logo

Restanțe la capitolul implementării Strategiei de dezvoltare a Poliției, Promo-LEX


https://www.ipn.md/ro/promo-lex-doar-30-dintre-cetatenii-republicii-moldova-au-7967_1086408.html

Încrederea cetățenilor Republicii Moldova în instituția Poliției rămâne redusă – doar 30%, deși în perioada 2018-2020 a avut loc un amplu proces de reformare, iar creșterea încrederii cetățenilor în Poliția a fost stabilit drept obiectiv al Acordului de finanțare al Programului „Suport pentru reforma Poliției”, încheiat între Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova. „Am pornit în 2016 cu o încredere a populației, potrivit rezultatelor Barometrului Opiniei Publice, de 26% și am ajuns în iunie 2021 la o cifră de 30%. Deși în octombrie 2020 am avut aproape cifra de 41%. Aceste fluctuații de date ne determină să nu ne relaxăm, iar încrederea cetățenilor trebuie să fie asigurată nu pentru statistici. Creșterea încrederii cetățenilor trebuie să aibă loc în urma rezultatelor serviciului public de calitate 24/24”, constată directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, citat de IPN.

Potrivit experților Promo-LEX, care au analizat gradul de implementare a acțiunilor din Strategia de Dezvoltare a Poliției în perioada 2016-2020, cele mai multe angajamente asumate au fost realizate la începutul și sfârșitul la implementării Strategiei. Din totalul de 84 de activități planificate, 27 au fost realizate (32%), 31– realizate parțial (37%) iar alte 15 au fost calificate drept restanțe (18%).

„Cauzele sunt diverse. Este vorba despre situația politică din perioada 2016-2020. În această perioadă au fost trei guverne, respectiv, trei miniștri ai afacerilor interne și, în consecință, au fost schimbați și șefii Inspectoratului General al Poliției. Și pandemia COVID-19 a influențat substanțial buna implementare a Strategiei. În 2020 am avut atât stare de urgență generală, cât și stare de urgență în sănătate publică, iar activitățile MAI și IGP erau concentrate pe supravegherea respectări de către cetățeni a măsurilor instituite de Comisia pentru Situații Excepționale ”,  a remarcat Mihaela Duca-Anghelici, expertă Promo-LEX.

Miercuri și Fundația Soros Moldova a dat publicității un sondaj de opinie publică potrivit căruia aproape 53% dintre cetăţenii Republicii Moldova nu se simt in siguranţă. Totuși, cifrele sunt în scădere față de acum 10 ani, când 65% dintre cetățeni considerau că statul nu le asigură protecția. 22% dintre respondenți consideră că activitatea poliției și serviciile prestate de oamenii legii s-au îmbunătățit în ultimii zece ani.