logo

Reţelele de apă şi canalizare din capitală, pregătite pentru sezonul rece


https://www.ipn.md/ro/retelele-de-apa-si-canalizare-din-capitala-pregatite-pentru-sezonul-7967_1022839.html

Furnizorul de apă din capitală anunţă despre finalizarea pregătirilor reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare pentru sezonul rece. Totodată, lucrările planificate în acest an, care din cauza temperaturilor caniculare nu au fost executate în timpul verii, vor fi continuate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de SA „Apă-Canal Chişinău”.

Pentru pregătirea sistemului de alimentare cu apă au fost reparate 12,66 kilometri de reţele exterioare, 30 de staţii de pompare şi 2 staţii de tratare a apei. De asemenea, au fost reparate peste o sută de unităţi de utilaj tehnologic, 149 de fântâni de control şi revizie. Pentru sistemul de canalizare au fost reparate 0,89 de kilometri de reţele exterioare, 10 staţii de pompare a apelor reziduale, 120 de unităţi de utilaj tehnologic şi 14 fântâni de control şi revizie. Au fost efectuate lucrările planificate de reparaţie şi la staţia de epurare a apelor reziduale.

Pentru sezonul de încălzire au fost efectuate lucrările de profilaxie şi reparaţie a utilajului auxiliar la Staţia electrică cu cogenerare din strada Lunca Bâcului. În şirul acestor lucrări planificate pentru pregătirea către perioada rece a anului se înscriu şi reabilitarea apeductelor din străzile: Zelinski, Zaikin, Şoseaua Hânceşti, Grenoble,  Alecsandri, Negruzzi. La fel, este vorba despre localităţile Sângera, Floreni, Revaca, Dobrogea etc., unde au fost înlocuite segmentele de conducte avariate. În acelaşi scop se execută lucrările de spălare şi dezinfectare a turnurilor de apă din localităţile Ghidighici şi Goianul Nou.

În perioada lunilor octombrie-noiembrie, sunt preconizate şi câteva sistări planificate a apei în sectoarele Ciocana şi Botanica pentru înlocuirea armăturilor de închidere, a hidranţilor, precum şi pentru efectuarea lucrărilor necesare de profilaxie la reţele. Toate aceste acţiuni sunt coordonate cu administraţia publică locală şi au drept scop asigurarea funcţionării stabile a instalaţiilor şi construcţiilor de alimentare cu apă. Datorită acestor intervenţii se vor reduce la maximum scurgerile de apă, sporind calitatea serviciilor prestate de către furnizorul de apă pe o perioadă îndelungată.