logo

Restricțiile impuse în contextul pandemic au generat încălcări ale dreptului omului, IDOM


https://www.ipn.md/ro/restrictiile-impuse-in-contextul-pandemic-au-generat-incalcari-ale-7967_1079308.html

Restricțiile impuse în perioada stării de urgență în Republica Moldova au generat o serie de încălcări ale drepturilor omului. Pe lângă neclaritatea deciziilor politicienilor, oamenii nu erau informați despre ce și cum este necesar de făcut pentru a respecta anumite reguli, iar lipsa de claritate a unor norme au dus la decizii arbitrare. Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a creat o celulă de criză, care să intervină rapid pentru a-i ajuta pe cei care cred că li se încalcă drepturile. Concluziile unui raport IDOM la acest subiect au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Vanu Jereghi, director de proiect IDOM, a amintit că în aprilie-mai, când cetățenii țării se întorceau masiv de peste hotare, erau obligați să semneze o declarație că în 72 de ore își plătesc contribuțiile de asigurare medicală obligatorie și se autoizolează pentru 14 zile. Aceste două decizii erau contradictorii, pentru că persoana nu putea ieși din casă ca să-și procure polița medicală. Instituirea amenzilor mult prea dure au fost o problemă. Pensionarilor le-au fost aplicate aceste amenzi pentru că au ieșit la magazin să-și procure mâncare. Statul nu a oferit un ajutor oamenilor care erau obligați să stea în autoizolare. În acest sens, IDOM a mers la Curtea Constituțională. Ca rezultat al deciziei Curții, amenzile au fost diminuate.

Vanu Jereghi a menționat mai multe decizii discriminatorii luate de autorități. Una din ele este că grădinițele private s-au deschis mult mai degrabă decât cele de stat. IDOM a solicitat Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității să constate discriminarea pe criteriul social.

Potrivit lui Alexandru Cebanaș, avocat IDOM, atât la linia fierbinte instituită de IDOM, cât și în timpul vizitelor în teritorii, s-au constatat încălcări ale dreptului la sănătate. Într-un caz, unei persoane i s-a refuzat acordarea serviciilor medicale la Spitalul Raional Orhei, invocându-se că este bolnavă psihic și trebuie să se trateze într-un alt spital. În consecință, omul a decedat. Avocatul spune că au fost încălcate toate garanțiile asigurării dreptului la sănătate și asistență medicală. Întrucât starea persoanei era gravă, era obligatorie internarea de urgență și antrenarea tuturor resurselor pentru salvarea vieții pacientului.

Într-un alt caz, un bărbat diagnosticat cu COVID-19, de mai multe ori a fost adus cu ambulanța la Spitalul municipal Bălți, dar nu a fost internat, motivându-se că nu sunt paturi libere. IDOM a constat că în acea perioadă la spital au fost totuși internate alte persoane, nefiind clar criteriul de selectare a persoanelor care sunt și care nu sunt internate.

Raportul IDOM conține un șir de recomandări pe fiecare constatare, autoritățile fiind îndemnate să le consulte.