logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 8-14 mai 2017


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-8-14-mai-7978_1034465.html

Premierul Pavel Filip a efectuat în perioada 8-10 mai o vizită oficială în Republica Cehă, la invitația omologului său, Bohuslav Sobotka. În cadrul vizitei între Republica Moldova și Republica Cehă a fost semnat un memorandum de înțelegere cu privire la colaborarea în domeniul eficienței energetice și alte sectoare conexe. Cei doi oficiali au discutat și despre posibilitățile de stimulare a comerțului bilateral, exportul de produse vinicole, Cehia fiind una dintre piețele țintă pentru vinificatorii moldoveni. În cadrul vizitei, prim-ministrul moldovean a participat și la Forumul de Afaceri moldo-ceh, în cadrul căruia au fost discutate relațiile comercial-economice moldo-cehe. La evenimentul la care au participat peste 80 de antreprenori din cele două țări oficialii au vorbit despre potențialul economic și experiența pe care o dețin Cehia și Moldova. Premierii Filip şi Sobotka au subliniat importanța stimulării comerțului și investițiilor reciproce, a lansării proiectelor cu perspectivă pe termen lung, precum și a stabilirii contactelor dintre mediul de afaceri din cele două state.

Pe 8 mai, președintele Igor Dodon și-a început vizita de lucru în Federația Rusă, la invitația omologului său rus, Vladimir Putin. Iar pe 9 mai șeful statului a participat la parada organizată pe Piața Roșie din Moscova, cu ocazia „Zilei Victoriei”. După ceremonie, Vladimir Putin și Igor Dodon au depus flori la Mormântul ostașului necunoscut și  la plăcile memoriale pe care sunt încrustate numele orașelor-eroi din parcul Aleksandrovski. Cei doi șefi de state au păstrat un moment de reculegere în memoria ostașului necunoscut, după care au fost intonate imnurile de stat ale Republicii Moldova și Federației Ruse.

Reprezentanții organizațiilor societății civile au solicitat pe 8 mai retragerea proiectului de lege care prevede modificarea sistemului electoral, proiect aprobat în prima lectură pe 5 mai în Parlament. ONG-iștii au organizat pe parcursul săptămânii acțiuni zilnice în fața legislativului, în cadrul cărora și-au exprimat dezacordul cu această inițiativă legislativă și au cerut ca sistemul electoral să nu fie modificat.

Pentru prima dată, Republica Moldova a marcat în ziua de 9 mai două sărbători în mod oficial, „Ziua Victoriei” și „Ziua Europei”. Cu această ocazie au avut loc mai multe evenimente – marșuri spre Complexul memorial „Eternitate”, dar și un concert în Piața Marii Adunări Naționale. La evenimentele organizate cu ocazia ambelor sărbători au participat zeci de mii de oameni, o parte dintre ei fiind organizați de formațiuni politice și consilii ale mai multor organizații obștești. Încălcările ale ordinii publice nu au fost înregistrate.

Partidul Democrat a propus pe 10 mai reformarea structurală a Guvernului prin reducerea numărului de ministere de la 16 la nouă. Cele nouă ministere sunt: Ministerul Economii şi Infrastructurii; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerul Finanţelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Justiției; Ministerul Apărării; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Ministerul Sănătății și Protecției Sociale; Ministerul Dezvoltării Regionale, Agriculturii și Mediului. Președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat după ședința de lucru a partidului, că și numărul agențiilor guvernamentale va fi redus, iar după reorganizare în funcțiile de conducere vacante vor fi numite persoane profesioniste, care nu vor fi aduse în fruntea instituțiilor pe criterii politice.

Socialiștii au început pe 11 mai colectarea semnăturilor în susținerea referendumului de revocare a primarului general al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă. Primul care a semnat la cortul amplasat în centrul capitalei, la Kilometrul Zero, a fost președintele Igor Dodon. După ce și-a pus semnătura, șeful statului a declarat presei că a venit să semneze în calitate de locuitor al municipiului Chișinău, dar și pentru a fi un exemplu pentru restul cetățenilor. Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban, a menționat că în toate sectoarele capitalei urmează a fi amplasate corturi similare. Semnăturile vor fi colectate și de la ușă la ușă. De asemenea, oamenii din suburbii vor putea semna în localitatea lor. Socialistul estimează că cele 63 de mii de semnături, care trebuie colectate în termen de 60 de zile, vor fi adunate cât mai curând, iar referendumul ar urma să aibă loc cel târziu în luna noiembrie. În opinia sa, motive de suspendarea a referendumului nu sunt.

Consiliul municipal Chișinău a votat pe 11 mai proiectul bugetului municipal pentru anul 2017 în lectură finală. Veniturile generale pentru anul curent se estimează la 3,356 miliarde de lei, iar cheltuielile sunt planificate în sumă de 3,775 miliarde de lei. Deficitul, care constituie peste 418 milioane de lei, urmează să fie acoperit din vânzarea apartamentelor proprietate-publică către populație, din împrumuturile externe și împrumuturile interne.

Judecătorul Tudor Panțâru a fost ales pe 12 mai președinte al Curții Constituționale (CC) pe un mandat de trei ani. Numirea acestuia a survenit în urma expirării mandatului de magistrat al fostul președinte al CC Alexandru Tănase.
Alegerea noului președinte a avut loc prin vot secret. Tot vineri, Victoria Iftodi a depus jurământul de judecător al Curții Constituționale în fața Parlamentului. La procedură a asistat președintele Republicii Moldova Igor Dodon și președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu.

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, și vicepreședintele Consiliului, Nicolae Damaschin, și-au prezentat demisia în ședința din 12 mai. În aceeași ședință, în funcția de președinte a fost ales un alt membru al CCA, Dragoș Vicol.

Mai multe mii de oameni s-au adunat duminică, 14 mai, în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva modificării sistemului electoral. Manifestanții au acuzat guvernarea că a aprobat proiectul Partidului Democrat cu privire la uninominal și proiectul Partidului Socialiştilor cu privire la sistemul mixt, iar ulterior comasarea lor, cu încălcări și pe ascuns. De asemenea, protestatarii afirmă că actuala guvernare vrea să se mențină la putere cu orice preț. În timpul acțiunii de protest, în jurul clădirii Parlamentului au fost mobilizați zeci de polițiști. Participanții la protest au venit cu pancarte pe care au scris: „Votul tău, deputatul lui Plahotniuc”, „Opriți răfuiala politică”, „Rușine”, „Ploaia nu este calamitate, calamitate sunteți voi, hoților”, „PDM și PSRM aceeași mafie”, „Stop vot mafiot” etc. Organizatorii protestului, reprezentanţi ai societăţii civile, au afirmat că o anumită perioadă nu vor iniţia acțiuni, timp în care speră că autoritățile vor retrage proiectul care prevede modificarea sistemului electoral. În caz contrar, o nouă acțiune de protest va fi organizată pe 28 mai. La acțiunea de duminică, 14 mai, potrivit organizatorilor, au participat în jur de trei mii de persoane. La fel, au anunţat susţinerea acţiunilor de protest mai multe formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Liberal Democrat, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Casa Noastră – Moldova”.

Selecție realizată de Elena Nistor