logo

Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Moldovei va fi examinată pe 22 iunie la ONU


https://www.ipn.md/ro/retragerea-trupelor-straine-de-pe-teritoriul-moldovei-va-fi-examinata-pe-22-iuni-7965_1042371.html

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă şi necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU. Anunțul a fost făcute de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

„Avem deja circa zece state care au coautorat proiectul rezoluției respective”, a notat ministrul. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, deși este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federația Rusă, așteptările sunt că țările ONU să ofere susținere, bazându-se pe principiile de drept internațional şi principiile Cartei ONU, demonstrând solidaritate cu demersul Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate şi complete a Grupului operativ al trupelor ruse, în virtutea aflării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est. Or, potrivit ministrului, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică.

Șeful diplomației moldovenești a mai spus că autoritățile țării au pledat în mod constant pentru retragerea formațiunilor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul său, acestea fiind o reminiscență a fostei armate a 14-a sovietice, reorganizată în 1995 în așa-zisul Grup operativ de trupe rusești.