logo

RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1091421.html

RETROSPECTIVA lunii IULIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

1 iulie:

Peste 17 milioane de lei vor ajunge în bugetul municipal în urma desfășurării unor noi licitații publice organizate de Primăria Chișinău. Este vorba despre obținerea dreptului de încheiere a contractului la amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului. La cele două concursuri pentru dreptul de a comercializa din gheretă, terasă de alimentație publică, tarabă/automat comercial, unitate ambulantă prestări servicii de agrement, amplasate pe străzi, în parcuri și în scuaruri, în preajma zonelor verzi și a lacurilor etc., au fost expuse câte 17 și 30 de loturi. Termenul contractului este de cinci ani pentru gherete, terase sau rulote.

4 iulie: La intersecția străzilor Decebal și Dacia din sectorul Botanica al capitalei au loc lucrări de amenajare a unui teren de joacă. În aceeași zonă au loc lucrări de instalare a unui teren de fitness/workout. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că lucrările au loc în cadrul programului municipal cu destinație specială de construcție și amenajare a terenurilor de joacă în spații publice sau spații verzi. Lucrările de la intersecția străzilor Decebal și Dacia urmează să se finalizeze în cel mult două săptămâni. Totodată, sunt practic finalizate lucrările la un alt teren de joacă și unul de fitness/workout din strada Valea Crucii, 24. Au loc și lucrări de amenajare a trotuarelor, instalare a bordurilor și de instalare a mobilierului urban.

5 iulie: Peste cinci mii de cadre didactice din Republica Moldova, România, Serbia, Georgia au implicat elevii în diverse inițiative educaționale în cadrul Proiectului transfrontalier „Educație online fără hotare”. La baza colaborărilor au stat lecțiile video și materialele interactive create pentru arhiva Bibliotecii digitale „Educație online”. Proiectul a fost prima reacție de răspuns a municipalității capitalei Republicii Moldova la criza pandemică și a avut drept scop dezvoltarea competențelor cheie pentru o carieră de succes în secolul 21, s-a menționat la conferința internațională de totalizare a proiectului, ediția 2022.

7 iulie: Republica Populară Chineză a donat Spitalului clinic municipal de boli contagioase pentru copii un aparat de ventilație pentru terapie intensivă de ultima generație, produs în anul 2022. Echipamentul costă 709,3 mii de lei. Directorul spitalului și medic infecționist de categorie superioară, Ludmila Bîrca, menționează că acest echipament este indispensabil pentru Secția de terapie intensivă și reanimare. Medicul i-a mulțumit Ambasadei Republicii Populare Chineze pentru „această donație generoasă” și a spus că aparatul va fi folosit în cazuri grave. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a menționat că Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii este o instituţie medico-sanitară unică de acest tip în Moldova. „Aceasta a fost din prima linie în pandemie. De aceea echipamentul este foarte necesar, în special în momentele critice, cum este COVID”, a spus edilul.

8 iulie: În subsolurile și camerele de acumulare a deșeurilor din blocurile de locuit din capitală au început lucrările de dezinfecție și deratizare. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că lucrările se vor desfășura până în luna octombrie. Potrivit DGLCA, muncitorii vor interveni în peste 2 300 de blocuri de locuințe. După finalizarea lucrărilor planificate, se va interveni suplimentar la solicitările locuitorilor capitalei. Pentru acțiunile de dezinsecție și deratizare, pentru anul curent au fost alocate trei milioane de lei din bugetul municipal. Agentul economic care efectuează lucrările a fost selectat în urma procedurii de licitație conform legislației în vigoare.

11 iulie: Elevii din clasele primare vor putea folosi abonamentele gratuite și pe durata vacanței. Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a declarat că abonamentele pentru elevii din clasele I-IV-a vor fi eliberate în instituțiile de învățământ, la solicitarea părinților. Potrivit responsabilului, s-a decis ca acest tip de abonamente să fie distribuit încă din perioada verii. Astfel, elevii vor avea posibilitatea să călătorească gratuit și pe durata vacanței, atunci când merg la activitățile extracurriculare.

13 iulie: Începând cu 1 august, tariful lunar pentru întreținerea ascensoarelor din fondul locativ municipal se majorează de la 15 la 27 de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Consiliul municipal Chișinău după ce a fost audiat un raport cu privire la situația financiară a întreprinderii municipale specializate „Liftservice”. Administratorul interimar al întreprinderii, Petru Budurin, a declarat la ședința CMC că, începând cu anul 2020, întreprinderea a început să înregistreze pierderi. Doar în primele cinci luni ale acestui an, pierderile se cifrează la 608 mii de lei. Tarifele în vigoare fusese aprobate de către CMC în anul 2009 încă.

18 iulie: O stradă din sectorul Buiucani al capitalei va fi transformată în pietonală, asemenea străzii Eugen Doga din centrul Chișinăului. Iar cel puțin trei clădiri – monumente de arhitectură națională sau municipală vor fi reabilitate. Sunt acțiuni prevăzute de Strategia de dezvoltare a turismului „Chișinău – capitală turistică” 2022-2026, prezentată de Primăria municipiului Chișinău. Strategia prevede lansarea mai multor rute turistice, atât pietonale, cât și tematice. Aplicația mobilă care va fi utilizată de către pasagerii troleibuzului turistic este unul dintre proiectele incluse în strategie. Audioghidul va putea fi accesat prin aplicație în mai multe limbi: romană, engleză, franceză, rusă etc. Pentru implementarea aplicației mobile ar fi nevoie în jur de 2 mii de euro.

18 iulie: Republica Moldova a primit 30 de recirculatoare bactericide care urmează a fi instalate în unitățile de transport public. Până în septembrie 2022, Primăria va recepționa 680 de recirculatoare bactericide care vor fi instalate în aproximativ 340 de autobuze și troleibuze. Echipamentele sunt achiziționate în cadrul proiectului UE „MOVE IT like Lublin” pentru modernizarea sistemului de transport public al municipiului Chișinău. Valoarea proiectului este peste 80 de mii de euro. Primarul general Ion Ceban a menționat că aceste recirculatoare bactericide sunt binevenite mai ales în contextul unui nou val COVID-19 prognozat de medici.

21 iulie: Primăria municipiului Chișinău a lansat Buletinul Informativ „CHIȘINĂU”, un mijloc de comunicare pentru cetățeni despre proiectele realizate și despre activitatea administrației publice locale. Buletinul Informativ „CHIȘINĂU” are opt pagini, va apărea o dată în lună și va fi disponibil atât în versiune online, cât și pe hârtie, cu un tiraj de 5 mii de exemplare. Buletinul va fi distribuit în instituțiile publice municipale care deservesc cetățenii, la Ghișeul Unic și în transportul public.

25 iulie: Accesul pentru vizitatori în parcurile din Chișinău ar putea fi restricționat după ora 23.00. cu o propunere în acest sens a venit conducerea întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” la ședință operativă e la Primăria capitalei. Victoria Covali, administrator interimar al întreprinderii, a declarat că municipalitatea a investit în amenajarea parcurilor sume enorme, iar toate lucrările trebuie protejate. În acest sens, se pregătesc măsuri pentru fiecare parc în parte, inclusiv program de activitate. Or, în prezent în parcuri este acces liber non-stop, iar unii vizitatori dau dovadă de comportament inadecvat. În opinia sa, accesul în parc trebuie restricționat, inclusiv trebuie amenajate intrări accesibile pentru cetățeni, dar care să permită un control mai bun.

29 iulie: Zilnic de la platformele de stocare din municipiul Chișinău sunt evacuate aproximativ 600 de tone de deșeuri care sunt presortare la stația de transfer și transportate la poligonul de la Țânțăreni. Volumul de deșeuri depozitate crește de la an la an, iar capacitatea de stocare la Țânțăreni este limitată. Mai multe proiecte de modernizare pentru gestionarea eficientă a deșeurilor se află în proces de realizare. „Vom avea procese similare celor europene și vom folosi cele mai bune standarde în acest sens. Vom sorta de la 10% până la 20% din toată masa de deșeuri până la finele anului, cu majorarea acestui indicator în anii următori, iar deșeurile sortate nu vor ajunge la depozitul de deșeuri. Deci, vorbim despre un sistem de gestionare a deșeurilor comparabil cu cele europene”, a subliniat primarul Ion Ceban. Municipiul Chișinău generează o treime din toate deșeurile din țară. Dacă nu merge totul strună, au de suferit chișinăuienii și nu doar.

29 iulie: Proiectul de eficiență energetică și de reabilitare termică a clădirilor din Chișinău – un proiect care vizează în primul rând instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, dar și instituțiile medicale din capitală. La ce etapă sunt lucrările, câte clădiri au fost selectate pentru reabilitare, care e bugetul pentru acest proiect și ce planuri de viitor are municipalitatea au discutat invitații dezbaterii publice „Proiectul de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău – stadiul actual, rezultate și planuri de viitor”, organizate de Agenția de presă IPN.

30 iulie: Primăria municipiului Chișinău a aprobat un calendar-cadru al târgurilor de caritate și de vechituri care vor fi organizate până la sfârșitul anului pe teritoriul orașului. Inițiativa are ca scop susținerea persoanelor social-vulnerabile și a proiectelor de caritate. Târgurile de caritate pot fi desfășurate de către organizații necomerciale, indiferent de forma de organizare. Târgurile de vechituri pot fi organizate de către grupuri de persoane fizice pe teritoriul orașului Chișinău, conform locului și perioadei stabilite în calendarul-cadru.