logo

RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7967_1104893.html

RETROSPECTIVA lunii MAI. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

2 mai: În municipiul Chișinău sunt școlarizați peste 102 mii de elevi. Declarația aparține viceprimarului municipiului Chișinău, Angela Cutasevici. Potrivit viceprimarului, în ultimii ani, crește constant numărul cererilor privind înscrierea copiilor în instituțiile municipale, fapt ce determină necesitatea extinderii infrastructurii școlare. Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, în municipiul Chișinău sunt 150 de școli unde își fac studiile peste 102 mii de elevi. Anual numărul solicitărilor privind școlarizarea elevilor crește, iar din acest motiv municipalitatea și-a propus să extindă infrastructura școlară.

2 mai: În jur de 70 de locuri de parcare sunt amenajate în Piața Marii Adunări Naționale pentru conducătorii auto care vor veni la slujba din Noaptea Învierii la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului”, anunță Primăria capitalei. Șoferii vor putea lăsa automobilele și pe străzile adiacente, pe locurile de parcare stradală.

2 mai: Începutul sezonului estival la Teatrul de Vară din Parcul „Valea Morilor” se va da pe 19 mai cu un concert consacrat regretatului Ion Aldea-Teodorovici, care ar fi împlinit anul acesta 70 de ani. Viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a precizat că deschiderea teatrului va avea loc odată cu finalizarea celei de-a doua etape a lucrărilor de renovare.

2 mai: Deși municipiul Chișinău are un azil pentru câinii străzii, pentru a putea captura animalele este necesară o autorizație din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, eliberarea căreia întârzie, menționează viceprimarul Ilie Ceban. De la începutul anului curent, Primăria a transmis cel puțin 17 demersuri în adresa ANSA cu solicitarea să poată fi deschis cel puțin un cabinet veterinar pe teritoriul azilului. Inspectorii ANSA au fost la fața locului cu verificări, dar autorizația așa și nu a fost eliberată.

3 mai: Tinerii au posibilitatea să aplice la programe municipale de suport antreprenorial. Primăria Chișinău a lansat procesul de înscriere la programul municipal de educație antreprenorială, programul „Start-up pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul municipal de afaceri. Dosarele pentru programul municipal de educație antreprenorială pot fi depuse până pe 31 decembrie anul curent.

3 mai: Locuitorii și oaspeții capitalei vor avea ocazia să comunice direct cu viceprimarii municipiului Chișinău în Ziua Europei, marcată pe 9 mai. În Piața Marii Adunări Naționale va fi instalat cortul Primăriei Chișinău cu toate proiectele finanțate de Uniunea Europeană, a anunțat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.

3 mai: Un teren destinat plimbatului câinilor este amenajat în parcul ,,La Izvor”. Zonele speciale de acest fel vor apărea în parcul ,,Alunelul” și în pădurea parc ,,Butoiaș”. Primăria Chișinău menționează că la toate terenurile vor fi amplasate panouri informative, cu descrierea regulilor de comportament pentru deținătorii de animale.

3 mai: Primăria Chișinău va transmite în direct slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” pe toate canalele sale. Potrivit primarului general, Ion Ceban, decizia vine în urma constatării că și în acest an Televiziunea Națională nu va transmite în direct slujba de la Catedrală, așa cum se întâmpla în mod obișnuit de 30 de ani.

7 mai: Traficul rutier va fi suspendat pe anumite străzi din capitală, în legătură cu desfășurarea acțiunilor și manifestărilor cultural artistice dedicate Zilei Europei. Începând cu 8 mai, ora 10.00, și până pe 10 mai, ora 7.00, troleibuzele și autobuzele care traversează Piața Marii Adunări Naționale vor fi redirecționate pe străzile adiacente.

7 mai: Primăria municipiului Chișinău organizează pe 9 mai la Complexul memorial „Eternitate”, un eveniment cu genericul: „Împreună pentru Pace!”. Programul include mai multe expoziții și un concert-manifest „Pace Planetei Pământ!”. Expoziția „Istoria prin prisma evenimentelor și personalităților” va oferi o incursiune în momentele-cheie ale istoriei, ilustrând rolul crucial al dialogului și al cooperării în menținerea păcii și stabilității globale.

7 mai: Din 8 mai, Primăria municipiului Chișinău anunță că va fi limitat accesul automobilelor pe teritoriul cimitirului „Sfântul Lazăr”. Decizia a fost luată pentru a desfășura lucrări de salubrizare și amenajare a teritoriului cimitirului înainte de Paștile Blajinilor. Începând cu 10 mai, accesul automobilelor va fi limitat pe teritoriile celorlalte cimitire din Chișinău.

8 mai: De Ziua Europei, Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS) va prezenta în detaliu programele și serviciile disponibile în domeniul educației, tineretului și sportului la cortul Primăriei municipiului Chișinău amenajat în Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale. Vizitatorii vor avea oportunitatea să afle informații noi și să sărbătorească diversitatea și cooperarea europeană în domeniul educației și nu numai.

8 mai: Întreprinderea municipală „Regia Transport Electric” și Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului au lansat un program de instruire dedicat asigurării siguranței copiilor în transportul public și protejării drepturilor acestora.

10 mai: Echipa Primăriei municipiului Chișinău de asemenea a mers la Memorialul „Eternitate”, unde i-a comemorat „pe toți cei care au luptat pentru patrie, împotriva fascismului”. „Condamnăm cu fermitate orice război. Ne dorim să promovăm pacea și înțelegerea în țara noastră și în întreaga lume. Prin dialog, cooperare și respect reciproc, putem construi împreună un viitor în care toți oamenii să trăiască în armonie și prosperitate”, au menționat autoritățile municipale.

10 mai: Proiectele municipale, inclusiv cele realizate cu suportul partenerilor externi, precum și activitățile Centrelor municipale de tineret au fost prezentate la cele două corturi ale Primăriei Chișinău, în Ziua Europei. Pavilioanele au fost amplasate în Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, unde responsabilii municipali au răspuns la întrebări și au oferit asistență cetățenilor. A fost amenajată și o boxă specială pentru sugestii și reclamații vizitatorilor.

10 mai: Traficul rutier pe bulevardul Decebal, prima bandă, tronsonul cuprins între bulevardul Dacia și strada Nicolae Titulescu, partea impară, va fi suspendat în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit Primăriei capitalei, restricțiile de circulație au loc în contextul executării lucrărilor de reparație a trotuarelor.

14 mai: Costul unui bilet în taberele cu sejur de zi din Chișinău, pentru 15 zile, este de 2 550 de lei, comparativ cu 2 525 de lei anul trecut. Părinții achită 20% din costul biletului, adică 510 lei. Sejurul în taberele de odihnă, unde copiii rămân peste noapte, costă 3700 de lei pentru 10 zile, 20% din cost alcătuiesc 740 de lei. Informația a fost prezentată la ședința operativă de la Primărie de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

14 mai: În sectoarele capitalei sunt efectuate lucrări de combatere a dăunătorilor, inclusiv a căpușelor. Municipalitatea continuă și tunderea ierbii din aliniamentele stradale, parcurile, pădurile și scuarurile din Chișinău.

15 mai: Peste 2000 de elevii alolingvi ai claselor a IV-a din municipiul Chișinău încep astăzi testarea națională. Prima probă susținută de aceștia este cea orală, la limba și literatura română, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău.

16 mai: Municipalitatea a dezvoltat și implementează în Chișinău un șir de programe sociale care vin în susținerea familiilor. Acestea se axează pe politici de prevenire a separării copilului de familie, politici de protecție socială a familiilor vulnerabile, a vârstnicilor, politici ocupaționale și de protecție a salariaților în câmpul muncii, dar și pe politici de prevenire și combatere a violenței în familie.

17 mai: În Chișinău sunt create 24 de kilometri de benzi unice pentru transportul public, în patru ani de la aplicarea inițiativei. La momentul actual, nouă străzi au marcaje „BUS”. Pe aceste porțiuni de drum este permisă circulația pentru troleibuze, autobuze, microbuze de rută, biciclete, trotinete și autospeciale de urgență.

17 mai: Elevii de liceu au început susținerea tezelor semestriale. Pentru cei de la profilul real primul test a fost la Matematică, iar pentru cei de la profilul umanist – la Istoria românilor și universală. Examinarea va continua până pe 24 mai. Următoarele teze vor fi susținute de elevi la Limba străină și la o disciplină la solicitare (alta decât cea susținută în sesiunea de iarnă), precizează Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău.

18 mai: „Muzeele pentru educație și cercetare” –  este genericul din acest an al activităților dedicate Zilei Internațională a Muzeelor, care este marcată pe 18 mai. Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Turnul de Apă, își va deschide ușile pentru publicul larg la ora 12.00, cu un program de expoziții și momente artistice. Directorul muzeului, Valeria Suruceanu, a menționat că în acest an vor fi organizate mai multe activități care pun accentul pe învățământul artistic, dialogul cultural, cercetarea orașului Chișinău prin artă.

18 mai: Ziua Internațională a Familiei va fi sărbătorită duminică la Chișinău printr-o serie de evenimente și activități. La ora 14:00, în Zona Teatrul de Vară din Parcul „Valea Morilor” va avea loc un eveniment cultural-artistic dedicat importanței familiei și rolului acesteia în dezvoltarea unui mediu social sănătos. Într-un comunicat de presă al Primăriei Chișinău se menționează că evenimentul va debuta cu o serie de activități distractive pentru copii, de la jocuri creative până la ateliere de artă și meșteșuguri. De la ora 16:00, este prevăzut program artistic cu muzică și dans.

20 mai: Peste o sută de instituții de educație preșcolară din orașul Chișinău și suburbiile capitalei își vor sista temporar activitatea pentru o perioadă de la două săptămâni până la o lună. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, care a precizat că cele mai multe dintre ele se închide în luna iulie, decizia fiind motivată de frecvența scăzută a copiilor. Copiii care nu vor merge în vacanță vor putea frecventa grădinițele din vecinătate.

20 mai: De Ziua Internațională a Copilului, la Grădina Zoologică va avea loc Ziua Ușilor Deschise. Intrarea pentru copii de toate vârstele va fi gratuită. Despre aceasta a anunțat edilul capitalei, Ion Ceban, la o ședință a Primăriei Chișinău, subliniind investițiile municipalității în reabilitarea și modernizarea Grădinii Zoologice. Ziua Ușilor Deschise se mai organizează pe 1 iunie la Întreprinderea Municipală Regia „Autosalubritate”.

22 mai: La cinci ani de activitate a Centrului Municipal de Tineret Chișinău, a fost deschis un nou punct de informare și suport pentru tineri. Centrul de Informare al Tinerilor va activa zilnic, de la ora 15.00 până la 20.00, pe strada pietonală „Eugen Doga”. Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău menționează că misiunea centrului este de a sprijini tinerii în dezvoltarea lor personală și profesională, oferindu-le acces la informații esențiale și oportunități de creștere.

22 mai: Ziua Internațională a Copiilor va fi sărbătorită pe 1 iunie în parcul ,,Valea Morilor”. Primăria Chişinău, împreună cu Pretura sectorului Centru, au pregătit un program de activități cultural-artistice, sportive și educative care vor începe la ora 11.00. Vizitatorii la eveniment vor avea ocazia să urmărească un spectacol artistic și de divertisment al clubului de animatori Mikelino Club, cryo show, chimic show, mascote ursul Bruno și Sonic. Vor fi organizate ateliere de creație, modelare cu plastilină, pictură, masterclass la tablouri cu mozaic cu participarea copiilor din centrul de plasament Fundația „Regina Pacis”.

24 mai: Pentru a obține bilete de odihnă în taberele de vară organizate de autoritățile locale din Chișinău părinții vor depune cerere la instituția de învățământ unde copilul își desfășoară studiile. Cererile vor fi procesate de către administrația instituției de învățământ, care va informa părinții cu privire la disponibilitatea taberelor, schimburile organizate și numărul de bilete disponibile. Precizările sunt făcute de către Direcția generală educație, tineret și sport.

25 mai: Se dă startul sezonului estival 2024 pe litoralul de la Vadul lui Vodă. Cu acest prilej, pe 25 mai, va fi organizat un amplu eveniment tematic pe parcursul zilei. Activitățile vor debuta la ora 14.00, cu un spectacol muzical lângă plajă și vor dura până la ora 22.00. Vor evolua interpreții Igor Cuciuc, Vladimir Fotescu și Orchestrei „Avanti”. La fel, pe scenă vor evolua Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”, interpretul Sergiu Țurcanu, DJ Sergiu Bulgar.

25 mai: Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău va asigura cu rampe de acces patru instituții municipale. Acest lucru a devenit posibil datorită câștigării unui concurs de granturi finanțat de Ambasada Republicii Cehe. DGEST menționează că multe instituții construite în trecut se confruntă cu un deficit de rampe de acces, ceea ce face dificil accesul elevilor și cadrelor didactice cu nevoi locomotorii speciale.

27 mai: Lucrările de amenajare a scuarului din strada Colina Pușkin sunt pe ultima sută de metri. În această săptămână va începe instalarea sistemului de irigare automatizat, care va cuprinde întregul perimetru al scuarului. Șeful Direcției amenajare și mediu a Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Vasile Efros, a precizat că proiectul va fi definitivat timp de o lună.

27 mai: Cea de-a II-a ediție a Festivalului „Chișinăul Sportiv” 2024 se va desfășura pe 8 iunie în Parcul La Izvor din sectorul Buiucani al capitalei. Direcția generală educație, tineret și sport menționează că festivalul municipal sportiv din acest an va cuprinde practic toate sporturile: box, gimnastică, caiac-canoe, karate, fotbal, volei, baschet și multe altele.

28 mai: Subsolurile blocurilor de locuințe din municipiul Chișinău sunt supuse unui amplu proces de dezinsecție și deratizare. Săptămâna trecută, echipele specializate au intervenit în peste trei sute de subsoluri dintr-un total de două mii cinci sute planificate să fie prelucrate până în luna noiembrie.

28 mai: Părinții vor putea descoperi la Festivalul „Chișinău Sportiv 2024” activitățile extrașcolare potrivite pentru copiii lor. În cadrul evenimentului din 8 iunie vor fi prezentate ofertele sportive, pe care copiii din municipiul Chișinău le pot frecventa gratuit. Direcția generală educație tineret și sport menționează că pe data de 8 iunie, între orele 11.00 și 17.00, în Parcul la Izvor, vor fi adunate laolaltă cele mai diverse discipline sportive și școli din oraș. Astfel, părinților le va fi oferită posibilitatea de a cunoaște în detaliu fiecare opțiune și de a alege activitatea potrivită pentru copilul lor.

29 mai: Vizitatorii Festivalului „Chișinăul Sportiv 2024”, care se va desfășura pe 8 iunie în Parcul „La Izvor”, vor avea o ocazie unică să interacționeze cu campionii care vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. Direcția generală educație, tineret și sport din municipiul Chișinău precizează că Festivalul este o oportunitate unică de a interacționa cu sportivi de elită și de a învăța de la cei mai buni.

29 mai: Direcția generală locativ-comunală și amenajare pregătește un proiect de reamenajare a unui spațiu verde situate între străzile Nicolae Titulescu și Sarmizegetusa din sectorul Botanica al capitalei. Șeful secției amenajare și mediu DGLCA, Vasile Efros, a precizat că această zonă verde extinsă din interiorul blocurilor, neglijată timp de mai mulți ani, va fi transformată într-un scuar atractiv pentru locuitori.

30 mai: Festivalul „Chișinăul Sportiv 2024”, care va avea loc pe 8 iunie în Parcul „La Izvor”, va aduce în prim-plan numeroase școli sportive și federații de profil din municipiul Chișinău. Direcția generală educație, tineret și sport din municipiul Chișinău precizează că aceste instituții joacă un rol esențial în formarea și dezvoltarea sportivilor de toate vârstele, oferind cursuri și antrenamente de înaltă calitate în diverse discipline sportive, precum fotbal, atletism, înot, judo, gimnastică etc.

30 mai: Echipele antrenate în salubrizarea capitalei, subordonate Direcției generale locativ-comunală și amenajare, au muncit neîntrerupt, și pe parcursul nopții, pentru a înlătura efectele daunelor cauzate de precipitațiile abundente înregistrate miercuri după-amiază. Stațiile de așteptare a transportului și trotuarele au fost curățate meticulos, iar din pasajele subterane a fost îndepărtată o cantitate semnificativă de nămol.

31 mai: Campionii Moldovei la caiac-canoe, Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu și Maria Olărașu, vor fi prezenți la Festivalul „Chișinăul Sportiv 2024”, care se va desfășura pe 8 iunie în Parcul „La Izvor” din capitală. „Performanțele lor excepționale le-au adus numeroase medalii și recunoaștere internațională, iar în 2024, acești campioni ne vor reprezenta țara cu mândrie la Jocurile Olimpice de la Paris. Ei sunt simbolul dedicării și al excelenței în sport, inspirându-ne pe toți prin tenacitatea și altruismul lor”, menționează Direcția generală educație, tineret și sport din municipiul Chișinău.

31 mai: Un teren de sport multifuncțional, complet reabilitat, a fost inaugurat la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”. Peste 1300 de elevi ai instituției vor avea acum oportunitatea de a practica fotbal, volei și baschet într-un cadru modern și bine echipat. „Dacă ne dorim ca copiii noștri să aibă rezultate performante în sport, trebuie să le oferim infrastructura necesară pentru antrenament ˮ, a declarat șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov.