După mai multe percheziții în ziua de 25 aprilie, șapte persoane au fost reținute într-un dosar ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Două zile mai târziu, din cei șapte, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicație, Igor Gamreţchi, a fost plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Viceprimarul Nistor Grozavu s-a ales cu arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar omul de afaceri vizat în anchetă, Alexander Pinchevsky, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare, a ajuns în izolator pentru 25 de zile. Pe numele fostului consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco, responsabil de selectarea companiei pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală, a fost eliberat mandat de arest pentru 30 de zile, iar trei șefi de companii de parking au fost arestați pe diferite termene, între 20 şi 25 de zile. Alte patru sunt cercetate în stare de libertate, având statut de bănuit.
Curtea Constituțională a validat pe 25 aprilie mandatele a doi deputați ajunși în Parlament pe listele candidaților supleanți ai PLDM, Eugen Bodarev şi Iurie Chiorescu. Pe 28 aprilie, ultimul a anunțat că părăsește fracțiunea liberal-democraților și aderă la PDM.
Un angajat auxiliar al Şcolii primare nr. 90 din oraşul Chișinău a decedat doborât de un copac. Incidentul a avut loc pe 25 aprilie, în timp ce bărbatul curăța curtea instituției de învățământ de crengile rupte după ninsorile din 22 aprilie.
La 27 aprilie, ziua în care autoritățile constituționale de la Chișinău au marcat Ziua Drapelului de Stat, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat documentul care prevede procedura de arborare pe teritoriul regiunii transnistrene a drapelului de stat al Federației Ruse „ca simbol al alipirii Transnistriei la Federația Rusă”. Astfel, drapelul rus urmează să fie arborat alături de cel transnistrean pe toate clădirile administrative, în sălile de judecată, în sălile de conferințe, dar şi în cadrul organelor administrației publice locale.
Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice, prezentat pe 27 aprilie, arată că în legislativ ar accede doar două partide politice dacă duminica viitoare ar avea aloc alegeri. Este vorba de Partidul Socialiștilor, pentru care ar vota 33,6% din alegători, și Partidul Acțiune şi Solidaritate, cu un scor electoral de 24,8%. Restul formațiunilor, inclusiv cele aflate acum la guvernare, nu ar trece pragul electoral de 6%.
Curtea de Apel Chișinău a casat la 27 aprilie decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, și a admis solicitarea Partidului Socialiștilor de înregistrare a grupului de inițiativă în vederea colectării semnăturilor pentru desfășurarea unui referendum local de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Prin aceeași decizie a fost stabilită întrebarea pentru referendum: „Susțineți revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă?”. Instanța de apel a stabilit un termen de 60 de zile calendaristice pentru colectarea semnăturilor din la data eliberării de către Comisia Electorală Centrală a legitimațiilor membrilor grupului de inițiativă.
În dosarul tentativei de omor a președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, procurorii l-au pus sub învinuire la 27 aprilie și pe Grigore Caramalac, acuzat că ar fi dirijat acțiunile. Grigore Caramalac, cunoscut ca autoritate criminală, figurează în mai multe dosare penale în care este acuzat de crime grave și deosebit de grave. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, anume dosarele penale deschise pe numele lui Caramalac sunt printre motivele comandării lichidării liderului democrat, pe care învinuitul îl consideră vinovat de intentarea cauzelor penale. Aceasta rezultă din mărturiile depuse de către unul dintre principalii organizatori ai asasinatului eșuat. Printre persoanele reținute în acest dosar sunt și apropiați ai lui Caramalac, inclusiv un bărbat arestat în anii 90 împreună cu acesta.
Pe 27 aprilie, ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman și șefii a două companii de construcții au fost reținuți sub bănuiala organizării unei scheme infracționale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporții deosebit de mare. Potrivit materialelor urmăririi penale, Iurie Chirinciuc, în complicitate cu ceilalți figuranți ai dosarului, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii care a câștigat o licitație pentru un proiect finanțat de Banca Europeană de Investiții, cu scopul de a constrânge compania să cedeze o parte din volumul de lucru. Instanța a admis la 28 aprilie demersul procurilor de a-i plasa în arest preventiv pentru 30 de zile pe cei doi oficiali. Cercetarea penală se desfășoară pe trei capete de acuzare, a anunțat Procuratura Anticorupție. Deocamdată învinuirea a fost înaintată doar pentru corupere pasivă. Pe celelalte capete de acuzare sunt încă acumulate probe.
Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a anunțat pe 28 aprilie că renunță la mandatul de parlamentar și la funcţia publică pe care a deţinut-o în ultimii şapte ani. În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, Liliana Palihovici a spus că este pentru prima dată când simte că nu poate face faţă lucrurilor pentru care a primit votul cetăţenilor, din cauza traseismului politic. Liliana Palihovici a mai declarat că politica în Republica Moldova nu are principii şi valori după cum declară unii, ci doar interese înguste.
Selecţie realizată de Maria Procopciuc