercializarea materialului săditor și semincer, puieților și răsadului de flori. Piața Centrală se implică activ în acest proiect prin amenajarea locurilor de comerț pentru producătorii autohtoni și asigurarea salubrizării teritoriului adiacent.

16 aprilie: Voluntarii și lucrătorii „Centrului de Tineret Mobil” se vor deplasa cu trotinetele și microbuzul disponibil în parcurile, scuarurile și cartierele din Chișinău, pe parcursul următoarelor luni, pentru a oferi tinerilor din capitală informații despre activitatea celor cinci Centre de Tineret. Programul municipal „Centrul de Tineret Mobil”, ediția a II-a, startul căruia s-a dat astăzi, vine să ofere servicii prietenoase tinerilor din capitală și să îi informeze despre oportunitățile de dezvoltare de care pot beneficia.

17 aprilie: Traficul rutier va fi suspendat, în perioada 17-19 aprilie, pe strada Matei Basarab, tronsonul cuprins între bulevardul Moscova și strada Florilor. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în scopul executării lucrărilor de săpătură pentru lichidarea unei avarii la rețeaua de canalizare de pe strada Matei Basarab.

17 aprilie: Treizeci și șapte de cazuri de rujeolă au fost raportate în Republica Moldova de la începutul anului curent. Este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave. Optsprezece din cele 37 de cazuri au fost fixate într-un centru de plasament temporar din Chișinău pentru refugiații din Ucraina. Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din mun. Chișinău, Vladimir Bolocan, a declarat că rata de vaccinare în Ucraina, în special contra rujeolei este foarte joasă, iar vaccinul este unicul remediu care previne și împiedică îmbolnăvirea de rujeolă.

17 aprilie: Traficul rutier va fi temporar sistat pe strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul cuprins între străzile Tighina și Ismail. Suspendarea este valabilă pentru 18 aprilie, între orele 21.00- 03.00, timp în care vor avea loc filmări pentru realizarea unui proiect cinematografic.

17 aprilie: Victimele Pogromului Evreiesc din 1903 au fost comemorate astăzi la Chișinău. Conducerea Primăriei capitalei, alături de reprezentanți ai comunității evreiești din Moldova, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și ai organizațiilor internaționale au depus flori la Monumentul din Parcul „Alunelul”. Primarul Ion Ceban a condamnat ororile Pogromului din 1903, la care au fost supuși evreii din Chișinău, acum 121 de ani. Edilul a ținut să remarce rolul comunității de evrei din Chișinăul de atunci, care a contribuit semnificativ, alături de populația băștinașă, la dezvoltarea orașului.

18 aprilie: Stăpânii de pisici din Chișinău au posibilitatea să le sterilizeze gratuit în cadrul unei campanii lansate de întreprinderea municipală ,,Supravegherea și Protecția Animalelor”. Doritorii de a face acest lucru trebuie să completeze un formular de înregistrare.

18 aprilie: Complexul Memorial „Eternitate” va trece în gestiunea municipalității. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, care a discutat acest fapt cu Ministerul Apărării. „Am acceptat ca acest parc simbolic pentru cetățeni să fie la balanța Primăriei Chișinău. Am propus includerea subiectului pe agenda CMC și urmează astăzi să fie votată transmiterea obiectivului la balanța Primăriei”, a menționat edilul.

20 aprilie: În capitală se lansează cea de-a două rută a troleibuzul turistic „Chișinău Sightseeing”. Din 20 aprilie, pasagerii vor putea descoperi un nou traseu ce include Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Monumentul „Trenul Durerii”, Casa lui Alexandru Plămădeală  Primăria Chișinău precizează că troleibuzul turistic va circula în fiecare zi de weekend, pe o rută care va parcurge circa 40 de atracții turistice, printre care Sala cu Orgă, Gara, Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron”, Casa lui Alexandru Plămădeală, Biserica Sfânta Teodora de la Sihla. Pe parcursul călătoriei, pasagerii vor audia selecții muzicale remarcabile care includ piese ale artiștilor autohtoni.

20 aprilie: Traficul rutier pe strada A. Mateevici din capitală va fi sistat sâmbătă, între orele 16.00 și 22.00. Primăria municipiului Chișinău precizează că restricțiile se instituie în legătură cu desfășurarea acțiunilor de filmare pentru realizarea unui proiect cinematografic. „Activitățile au fost avizate de către autoritățile centrale de profil, de Inspectoratul General al Poliției și de Inspectoratul General al Carabinierilor, care vor asigura ordinea publică pe toată perioada derulării filmărilor”, precizează municipalitatea într-un comunicat de presă.

22 aprilie: După mai bine de două săptămâni de la incendiu, elevii Liceului „Liviu Deleanu” au revenit în sălile de clasă. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a menționat că elevii vor primi alimentație la pachet pe motiv că masa nu poate fi deocamdată servită la cantină.

22 aprilie: În legătură cu riscul infectării cu rujeolă în Chișinău, dar și în toată țara, Centrul de Sănătate Publică recomandă de a nu admite copiii nevaccinați în procesul educațional. Despre aceasta a anunțat șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău, Vladimir Bolocan, în cadrul unei ședințe la Primărie. Curtea Constituțională și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au explicat că, în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ, a subliniat Vladimir Bolocan.

22 aprilie: Din 8 mai, accesul unităților de transport în cimitirul „Sfântul Lazăr” va fi interzis. Restricția va fi aplicată și în celelalte cimitire din capitală, începând cu 10 mai. Acțiunile sunt aplicate pentru a se reuși evacuarea deșeurilor.

23 aprilie: Profesorii și elevii Liceului Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău s-au evacuat din instituție după ce un elev a dat foc la un caiet cu învelitoare pe holul etajului 3 al instituției. Incidentul a fost localizat de un profesor, care a intervenit prompt pentru stingerea focului și s-a apelat imediat la 112.

24 aprilie: Douăzeci și două de instituții publice municipale: 14 licee, 5 grădinițe și 3 spitale au fost eficientizate energetic și reabilitate termic în cadrul unui proiect de eficiență energetică a clădirilor publice. Suprafața totală a instituțiilor este de peste 180 de mii de metri pătrați, iar numărul beneficiarilor finali ai proiectului se ridică la 35 de mii de persoane.

25 aprilie: În perioada estivală 2024, vor fi organizate tabere tematice în 24 de centre din subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, unde se vor putea odihni gratuit 3600 de beneficiari. Subiectul a fost discutat de către viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, cu pedagogii din centrele comunitare și cele de zi din subordinea Direcției.

27 aprilie: Cursa de ciclism „Velohora”, ediția 2024, se va desfășura în această duminică în capitală. În legătură cu acțiunea social-sportivă, organizată de către AO Clubul Sportiv „Sporter”, traficul rutier va fi parțial restricționat. Primăria capitalei precizează că duminică, între orele 06.00-18.00, va fi sistat traficul rutier, inclusiv a transportului public, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin, cu redirecționarea acestuia pe străzile adiacente.

27 aprilie: Havuzurile din Chișinău vor fi pornite începând cu 1 mai. În prezent, specialiștii verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă și a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, așa încât de sărbătorile pascale acestea să fie pornite.

27 aprilie: Elevi de diferite vârste au participat sâmbătă la primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”, la care au prezentat cele mai de succes inițiative școlare din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, care abordează încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate.

29 aprilie: Municipalitatea va asigura în zilele 12 și 13 mai o sută de unități de transport, circa 80 de autobuze și 20 de troleibuze, care vor transporta cetățenii la cimitirele din Chișinău, inclusiv la cimitirul „Sfântul Lazăr”. Pe lângă acestea, rutele C – D și 27 vor fi gratuite în cele două zile, cheltuielile fiind suportate de municipalitate. Toate itinerariile vor fi comunicate cu câteva zile înainte, a precizat primarul general, Ion Ceban, în cadrul ședinței serviciilor municipale.

29 aprilie: Odată ce elevii din întreaga țara vor intra în vacanța de Paști, începând cu 4 mai, părinții vor trebui să manifeste maxima prudență și să vorbească cu aceștia despre cum să se comporte acasă și în spațiul public ca să rămână în siguranță. Mai multe activități de informare sunt organizate și la nivelul instituțiilor de învățământ, a comunicat șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din Chișinău, Andrei Pavaloi.

29 aprilie: Șapte troleibuze articulate procurate din Austria și 18 troleibuze din Riga se preconizează să ajungă la Chișinău până la sfârșitul lunii mai. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, la ședința serviciilor municipale. Edilul a precizat că prioritare sunt troleibuzele articulate, de capacitate mare, pentru a asigura fluxul mare de pasageri care va începe cu 1 septembrie. Toate troleibuzele vor fi verificate atât tehnic cât și estetic şi va fi asigurată mentenanță.

29 aprilie: Grădina Zoologică din Chișinău trece din 1 mai la programul de vară. Vizitatorii sunt așteptați la ZOO de la ora 08.00 până la 20.00. În cadrul ședinței serviciilor municipale, viceprimarul capitalei, Irina Gutnic, a comunicat că Grădina Zoologică din Chișinău va fi deschisă pentru vizitatori și în perioada sărbătorilor din luna mai, în zilele de 1 mai, 6 mai – a doua zi de Paști, 9 mai și 13 mai – a doua zi de Blajini.

30 aprilie: Traficul rutier va fi parțial suspendat pe bulevardul Renașterii Naționale, tronsonul cuprins între străzile Bogdan Voievod și Calea Orheiului, și pe strada Meșterul Manole, tronsonul cuprins între bulevardul Mircea cel Bătrân și strada Vadul lui Vodă. Restricția este valabilă în perioada 30 aprilie-19 mai. Primăria municipiului Chișinău a comunicat că măsura a fost luată pentru a executa lucrările de amenajare a straturilor bituminoase subțiri de tip Slurry Seal.

30 aprilie: În zilele de Paști și Paștile Blajinilor, transportul public municipal va avea regim special de circulație. Pe 5 mai, în Noaptea Învierii, troleibuzele de pe rutele numărul 2 și 25 și autobuzele de pe ruta numărul 5 și 26 vor circula până la ora 01.00. Iar troleibuzele cu numărul 8, 10, 12 și 22 vor circula pe parcursul întregii nopți, cu interval de 30 minute.

30 aprilie: Un târg tematic cu produse pascale va fi organizat în scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” pe 1-4 mai, pe aleea vizavi de strada Mitropolit Varlaam. Primăria Chișinău amintește că în perioada: 27 aprilie-4 mai, târguri tematice cu produse pascale sunt organizate în toate sectoarele orașului.