logo

Reținerea șoferului-protestatar a fost făcută cu o serie de încălcări procesuale, declarații


https://www.ipn.md/ro/retinerea-soferului-protestatar-a-fost-facuta-cu-o-serie-de-incalcari-procesuale-7978_1037084.html

Reținerea șoferului de microbuz, care transporta aparatajul acustic la protestul de duminică, 17 septembrie, și care se pretinde că ar fi provocat vătămare corporală mai multor polițiști, a fost reținut cu o serie de încălcări procesuale. Declarația a fost făcută de avocatul bărbatului, Iulian Rusanovschi, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Avocatul lui Alexei Alexeev a declarat în cadrul emisiunii că și probele care se aduc pentru învinuirea lui s-au înregistrat cu o serie de încălcări procesuale. Potrivit avocatului, niciun reprezentant al poliției nu a solicitat ajutor medical pe data de 17 septembrie, la locul protestului. „Într-adevăr, mai mulți polițiști au reclamat dureri fizice, în regiunea picioarelor, fără a indica exact ce fel de dureri”, a spus apărătorul.

Alexandru Postică, director al programului „Drepturile omului” din cadrul Asociației Promo-LEX, a spus că cea mai mare problemă în acest caz este eliberarea mandatului de arest față de Alexei Alexeev. „S-a eliberat un mandat de arest, deși nu a existat riscul eschivării. Nu înțeleg cum persoana în cauză poate să influențeze martorii sau să distrugă probele fiindcă acestea sunt elementele principale când se ia o măsură preventivă de arest”, a menționat Alexandru Postică.

Dinu Plângău, membru al Platformei Demnitate și Adevăr, susține că Alexei Alexeev este nevinovat. Potrivit lui, reținerea șoferului de microbuz este o măsură de intimidare a cetățenilor care protestează. „În locul domnului Alexeev putea să se afle oricine, să vină la protest și să fie reținut”, a menționat Dinu Plângău.

Grigore Moga, șeful Direcției generale de urmărire penală a Inspectoratului General al Poliției, a declarat că Alexei Alexeev este învinuit de aplicarea violenței periculoase față de angajații IGP. Bărbatul riscă pedeapsă cu închisoarea de la patru la opt ani de închisoare.