logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-25-septembrie-1-oct-7978_1037278.html

Autoritățile de la București au transferat pe 25 septembrie Republicii Moldova 40 de milioane de euro. Este ultima tranșă din împrumutul de 150 de milioane de euro. Potrivit Ministerului Finanțelor, asistența financiară rambursabilă este utilizată pentru finanțarea programelor de cheltuieli prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2017. Banii sunt acordați pe un termen de cinci ani, cu o dobândă de 1,5% anual. Primele două tranșe din acest împrumut, de 60 de milioane de euro și de 50 de milioane de euro, au fost transferate în august 2016 și în februarie 2017.

Comisia Electorală Centrală a aprobat pe 26 septembrie devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Astfel, organizarea și desfășurarea plebiscitului va costa statul 8 910,64 mii lei. Potrivit CEC, hotărârea adoptată se înaintează Parlamentului și Guvernului în vederea asigurării mijloacelor financiare necesare. În aceeași ședință, Comisia a acreditat primii observatori naționali în vederea monitorizării alegerilor locale noi ale primarilor în unele localități din data de 19 noiembrie 2017.

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a fost reținut pe 26 septembrie pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care revenea de la odihnă din Turcia, sub bănuiala de abuz de serviciu, cauzarea daunelor în proporții considerabile intereselor publice și depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Atât Partidul Socialiștilor, cât și președintele Igor Dodon, și-au exprimat indignarea în legătură cu reținerea lui Grigore Policinschi, calificând acțiunea drept „act de intimidare a autorităților locale în preajma alegerilor parlamentare”. Și un grup de consilieri ai Consiliului raional Dubăsari și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu reținerea, calificând-o drept abuzivă și neîntemeiată. Aleșii locali au solicitat ca Grigore Policinschi să fie eliberat, iar ancheta să se desfășoare în condiții non-privative de liberate. Pe 28 septembrie, președintele raionului Dubăsari a fost audiat în prezența apărătorilor săi, după care procurorii au emis ordonanța de eliberare a acestuia, fiind-i aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara. Tot în ziua respectivă Procuratura Anticorupție i-a înaintat oficial învinuirea.

Autoritățile publice locale din raioanele Cimișlia, Drochia și Ungheni își vor ridica finanțările solicitate din Fondul de intervenție al Guvernului pentru lichidarea consecințelor ninsorilor din luna aprilie și a calamităților din 26 iunie anul curent. Finanțări din acest fond vor fi transferate și pentru câteva instituții subordonate Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării, care au participat la lichidarea consecințelor intemperiilor. În total, Guvernul a aprobat pe 27 septembrie finanțări de 9,5 milioane de lei. Localitățile din raionul Cimișlia vor primi peste 3 milioane de lei, iar cele din Ungheni – 1,44 milioane. Consiliului raional Drochia va primi 462 de mii de lei. Pentru compensarea cheltuielilor de transport suportate, Ministerul Afacerilor Interne va primi 2,69 milioane de lei, iar Ministerul Apărării – 1,86 milioane.

Demisia in corpore a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului și eliberarea definitivă a șoferului microbuzului, reținut după protestele din 17 septembrie și care este cercetat în arest la domiciliu, sunt două revindecări noi, votate în cadrul unei noi acțiuni de protest, organizate de către Consiliul Marii Adunări Naționale pe 1 octombrie. Participanții la protest au rostit discursuri și au scandat lozinci în fața Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar apoi au mers în marș spre sediul televiziunii publice Moldova 1, unde din nou au cerut o oră de emisie pe săptămână pentru opoziție. În fața MSMPS, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că acest loc nu a fost ales întâmplător, întrucât pe data de 1 octombrie este marcată Ziua Internațională a persoanelor în etate. Potrivit lui, acest minister nu a susținut decât niște reforme antipopulare ale guvernării, îndreptate împotriva oamenilor în etate care au adus o contribuție enormă pentru consolidarea statului Republica Moldova. Acțiunea de protest a continuat în fața sediului Moldova 1, în preajma căruia se afla un cordon de polițiști. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că administrația televiziunii publice nu a acceptat solicitarea de a acorda câte o oră de emise în săptămână. Maia Sandu a declarat că celor, care trebuie să aibă grijă ca cetățenii să fie informați corect, trebuie să le fie rușine. Potrivit ei, televiziunea publică este televiziunea cetățenilor și nu a guvernării. Organizatorii protestului susțin că acțiunile de protest vor continua, iar data acestora urmează să fie anunțată ulterior. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, la protestul organizat de câteva partide politice la sediul M 1, au participat circa 200 de protestatari. În același timp, protestatarii afirmă că numărul manifestanților este cu mult mai mare. Mai mult, aceștia afirmă că guvernarea a organizat intenționat impedimente, astfel încât oamenii să nu poată ajunge la protest.

Selecție realizată de Elena Nistor