logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 13-19 februarie 2017


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-13-19-februarie-201-7978_1032883.html

Pe 13 februarie premierul Pavel Filip a întreprins o vizită de o zi la Kiev, Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și cu prim-ministrul ucrainean, Volodymyr Groysman. Printre principalele subiecte de pe agenda discuțiilor au fost relațiile economice bilaterale, protejarea mediului pe râul Nistru și conflictul transnistrean.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat pe 13 februarie că Moldova a impus restricție la importul de carne de pui din mai multe regiuni ale Ucrainei, Poloniei, Federației Ruse și Germaniei, unde a fost semnalată gripă aviară. Interdicțiile se aplică atât în raport cu agenții economici, cât și cu persoanele fizice care traversează frontiera de stat. Virusul nu afectează sănătatea omului, dar oamenii pot fi purtători ai acestuia.

Echipa FMI se află într-o misiune de evaluare în Republica Moldova în perioada 14-28 februarie. Reprezentanții Fondului Monetar Internațional s-au întâlnit cu premierul Pavel Filip și cu membri ai Guvernului.

Organizații ale societății civile au cerut pe 14 februarie ca proiectul de lege nr. 161 (cunoscut ca legea Big Brother) să fie transmis autorului pentru a fi îmbunătățit. Motivul invocat este că, în varianta actuală, proiectul nu prevede garanții de respectare a vieții private și a libertății de exprimare. Societatea civilă, mass-media și companiile TIC solicită să fie implicați la elaborarea legii care va oferi statului pârghii pentru a lupta cu infracțiunile cibernetice și cu pornografia infantilă, fără însă a afecta drepturile cetățeanului.

Pe 15 februarie Comisia parlamentară economie, buget şi finanțe a anunțat  că va propune plenului Parlamentului candidatura lui Tudor Copaci la funcția de director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Candidatura acestuia a fost aleasă în urma unui concurs contestat de mai mulți experți în energetică.

Curtea Constituțională a decis pe 16 februarie că plățile obligatorii pentru închirierea manualelor de către elevii claselor a V-a – IX-a contravin articolului 35 din Constituție „Dreptul la învățătură” și a cerut autorităților să le

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a spus, pe  16 februarie, în cadrul unei dezbateri organizate de CEC, că este necesară îmbunătățirea legislației electorale – adoptarea de către Parlament a unui nou Cod Electoral, care să conțină prevederi separate pentru fiecare tip de scrutin electoral.

Guvernul României a aprobat în ședința din 16 februarie hotărârea care permite Republicii Moldova tragerea a 50 de milioane de euro. Aceasta fiind a doua tranșă din împrumutul român de 150 de milioane de euro. Banii urmează să vină în data de 27 februarie. Prima tranșă, de 60 de milioane euro, a fost încasată de Moldova în august 2016. Creditul se acordă pe o perioadă de 5 ani, cu o rată a dobânzii de 1,5%.

Pe 17 februarie un bărbat a murit, iar alți doi au fost răniți în urma unui incident cu focuri de armă la un magazin de piese auto din comuna Stăuceni. Un grup de persoane a intrat în magazin și a aplicat forța fizică asupra angajaților. Proprietarul, împreună cu alte două persoane, s-au baricadat într-un oficiu. În momentul în care indivizii au spart geamul și-au pătruns în oficiu, proprietarul a tras din pistolul pe care îl deținea legal. Trei atacatori au fost răniți, iar unul dintre ei a fost găsit mai târziu mort pe teritoriul unei stații PECO, nu departe de locui incidentului. Alți doi sunt la spital. Proprietarul magazinului, a fost audiat și este cercetat în stare de libertate.

Selecție de Dan Caranfil, IPN