Miniștrii afacerilor externe ai țărilor Parteneriatului Estic (PaE) au participat, la 10 iulie, la cea de-a noua reuniune a dialogului ministerial informal al PaE, care s-a desfășurat la Chișinău. Evenimentul a cuprins și reuniunea la nivelul miniștrilor care gestionează domeniul energetic. Subiectul principal al discuțiilor l-a constituit pregătirea către Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, la Bruxelles. Eficienţa energetică va fi inclusă pe agenda evenimentului. Acest fapt va permite Chișinăului să-și demonstreze determinarea pe care o are în preluarea şi transpunerea întregului pachet de legislație al Uniunii Europene în legislația națională. Despre aceasta a declarat Octavian Calmâc, ministru al economiei, la o conferință de presă susținută alături de comisarul european pentru politică europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, și directorul general al Directoratului general pentru energie a Comisiei Europene, Dominique Ristori.
Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au semnat două acorduri, unul privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, și altul pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale. Ceremonia a avut loc în cadrul vizitei la Chișinău, în data de 10 iulie, a ministrului afacerilor externe și cooperarii internaționale al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.
Comisia Electorală Centrală a lansat la 11 iulie înregistrarea prealabilă a cetățenilor cu drept de vot care în ziua referendumului consultativ din 24 septembrie nu se vor afla în țară. Înregistrarea prealabilă se face prin pagina web www.alegator.md sau prin depunerea unei cereri scrise la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara în care se află cetățeanul. Termenul limită este 9 august. Înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare în străinătate.
Curtea Supremă de Arbitraj Sportiv din orașul Lausanne a respins apelul canotorului Serghei Tarnovschi şi a menţinut decizia Federaţiei Internaţionale de Canotaj de a retragere medalia de bronz şi a suspenda sportivul pe o perioadă de patru ani. Informaţia a fost publicată pe 11 iulie pe site-ul oficial al Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Tarnovschi a fost sancţionat de către forul internaţional de canotaj după ce a picat testul anti-doping, la câteva zile după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Forul internaţional i-a anulat toate rezultatele înregistrate din data în care a fost colectată proba pozitivă, 8 iulie 2016. Tarnovschi este al treilea sportiv moldovean care rămâne fără distincția olimpică în ultimii trei ani, după Cristina Iovu și Anatolie Cârâcu.
Parlamentul a ratificat la 13 iulie Acordul de finanțare dintre Republica Moldova, Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul fiduciar al Programului de adaptare a micilor producători în vederea realizării Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), semnat la Roma la 11 aprilie 2017. Valoarea proiectului este de 23,7 milioane de dolari, dintre care 5,5 milioane sunt sub formă de grant. Creditul de 18,2 milioane de dolari este acordat pentru o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani, la o rată fixă a dobânzii de 1,25% și comision pentru deservire în mărime de 0,75%.
Parlamentul a ratificat la 13 iulie Acordul de avans între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (din grupul Băncii Mondiale), în baza căruia Moldova va accesa un credit în valoare de 1,7 milioane de dolari pentru pregătirea și implementarea proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”. Acordul are o perioadă de implementare de 12 luni. Banii sunt acordați sub formă de credit, cu o dobândă de 2%.
Militarii prin contract vor putea deține și cetățenia altui stat decât cea a Republicii Moldova. De acest drept se vor bucura și studenții instituțiilor de învățământ superior militar. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în data de 13 iulie în două lecturi. Guvernul, care este autorul proiectului, face referire la decizia Curții Constituționale de la sfârșitul lunii ianuarie, prin care a declarat neconstituțională interdicția de a deține cetățenia altui stat decât a Republicii Moldova pentru militarii prin contract și studenții instituțiilor de învățământ militar superior. Atunci Curtea a menționat că aceste limitări nu sunt proporționale scopului asigurării loialității față de stat, afectând dreptul la muncă și la studii, contrar prevederilor constituționale.
Otilia Nicolai, care de 14 ani activează în calitate de ofițer de urmărire penală, a fost numită pe 14 iulie director al Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale. Ea a primit punctajul maxim din partea comisiei de concurs. După finalizarea tuturor procedurilor, noul șef urmează să-și formeze echipa, din care vor face parte ofițeri de urmărire penală, experți și specialiști în domeniile contabilitate și audit, ofițeri de investigații speciale. Agenția va efectua investigații financiare, va evalua și administra bunurile infracționale indisponibilizate, va ține evidența acestora și va negocia repatrierea valorii lor.
Parlamentul a votat la 14 iulie în lectură finală un proiect de lege ce prevede reducerea treptată cu 30% a taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele înmatriculate în străinătate. În prezent Republica Moldova aplică o taxă pentru tranzit în mărime de 85 de euro, în timp ce în România şi Bulgaria aceasta este de 11 euro. Astfel, taxa urmează să fie redusă treptat cu 30%, fapt ce va face Moldova mai competitivă.
Prin decizia Judecătoriei municipiului Chișinău din 14 iulie, primarul general al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă rămâne în arest la domiciliu pentru următoarele 25 de zile. Judecătorul a admis parţial demersul procurorilor anticorupţie, care au solicitat arest la domiciliu pentru 30 de zile. Primarul a fost reținut pe 25 mai. O zi mai târziu i-a fost înaintată învinuirea pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată și a fost plasat în arest la domiciliu. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat
Selecție realizată de Maria Procopciuc