logo

RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7967_1101805.html

RETROSPECTIVA lunii DECEMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

4 decembrie: Consiliul municipal Chișinău urmează să se întrunească în componența nouă joi, 7 decembrie. Data convocării a fost stabilită de către Comisia Electorală Centrală. Ședința Consiliului municipal Chișinău este stabilită pentru ora 12.00.

7 decembrie: Întreprinderile nou-înregistrate pot obține sprijin managerial, servicii de asistență și suport consultativ în cadrul primului Incubator Municipal de Afaceri deschis la Chișinău. Primarul general, Ion Ceban, a declarat că, prin acest proiect, municipalitatea vine să creeze oportunități pentru tinerii din capitală de a-și deschide afaceri acasă. „Ne dorim ca acest spațiu să devină prietenos tinerilor, iar noi ne gândim și asupra unor alte modele mai extinse. Lucrăm și la un concept de cercetare și dezvoltare cu un spațiu mai mare în Chișinău. Vrem să găsim, de exemplu, soluții de intervenții pe zonele economice libere și pe relocații de business, inclusiv în contextul la ceea ce se întâmplă în Est”, a menționat Ion Ceban.

7 decembrie: La nivel de țară, fiecare al patrulea cadru didactic are vârsta de peste cinzeci de ani, iar tinerii specialiști constituie doar zece procente din totalul de cadre didactice. Prioritatea autorităților este atragerea tinerilor specialiști în sistemul educațional și inserția acestora în procesul de formare profesională. Despre aceasta au menționat participanții la forumul municipal al tinerilor specialiști încadrați în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.

7 decembrie: Primăria municipiului Chișinău acordă peste 32 de mii de cadouri cu dulciuri copiilor din instituțiile de educație timpurie. Acestea vor fi repartizate grădinițelor pentru a fi acordate preșcolarilor la matineele dedicate sărbătorilor de iarnă. Direcția generală educație, tineret și sport a achiziționat 32 167 de cadouri pentru copiii din 132 de instituții de educație timpurie din municipiul Chișinău. Cadourile conțin dulciuri și biscuiți în asortiment.

7 decembrie: Noul Consiliu municipal Chișinău, ales pe 5 noiembrie, s-a constituit. Astăzi a avut loc prima ședință, prezidată conform legislației de cel mai în vârstă consilier, asistat de cel mai tânăr ales local prezent la ședință. Este vorba despre consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Galina Dragan și Daniel Rotaru. În cadrul ședinței au fost validate mandatele de consilier și au fost confirmate listele de supleanți. Partidul Mișcarea Alternativa Națională și PAS au câte 20 de consilieri. Partidul Socialiștilor are șase mandate în CMC, iar Partidului Comuniștilor îi revin două mandate. Partidul politic „Renaștere”, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul politic Partidul Nostru au câte un consilier în CMC.

8 decembrie: Meritele celor mai activi tineri din municipiul Chișinău au fost apreciate la prima ediție a Festivalului Municipal al Voluntarilor, desfășurat în contextul marcării Anului Tineretului 2023. Au fost premiați douăzeci și doi de tineri voluntari din cadrul organizațiilor non-guvernamentale, centrelor de tineret și grupurilor de inițiativă. „M-am bucurat să aud că la concurs au fost depuse peste 50 de dosare, fapt care denotă interesul față de activitatea de voluntariat. Iată de ce ne propunem ca Festivalul Municipal al Voluntarilor din Chișinău să devină o tradiție. În scopul promovării voluntariatului, Primăria Chișinău, prin intermediul Centrelor de Tineret din capitală oferă tinerilor posibilitatea de a face voluntariat și a-și dezvolta abilitățile și competențele necesare în viață”, a declarat primarul general, Ion Ceban.

9 decembrie: Mii de tineri au participat la spectacolul „Cool Party”, eveniment al Primăriei Chișinău care a culminat Anul Tineretului. Tinerii s-au distrat împreună cu artiștii Aliona Moon, Satoshi, DJ renumiți, comedianți și influenceri. Primarul general, Ion Ceban, a menționat că încheierea Anului Tineretului nu reprezintă un sfârșit, proiectele municipale pentru tineri urmează să se multiplice în următorii ani.

9 decembrie: Optsprezece arbori sunt plantați în scuarul Mihai Eminescu din capitală și în preajma acestuia. Este vorba despre tei în vârstă de 7-8 ani. Plantarea are loc la o zi după ce arborii vechi din scuar au fost tăiați de angajații de la Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi. Potrivit primarului Ion Ceban, proiectul prevede extinderea spațiilor verzi din perimetrul scuarului pentru a pune în valoare zona și patrimoniul său arhitectural.

11 decembrie: Instituțiile de învățământ din Chișinău sunt îndemnate să utilizeze brazii artificiali din anii trecuți pentru a face economii. Colectarea banilor pentru cadouri și pentru organizarea festivităților este interzisă. În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipale, șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a menționat că managerilor instituțiilor de învățământ li s-a sugerat pentru rolul de Moș Crăciun să antreneze angajați ai instituțiilor sau părinți, în cazul în care este posibil acest lucru, pentru a evita cheltuielile suplimentare pentru angajarea actorilor.

11 decembrie: Municipalitatea a achiziționat beton asfaltic rece pentru a astupa gropile care s-au format pe străzile din Chișinău. Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a precizat la ședința serviciilor municipale că materialul livrat întreprinderii municipale Exdrupo va fi suficient pentru a remedia situațiile de avarie apărute pe suprafețele carosabilului atât în zona orașului, cât și pe drumurile de acces din suburbii deservite de către transportul municipal.

11 decembrie: În Piața Marii Adunări Naționale a început instalarea Pomului de Crăciun. Muncitorii de la Spații Verzi au montat carcasa și au început să fixeze ramurile pe ea, după care vor fi puse și jucăriile. Se amenajează și zona unde se va desfășura Târgul de Crăciun. „Depunem tot efortul ca pe data de 23 decembrie să reușim să dăm startul sărbătorilor de iarnă, când vor fi aprinse luminițele pe brad și toate decorațiunile din toate sectoare ale capitalei, a spus primarul general Ion Ceban la ședința serviciilor municipale.

12 decembrie: Municipalitatea anunță că a fost lansată a doua etapă a proiectului-pilot privind modalitatea de achitare cu cardul în transportul public de pasageri. Proiectul a fost lansat în parteneriat cu maib și Mastercard în anul 2021. Primăria municipiului Chișinău precizează că în toate troleibuzele rutelor nr. 22, 23, 24 și 30 se instalează câte două validatoare staționare mai performante. Astfel circa 150 de validatoare vor fi instalate în transportul public municipal.

13 decembrie: Traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor A. Pușkin și str. Ismail, va fi suspendat pe data de 16 decembrie, în intervalul orelor 11.00 – 13.00. Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea unei acțiuni social-sportive „Maratonul de Crăciun”, ediția 2023. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei municipiului Chișinău, rutele de transport public municipal care traversează zona vor fi redirecționate pe străzile adiacente.

15 decembrie: În Piața Marii Adunări Naționale, pregătirile pentru sărbătorile de iarnă sunt în toi. Bradul a fost deja împodobit, iar luminițele – instalate. În PMAN va fi organizat Târgul de Crăciun și spectacole muzicale, iar în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, Primăria capitalei amenajează un patinoar, carusel și o zonă pentru a face fotografii.

16 decembrie: Educația nu are vârstă. O demonstrează participanții la cursurile gratuite oferite de Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților din Chișinău care au venit astăzi la Ziua Ușilor Deschise pentru a face totalurile anului. Cel mai în vârstă cursant are 82 de ani. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a spus că este primul astfel de centru în Republica Moldova. Instituția are aproape 2000 de beneficiari. Oferta educațională include peste 31 de titluri diferite, cursuri de dezvoltare personală, dar și profesională.

18 decembrie: Licitația pentru lucrările de reparație a străzii 31 August din centrul capitalei, tronsonul cuprins între străzile Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, va putea fi lansată după obținerea certificatului de urbanism. Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a precizat că a fost depusă cererea pentru eliberarea certificatului și s-a lucrat cu echipa de proiectanți pentru identificarea soluției de amenajare a acestui tronson.

18 decembrie: Elevi și cadre didactice au acum condiții îmbunătățite pentru studiu și predare la Liceul Teoretic „Grătiești”, unde a fost finalizat proiectul municipal de reabilitare termică. Cele trei blocuri ale școlii, inclusiv cazangeria, au fost termoizolate cu materiale de construcție ecologice și inofensive pentru sănătate, precizează Direcția generală educație, tineret și sport.

19 decembrie: Itinerarul rutei municipale de microbuz nr.169 se modifică. Se stabilește stația terminus în orașul Codru pe terenul adiacent imobilului cu numărul 101 din strada Potârnichii și stația terminus în sectorul Ciocana, pe terenul tehnologic adiacent imobilului cu numărul 38 din strada Maria Drăgan.

20 decembrie: Copiii și părinții sunt invitați să cunoască orașul Chișinău, alături de Moș Crăciun, într-o călătorie cu troleibuzul turistic în perioada sărbătorilor de iarnă. Potrivit Primăriei Chișinău, la finalul călătoriei, toți micuții vor primi surprize dulci din partea Moșului. Programul călătoriilor este stabilit pentru zilele de 24, 25, 30 decembrie 2023 și în zilele de 7, 13 și 14 ianuarie 2024.

21 decembrie: Ruta municipală de autobuz nr. 24 „str. Tighina – satul Colonița” are aprobat un orar nou. Unitățile de transport vor ieși mai devreme la traseu și vor circula până mai târziu. Prima cursă din Chișinău spre Colonița va fi la ora 05.00, iar din Colonița spre Chișinău – la ora 05.40. Ultimul autobuz care pornește din stația terminus din suburbie spre capitală va fi la ora 22.50, iar din Chișinău spre satul Colonița – la ora 22.10.

21 decembrie: În zilele manifestărilor cultural-artistice consacrate sărbătorilor de iarnă din centrul capitalei, 23 și 31 decembrie, precum și pe 6 ianuarie, transportul public municipal care traversează Piața Marii Adunări Naționale va avea regim special de circulație. Pe 23 decembrie, ora13.00-23.30, 31 decembrie, ora 14.00-07.00, și 6 ianuarie, ora 14.00-23.30, va fi sistată circulația transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzii Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – strada Pușkin.

22 decembrie: Lângă Arcul de Triumf din centrul capitalei au fost înlocuiți arborii de molid degradați și deformați. În locul acestora au fost plantați brazi din specia molid albastru.

22 decembrie: În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională în legătură cu depistarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor unor focare de gripă aviară. Decizia a fost aprobată vineri de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău. Șefa Direcției municipale Chișinău la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Igor Crudu,  a specificat că focare de H1N1 au fost depistate la populația de lebede care iernează pe albiile unor râuri și lacuri de pe teritoriul Republicii Moldova.

23 decembrie: Circa 30 de troleibuze și patru autobuze vor fi iluminate în spiritul sărbătorilor de iarnă. Numărul unităților de transport împodobit cu luminițe este mai mare decât în anii precedenți, datorită parteneriatului municipalității cu mai mulți agenți economici locali, care au contribuit la diversificarea și înnoirea decorurilor festive.

26 decembrie: Ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău, convocată de către consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate pentru astăzi, nu a avut loc din lipsă de cvorum. În sală s-au prezentat doar 15 aleși locali din cei 26 necesari pentru ca ședința să fie deliberativă. Zinaida Popa, consilieră PAS, a acuzat consilierii din alte formațiunii că nu sunt interesați în a crea un oraș confortabil pentru chișinăuieni.  În contextul ședinței CMC, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale că este regretabil faptul că PAS își începe activitatea în Consiliu într-un mod neconstructiv și neproductiv.

26 decembrie: Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, este de părere că municipiul Chișinău va intra în noul an fără a avea un buget aprobat. În opinia sa, documentul încă nu a fost aprobat, deoarece în cadrul Consiliului municipal Chișinău nu s-a reușit crearea unei coaliții și nu s-a ajuns la un consens mai larg. Expertul consideră că bugetul pentru 2024 trebuie să fie un buget al unui consens politic larg, axat pe investiții, acoperite din surse noi de venituri.

26 decembrie: Trecerea dintre ani va fi sărbătorită pe 31 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale printr-un concert festiv. Locuitorii și oaspeții capitalei sunt invitați de municipalitate la spectacolul muzical „Feerie de Revelion”, începând cu ora 20.00. Invitatul special din acest an este Carla’s Dreams.

26 decembrie: Cazurile de viroze înregistrate săptămâna trecută a crescut cu circa 50%, mai ales în rândul copiilor. Totodată, se atestă și o creștere de 18% a cazurilor de pneumonie în cazul copiilor. Declarații în acest sens au fost făcute de Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Consiliului municipal Chișinău, în cadrul ședinței serviciilor municipale.

27 decembrie: Municipalitatea a început plantarea arborilor de specie platan pe strada 31 August 1989. În total, pe întreaga porțiune a străzii vor fi plantați 116 arbori cu balot de pământ, având o înălțime cuprinsă între 3 și 3,5 metri.

30 decembrie: Transportul public municipal care traversează Piața Marii Adunări Naționale va circula cu program special pe 31 decembrie, când în centrul capitalei vor avea loc manifestări cultural-artistice consacrate Revelionului. De la ora 14.00 și până a doua zi la ora 07.00, va fi sistată circulația transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – Pușkin, iar troleibuzele și autobuzele care traversează Piața Marii Adunări Naționale vor fi redirecționate pe străzile adiacente.

30 decembrie: Primăria Chișinău organizează pe 31 decembrie spectacolul muzical „Feerie de Revelion”. Începând cu ora 20.30, pe scena în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor evolua interpreți autohtoni. Invitatul special al evenimentului este Carla's Dreams.