logo

Reţinerea lui Filat ar putea fi un început bun în lupta cu corupţia, experţi


https://www.ipn.md/ro/retinerea-lui-filat-ar-putea-fi-un-inceput-bun-in-lupta-cu-coruptia-experti-7978_1023104.html

Reţinerea deputatului liberal-democrat Vlad Filat ar putea constitui începutul unei lupte cu corupţia la nivel înalt. Declaraţii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Alexandru Cauia, decanul facultăţii de drept de la Universitatea Liberă Internaţională, consideră că este important că a fost reţinut un deputat din alianţa de guvernare. „Nu a fost reţinut un deputat din opoziţe şi nu sunt motive să se speculeze cu pretinse răfuieli politice. Este vorba de o personalitate proeminentă, un fost premier, liderul unui partid aflat la guvernare. Evenimentul ar putea constitui o primă rândunică care ne va aduce primăvara”, a spus Cauia.

Expertul în drept internaţional, Vitalie Gămurari, consideră că arestarea lui Filat nu constituie nimic ieşit din comun. „Nu-i nimic straşnic că a fost arestat Filat. Este vorba de o infracţiune de drept comun şi nu de o răfuială politică. Să fim calmi şi să lăsăm justiţia să-şi facă treaba. Cred că s-a lucrat mult la acest dosar şi s-au acumulat probe suficiente”, a opinat Gămurari.

Politologul Nicolae Ţveatcov este de părerea că prin arestarea lui Filat a fost satisfăcută o dorinţă mai veche de a cetăţenilor. „Oamenii doresc mai de mult ca un funcţionar de rang înalt să ajungă la închisoare. Filat este unul din liderii vectorului european. Scoaterea acestei piese ar putea conduce la prăbuşirea întregului  sistem”, a declarat politologul.

Analistul media, Cristian Tabără, a opinat că arestarea lui Filat ar însemna „începutul aplicării legii în Moldova”.