Pe 17 iulie a fost inaugurat punctul de control comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc”. În cadrul unei întrevederi cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, premierul Pavel Filip a declarat că controlul comun la acest punct de trecere și în perspectivă la alte puncte este o demonstrație a bunelor și prietenoaselor relații între Moldova și Ucraina, subliniind că autoritățile constituționale fac o diferență foarte clară între așa-numiții lideri din regiunea transnistreană și cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în regiune. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că de acum polițiștii de frontieră din Moldova și Ucraina vor acționa împreună pentru siguranța celor două state și în interesul ambelor părți.
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a promulgat pe 18 iulie legea cu privire la reforma Guvernului, votată de Parlament la 7 iulie curent. Unica funcție politică rămâne cea a miniștrilor. Funcția de viceministru este exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care la necesitate vor asigura și interimatul funcției de ministru. În contextul reformei, pe 21 iulie Parlamentul a aprobat cu 54 de voturi noua structură a Guvernului, reducând numărul de ministere de la 16 la nouă. Din cele nouă ministere cinci își păstrează numele și funcțiile: Ministerul Finanțelor; Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării. Ministerul Economiei va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ministerul Culturii va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va păstra domeniul dezvoltării regionale și va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturi și Industriei Alimentare de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Parlamentul a votat cu 74 de voturi în lectură finală în ședința din 20 iulie proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporțional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripții uninominale. Liberalii și comuniștii nu au participat la vot. În timpul desfășurării ședinței plenare, două tabere au manifestat în fața Parlamentului. Asociația „Credință Patriei” a venit în fața clădirii legislativului pentru a susține modificarea sistemului electoral. Pe de altă parte, mai multe partide extraparlamentare au protestat împotriva acestei inițiative. În aceiași zi, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a promulgat legea pentru modificarea Codului Electoral. Iar la 21 iulie, legea a fost publicată în Monitorul Oficial.
Parlamentul de la Chișinău a aprobat pe 21 iulie, cu 61 de voturi, Declarația privind retragerea trupelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Deputații socialiști au contestat, menționând că decizia în cauză va afecta relațiile cu Federația Rusă și cu regiunea transnistreană, fiind „o provocare geopolitică”. Aceștia au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest. Declarația a fost semnată de deputații PDM, PPEM, PLDM și PL și menționează poziția Parlamentului vizavi de staționarea continuă a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană. Întărirea prezenței trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova constituie o încălcare a prevederilor constituționale, în special ce țin de independența, suveranitatea și neutralitatea statului, dar și o încălcare a dreptului internațional, se spune în Declarație. Legislativul face apel către Federația Rusă să finalizeze procesul de retragere a munițiilor și armamentului militar de pe teritoriul Moldovei în conformitate cu principiile dreptului internațional. De asemenea, cere Guvernului și președintelui țării să promoveze prin orice mijloace adoptarea unei rezoluții de către Adunarea Generală a ONU de retragere a forțelor militare ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova.
Urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată, în care primarul municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă are calitatea de învinuit, a fost finalizată, dosarul fiind remis în instanța de judecată. Pe 21 iulie, Procuratura Anticorupție a informat într-un comunicat de presă că Dorin Chirtoacă a comis în timpul exercitării mandatului de primar acte de corupere pasivă și de trafic de influență în variantă agravată. De cealaltă parte, edilul pledează nevinovat. În vederea excluderii influențelor asupra martorilor, procurorii solicită CMC suspendarea din funcție a primarului general pe durata procesului de judecată.
Premierul român Mihai Tudose a efectuat o vizită de lucru la Chișinău la 21 iulie. În cadrul conferinței de presă susținute în comun cu premierul Pavel Filip, oficialii au anunțat că Chișinăul va găzdui în această toamnă o ședință comună a guvernelor de pe cele două maluri ale Prutului. Până atunci, vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale, la nivel de miniștri, pentru a impulsiona proiectele comune moldo-române. Mihai Tudose a participat și la ceremonia de transmitere a 96 de microbuze donate Moldovei de către Guvernul României, după care a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.
Selecție realizată de Sabina Rebeja