logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 1-7 mai 2017


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-1-7-mai-7978_1034358.html

Pe 2 mai premierul Pavel Filip a anunţat că Fondul Monetar Internațional a efectuat primul transfer, de 6 milioane de dolari, din cea de-a doua tranșă de împrumut pentru Republica Moldova. Pe 9 mai vor mai fi transferați încă 7 milioane de dolari. Cea de-a doua tranșă aprobată de FMI, în mărime de 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 21,5 milioane de dolari SUA), devine disponibilă ca urmare a finalizării primei evaluări a programului. FMI prognozează pentru Republica Moldova o creștere a economiei de 4,5 % în 2017, mai mare decât s-a estimat anterior.

Pe 2 mai, Comisia Electorală Centrală a suspendat organizarea referendumului local din 21 mai, când locuitorii orașului Sângera, dar și cei din localitățile Dobrogea și Revaca din componența orașului trebuiau să se expună cu privire la amplasarea în extravilanul orașului Sângera a Centrului de gestionare a deșeurilor periculoase.  Hotărârea a fost luată în baza notificării Consiliului orășenesc Sângera de către Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat privind încălcarea prevederilor legale la adoptarea deciziilor administrației publice din localitatea respectivă în legătură cu inițierea referendumului local.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a anunţat pe 2 mai că a fost suspendat contractul cu EME Parkleitsystem, firma care urma să amenajeze parcările cu plată în capitală. Compania a fost informată printr-o scrisoare oficială despre acest lucru. Decizia municipalităţii vine după ce săptămâna trecută șapte persoane au fost reținute de CNA şi procurorii anticorupție într-un dosar de corupție ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Printre persoanele vizate sunt viceprimarul Nistor Grozavu și șeful Direcției transport public și căi de comunicație, Igor Gamrețchi. Primul este în arest la domiciliu, iar celălalt – în Penitenciarul nr. 13.

Pe 4 mai Parlamentul a luat act de mandatul depus de Liliana Palihovici și de demisia din funcția de vicepreședinte al Parlamentului, pe care a deținut-o în ultimii șapte ani. Mandatul eliberat a fost ocupat de către Nicolae Olaru, candidat supleant pe listele PLDM, care a spus însă în plenul Parlamentului că va fi deputat neafiliat. Fostul viceministru al agriculturii, Nicolae Olaru, figura într-un dosar penal care vizează înstrăinarea a circa 30 de hectare de teren din Stăuceni, care aparține Colegiului Național de Viticultură și Vinificație. Odată ce a ridicat însă mandatul de deputat, acesta beneficiază de imunitate parlamentară. Potrivit procurorilor, cercetările în adresa lui Olaru ar putea continua doar dacă procurorul general va solicita retragere imunității și dacă aceasta îi va fi ridicată de către deputați.

Guvernul Republicii Moldova a semnat pe 4 mai un Acord-cadru de cooperare cu Guvernul Alteței Sale Serenisime Prințul de Monaco, care exprimă interesul pentru aprofundarea cooperării în toate domeniile de interes reciproc. Documentul a fost semnat după întrevederea bilaterală a Prințului Albert al II-lea de Monaco, aflat într-o vizită la Chișinău, cu premierul Pavel Filip. Premierul a declarat că această vizită este una istorică și cu siguranță va imprima noi dimensiuni ale cooperării bilaterale.

Tot pe 4 mai, a fost semnat memorandumul de înțelegere între Fundația Principelui Albert al II-lea și Ministerul Mediului al Republicii Moldova. Cu acest prilej, Fundația a exprimat intenția examinării posibilității de a susține anumite proiecte de mediu în Republica Moldova care ar permite facilitarea funcționării primului Parc Național – „Parcul Național Orhei”, precum și elaborarea a zece planuri de conservare pentru zece specii de păsări din Zonele Ramsar incluse în Cartea Roșie. Totodată, Fundația urmează să ofere sprijin pentru reabilitarea Grădinii Botanice ca urmare a ninsorile de la sfârșitul lunii aprilie.

Premierul Turciei Binali Yildirim a venit pe 5 mai într-o vizită oficială la Chişinău. Cu această ocazie, Republica Moldova şi Turcia au semnat noi documente de colaborare în mai multe domenii. Părțile au semnat Declarația comună privind crearea Consiliului de cooperare strategică între Republica Moldova şi Turcia, Acordul în domeniul securităţii sociale şi Aranjamentul administrativ pentru implementarea acestuia. Totodată a fost semnat Protocolul de cooperare dintre IPNA „Teleradio Moldova” şi compania publică turcă de televiziune şi Acordul de coperare dintre Agenţia de presă „Moldpres” de la Chişinău şi Agenţia de presă „Anadolu” din Turcia şi Memorandumul de înţelegere între organizaţiile pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii dintre cele două state. Per 6 mai, oficialul turc a avut o deplasare la Comrat.

Parlamentul a votat pe 5 mai în primă lectură proiectul Partidului Democrat de modificare a Codului Electoral prin schimbarea sistemului de vot proporțional în unul majoritar, cu alegerea deputaților în circumscripții uninominale. În aceeași ședință, deputații au votat și proiectul cu privire la votul mixt, propus de socialiști la inițiativa șefului statului. Iar după o pauză și convocarea Comisiei juridice, cu 74 de voturi deputații au decis comasarea celor două inițiative, ca bază fiind luat proiectul socialiștilor. Președinta Comisiei juridică, numiri și imunități, Raisa Apolschii, a declarat că în termen de cinci zile Comisia urmează să definitiveze textul proiectului, iar ulterior acesta va fi remis deputaților, comisiilor parlamentare, Guvernului și Comisiei de la Veneția. Într-o declaraţie semnată de aproape 20 de ONG-uri şi persoane publice, se spune că graba cu care au fost introduse pe agenda ședinței Parlamentului proiectele de lege privind votul mixt şi cel uninominal arată că se doreşte promovarea intereselor politice cu orice preţ. Promovarea cu insistenţă a celor două iniţiative însemnă încălcarea legii, a democraţiei şi a bunului simţ. ONG-urile, dar si exponenții mai multor partide politice, au făcut apel de mobilizare la protest.

Selecţie de Alina Marin, IPN