Reţeaua Asociaţiilor de Economii şi Împrumut aderă la Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit
https://www.ipn.md/ro/reteaua-asociatiilor-de-economii-si-imprumut-adera-la-consiliul-mondial-al-uniun-7966_981463.html
Republica Moldova a început procedura de aderare a reţelei Asociaţiilor de Economii şi Împrumut (AEÎ) la Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU), a anunţat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Aurica Doina, transmite Info-Prim Neo.
WOCCU întruneşte 46 de mii de uniuni de credit (în Moldova se numesc AIE -n.r.) din 96 de ţări, care prestează servicii pentru 177 de milioane de persoane. Obiectivul principal al acestei organizaţii este protecţia drepturilor consumatorilor şi intereselor legale ale membrilor uniunilor de credit.
La finele anului 2009, În Republica Moldova aveau licenţă de activitate 398 de AEÎ, cu 120 de mii de membri. Activele AEÎ se estimau la 345 de milioane de lei, iar valoarea împrumuturilor acordate - 303 milioane, în medie 8 mii de lei pentru un împrumut, cu termenul de până la un an. Pentru a obţine un credit de la AEÎ, trebuie să devii membru al asociaţiei şi să plăteşti o taxă de 100 de lei. Spre deosebire de bănci, aceste asociaţii nu cer gaj pentru împrumuturile acordate.
„Reţeaua actuală a Asociaţiilor de Economii şi Împrumut nu satisface pe deplin cererea de credite a membrilor acestora. Reţeaua este dependentă de sursele externe, ceea ce nu permite generarea de venituri suficiente pentru o activitate durabilă. Acesta explică şi dobânda relativ mare percepută la creditele acordate: 22-25% în 2009. Clienţii AEÎ sunt persoane cu venituri mici, oameni de la ţară şi. Dacă e vorba de dobânzi, AEÎ nu a reuşit, deocamdată, să devină o alternativă creditării bancare”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.
Deşi în 2009 depozitele cetăţenilor au crescut cu 16%, suma acestora rămâne mică – 69,8 de milioane de lei, la fel ca şi cota creditelor acordate de AEÎ în PIB – 0,5%, a mai spus Aurica Doina.
David Grece, vicepreşedintele WOCCU, a apreciat că aderarea reţelei AEÎ din Moldova la Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit va permite acestor entităţi să beneficieze de programe de asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea performanţei financiare. Totodată, angajaţii AEÎ vor avea posibilitatea să-şi sporească calificarea, că înveţe principiile managementului financiar modern în cadrul instruirilor, schimburilor de experienţă şi seminarelor organizate de WOCCU. Astfel, va fi depăşită problema lipsei de competenţă în gestionarea AEÎ, a mai spus vicepreşedintele WOCCU.