logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 3-9 iulie 2017


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-3-9-iulie-2017-7978_1035597.html

Parlamentul European a dat pe 4 iulie votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova. Banii vor fi acordați de către Comisia Europeană în trei tranșe. Pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro au votat 575 de europarlamentari, împotrivă au votat 76, iar 46 s-au abținut. Banii vor fi livrați la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranșă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate. Premierul Pavel Filip a declarat că asistența europeană macrofinanciară de 100 de milioane de euro este pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale. 40 de milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant și 60 de milioane – sub formă de împrumut.

În baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe 4 iulie pe judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. Magistrata, care a fost de față când s-a pronunțat decizia, a apreciat-o ca fiind o comandă politică și a spus că va cere suspendarea ei la Curtea Supremă de Justiție. În aceeași ședință, Consiliul și-a dat acordul pentru începerea urmării penale pe numele magistratului Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Râșcani, Oleg Melniciuc, pentru declararea datelor false în declarația de venit.

Procurorii au expediat pe 4 iulie în instanță cauza penală de învinuire a șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație, Igor Gamrețchi. Acesta este învinuit de trafic de influență la selectarea companiilor care urmau să asigure amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Pe 5 iulie, Igor Gamrețchi a fost suspendat din funcție, potrivit unei dispoziții a primarului Dorin Chirtoacă.

Consiliul municipal Chișinău l-a ales în ședința din 4 iulie pe Adrian Talmaci în funcția de secretar interimar al CMC, funcție rămasă vacantă după acceptarea demisiei lui Valeriu Didencu, care este cercetat penal într-un dosar de corupție.

Membrii Biroului Permanent al legislativului de la Chișinău au aprobat pe 5 iulie declarația comună a Parlamentului Republicii Moldova, Georgiei și Radei Supreme a Ucrainei prin care se face apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic, exprimând sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei țări asociate. Referindu-se la o eventuală cerere de aderare la UE, pe care ar urma să o înainteze Republica Moldova, șeful legislativului Andrian Candu a declarat că aceasta ar putea fi depusă în 2018. Pentru a depune această cerere Republica Moldova trebuie să fie pregătită, să fie eligibilă pentru a intra în procedura de preaderare.

Președintele Parlamentului Andrian Candu și premierul Pavel Filip au semnat pe 5 iulie o nouă foaie de parcurs cu privire la agenda de reforme prioritare. Documentul conține 59 de acțiuni care urmează a fi realizate în perioada iulie-decembrie inclusiv, pe șapte domenii prioritare. Potrivit șefului legislativului, este vorba despre un plan de acțiuni care are menirea să aducă în primul rând beneficii cetățenilor, să consolideze instituțiile statului, dar și să pună legea în capul mesei. Măsurile țin de activitatea legislativului și nu numai. Este vorba despre programe sociale: tichetele de masă, programul „Prima Casă”, dezvoltarea infrastructurii energetice, dar și acțiuni legate de reformele deja lansate.

Regia municipală Autosalubritate a reluat de 6 iulie evacuarea deșeurilor din Chișinău pe poligonul de la Țânțăreni, Anenii Noi. În baza unui acord dintre cele două localități, depozitarea se va face pe o perioadă de doi ani și jumătate, cu un termen de probă de jumătate de an Primăria municipiului Chișinău va aloca anual 6 milioane de lei comunei Țânțăreni, va consolida și întreține barajul poligonului, va reabilita și repune în funcție stația de tratare a apei, va instala iluminatul stradal în sat, va asigura reparația drumurilor din această localitate, va construi și un drum de ocolire ca mașinile să numai treacă prin localitate atunci când vor duce gunoiul. La începutul săptămânii, Consiliul municipal Chișinău a aprobat alocarea în aceste scopuri a 39 de milioane de lei.

Reprezentanții Grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului privind demisia primarului general de Chișinău Dorin Chirtoacă au depus pe 7 iulie semnăturile și documentele necesare la Judecătoria municipiul Chișinău, oficiul Buiucani. Socialiștii le promit chișinăuienilor că deja în septembrie-octombrie va fi organizat referendumul de demitere a primarului, pe care îl consideră iresponsabil și corupt.

Parlamentul l-a numit pe 7 iulie pe Victor Micu în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 ani. Candidatura lui Victor Micu, actualul președinte al CSM, pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție a fost propusă de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii după ce a obținut cel mai mare punctaj în concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la CSJ.

Reforma Guvernului a fost susținută în lectură finală, cu 53 de voturi, la ședința Parlamentului din 7 iulie. Unica funcție politică rămâne cea a miniștrilor. Funcția de viceministru va fi exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. Proiectul prevede o perioada de implementare a reformei de la două la patru luni. Ca urmare a acesteia, vor fi disponibilizați 43 de viceminiștri.

Duma de Stat a Federației Ruse a emis pe 7 iulie o declarație „cu privire la tendințele negative ale evoluției situației în jurul Transnistriei în legătură cu acțiunile Guvernului Republicii Moldova și ale autorităților Ucrainei”, în care menționează că acestea ar contribui la crearea unor ameninţări la adresa stabilităţii în regiune, a bunăstării şi securităţii locuitorilor Transnistriei. Duma de Stat îndeamnă autoritățile Republicii Moldova și ale Ucrainei să renunțe la orice formă de tensiune asupra Transnistriei. Drept reacție Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și-a exprimat regretul și nedumerirea în legătură cu acest fapt și a menționat că Declarația conține evaluări tendențioase și critici absolut neîntemeiate. Și președinte Igor Dodon a venit cu o reacție, menționând că încercările de a face presiune, din orice direcție, ar putea să împiedice soluționarea conflictului. Iar tensionarea situației le convine oponenților reintegrării țării.

Selecție realizată de Elena Nistor