RETROSPECTIVA lunii IANUARIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”
2 ianuarie: Dezvoltarea infrastructurii drumurilor și a transportului a fost prioritatea numărul unu a Primăriei Chișinău în anul 2022. Aproximativ 2,3 miliarde de lei au fost cheltuiți pentru reabilitarea acestui sector, ceea ce e cu 60 la sută mai mult decât în 2021, informează municipalitatea într-un raport de totalizare. Cea mai mare parte a resurselor alocate a fost direcționată pentru modernizarea parcurilor de autobuze și troleibuze. La fel, au fost achiziționate și asamblate noi unități de transport public, suma totală a investițiilor în acest sector fiind de 909 milioane de lei.
2 ianuarie: De la instalarea semafoarelor inteligente la intersecția bulevardul Dacia – strada Băcioiii Noi, în luna martie anul trecut, nu s-a înregistrat niciun accident rutier în intersecția respectivă, comparativ cu anul precedent, când trei dintre accidentele documentate au fost cu urmări fatale. Într-un comunicat de presă, Direcția Generală Mobilitate Urbană precizează că scopul primar al semafoarelor inteligente de a evita accidentele cu urmări grave a fost atins prin descurajarea manevrelor periculoase ale șoferilor. Sistemul scanează în permanență fluxurile de vehicule și transmite informația către semafor, care acordă consecutiv culoarea verde vehiculelor pe axele prioritare, axele secundare, precum și pietonilor, totul în doar câteva secunde. Însă, cel mai important lucru este flexibilitatea oferită și potențialul de a fluidiza mai bine traficul.
4 ianuarie: Prima etapă de renovare a Teatrului de Vară din Parcul Valea Morilor este practic finalizată, anunță Primăria municipiului Chișinău. Lucrările au început acum nouă luni și au fost încheiate în proporție de 99%. Aspectul este nou, dar fără schimbări esențiale fiind un loc cu istorie și tradiție.
6 ianuarie: Rețeaua de școli și grădinițe din municipiul Chișinău este cea mai mare din țară și necesită investiții masive. În 2023, pentru domeniul educației au fost alocați peste 3,8 miliarde de lei. Declarațiile aparțin viceprimarului capitalei, Angela Cutasevici, potrivit căreia numărul elevilor în municipiul Chișinău este în continua creștere, iar autoritățile locale depun eforturi pentru a extinde rețeaua școlară. Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2023 prevede venituri de 6,7 miliarde lei și cheltuieli de 7,3 miliarde lei. Cele mai mari alocații din bugetul municipal sunt prevăzute pentru domeniul educației, fiind vorba de peste 3,8 miliarde de lei. Viceprimarul Angela Cutasevici spune că rețeaua de școli și grădinițe din capitală este cea mai mare din țară, fapt ce necesită investiții suplimentare.
6 ianuarie: În Chișinău au fost plantați arbori de sakura. 15 copaci vor înflori în sectorul Ciocana pe partea de jos a bulevardului Mircea cel Bătrân. Potrivit specialiștilor Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi, dacă arborii de sakura nu vor fi afectați de ger, atunci vor înflori chiar și în această primăvară. Directorul Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi, Victoria Covali, a menționat că specia a fost propusă conform proiectului dendrologic, ținând cont de mai multe principii, cum ar fi decorativitatea, rezistența la gaze, poluare.
9 ianuarie: Locuitorii capitalei sunt îndemnați să depoziteze brazii și molizii utilizați la sărbătorile de iarnă în apropierea platformelor de colectare a deșeurilor menajere. De aici, pomii vor fi colectați de serviciile specializate din cadrul Primăriei pentru a fi transportați spre reciclare. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că brazii vor fi transportați centralizat la platforma de deșeuri biodegradabile unde vor fi tocați, iar rumegușul rezultat în urma tocării va fi utilizat pentru compost organic.
12 ianuarie: Curțile blocurilor locative și spațiile publice din Chișinău au fost amenajate în ultimii ani cu noi bănci de odihnă, coșuri de gunoi și mobilier urban decorativ. Eforturile autorităților municipale de a îmbunătăți imaginea orașului sunt zădărnicite din cauza vandalilor. Circa 50 de unități de mobilier stradal se vandalizează în fiecare an în Chișinău. Șeful Direcţiei generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, a menționat că de fiecare dată este alertată poliția. Atunci când sunt identificați, făptașii sunt obligați pe cale judiciară să recupereze valoarea imobilului vandalizat. Mobilierul stradal este înlocuit nu numai la necesitate, dar și la cererea locatarilor, asociațiilor de locatari sau a întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ, concomitent cu derularea programelor municipale de instalare a mobilierului urban. În spațiile publice, inclusiv cele verzi, cum ar fi parcuri, scuaruri, se instalează mobilier nou în cadrul proiectelor care sunt implementate.
13 ianuarie: Un nou lot de containere zincate a ajuns la Chișinău. Este vorba despre 144 de containere din cele 3000 achiziționate de întreprinderea municipală Regia „Autosalubritate”. Primarul capitalei menționează că, în total, pe teritoriul întreprinderii se află alte 867 de containere zincate asamblate care urmează săptămâna viitoare să fie repartizate la platformele comune de stocare a deșeurilor din Chișinău.
14 ianuarie: La Tohatin va fi construită o Stație regională de pompare ce include și o rețea de canalizare pe o lungime de 10 kilometri. Proiectul este susținut financiar de Primăria municipiului Chișinău, iar beneficiari vor fi aproape 20 de mii de locuitori din suburbiile Tohatin, Cruzești și Budești. Costul lucrărilor a fost estimat la 31,7 milioane de lei, dintre care aproape 14 milioane de lei au fost alocați de Primăria Chișinău. Lucrările de construcție urmează să se încheie în acest an. În ultimii trei ani, municipalitatea a investit la Tohatin 29 de milioane de lei în proiecte menite să schimbe spre bine nivelul de viață al oamenilor.
18 ianuarie: Municipiul Chișinău deține una din cele mai mari rețele de contact, ceea ce permite transportarea pasagerilor cu transport electric, peste 80% din călători fiind transportați cu troleibuze. Aproximativ 400 000 de călătorii sunt asigurate zilnic de către transportul electric în raza municipiului Chișinău. 332 de troleibuze circulă în fiecare zi pe drumurile capitalei concomitent cu 133 de autobuze și 130 de microbuze. Deocamdată acest număr de unități de transport public nu este suficient pentru a salva Chișinău de ambuteiaje, mai ales în orele de vârf. Municipalitatea își propune prescurtarea rutelor și suplinirea parcului urban cu unități de transport articulate de nouă generație.
18 ianuarie: Deșeurile solide colectate din oraș, aproximativ 190 de mii de tone pe an, vor fi trimise spre procesare, indiferent dacă au fost sau nu sortate la sursă. Acest lucru va permite în 2023 reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau 40-45% din volum. Municipalitatea va semna un contract de prestare a serviciilor de sortare a deșeurilor cu un agent economic de profil. Primăria municipiului Chișinău anunță că acest contract urmează să fie semnat între Regia „Autosalubritate” și compania „ABS”, care a fost desemnată câștigătoare în cadrul concursului de achiziții publice. Este vorba despre un contract de prestare a serviciilor de sortare a deșeurilor colectate zilnic din capitală și din suburbii. Măsura are drept scop creșterea cantității de deșeuri reciclate și diminuarea cantității stocate la poligonul municipal de la Țânțăreni.
19 ianuarie: Serviciul de asistență parentală profesionistă în municipiul Chișinău, dar și alte servicii de îngrijire a copiilor vor fi consolidate cu sprijinul UNICEF. Municipalitatea lansează o campanie de sensibilizare: „Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” și își propune să crească numărul asistenților parentali profesioniști de la 29, cât sunt în prezent, până la 50, pe parcursul acestui an. Este foarte important copiilor aflați în situație de risc se le fie oferit sprijinul necesar ca să treacă peste aceste crize cu impact cât mai mic asupra stării lor psiho-emoționale, a remarcat viceprimarul Angela Cutasevici cu prilejul lansării campaniei.
19 ianuarie: Eforturile locuitorilor municipiului Chișinău de a sorta la sursă deșeurile nu vor mai fi zădarnice. Gunoiul colectat nu va mai fi înhumat, ci va fi procesat și sortat de către o companie privată cu care municipalitatea a semnat un contract de prestare a serviciilor. La evenimentul de semnare a contractului, primarul Ion Ceban a declarat că toate deșeurile solide colectate din oraș, aproximativ 190 de mii de tone pe an, vor fi trimise spre procesare, indiferent dacă au fost sau nu sortate la sursă, iar acest lucru va permite în 2023 reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau circa 40-45% din volum.
27 ianuarie: Consiliul de administrare al întreprinderii municipale „Apă-Canal Chișinău” a fost convocat de urgență. Singurul subiect discutat a fost situația critică și cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare. Membrii Consiliului au fost informați despre situația care s-a produs în urma scumpirii serviciilor, fapt care a dus la datoria întreprinderii față de furnizorul de energie electrică. „A fost luată decizia de a se adresa în regim de urgență, repetat, tuturor instituțiilor centrale, aduc aminte că în anii 2021 și 2022 au fost trimise zeci de demersuri în adresa Consiliului Suprem de Securitate, Președinției, Parlamentului, ANRE și toate au rămas fără atenția din partea autorităților”, a scris primarul Ion Ceban pe rețelele de socializare.
28 ianuarie: Muncitorii de la Direcția generală locativ-comunală și amenajare au intervenit de la ora 02.00 dimineața la curățarea trotuarelor și drumurilor din curțile de bloc. În procesul de intervenție au fost antrenate 49 de utilaje speciale, iar pentru a combate ghețușul s-au împrăștiat aproape 90 de tone de material antiderapant. La deszăpezirea manuală au fost antrenați 384 de muncitori. Aceștia au intervenit pe trotuarele străzilor prioritare, căile de acces spre instituțiile sociale – spitale, centre ale medicilor de familie, școli și grădinițe. La fel s-a intervenit la stațiile de așteptare a transportului public.
30 ianuarie: În municipiul Chișinău activează cinci școli de artă în cadrul cărora peste 10 mii de elevi sunt încadrați în diferite forme de organizare a învățământului artistic. Pentru a face învățătura mai confortabilă și prietenoasă tinerilor, municipalitatea investește în modernizarea infrastructurii din domeniul culturii. Sunt îmbunătățite condițiile în școlile de artă. Acestea sunt dotate cu instrumente muzicale noi, rețeaua de biblioteci se extinde. Primăria Chișinău majorează în fiecare an bugetul destinat domeniului culturii, pentru anul 2023 fiind planificate 256 de milioane de lei.