logo

Respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi trebuie controlată, ONG


https://www.ipn.md/ro/respectarea-drepturilor-persoanelor-cu-dizabilitati-trebuie-controlata-ong-7967_1004348.html

Instituţiile statului trebuie să aibă agenţii care ar controla respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Practică este implementată în ţări ca Polonia şi România, iar Republica Moldova ar putea prelua această experienţă. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei „Motivaţia”, Igor Meriacre.

Igor Meriacre a declarat pentru IPN că în Republica Moldova, chiar dacă legea  garantează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, în practică nu există un sistem de control.

Igor Meriacre spune că, pe lângă autorităţi, şi persoanele cu dizabilităţi ar trebui să dea dovadă de mai multă iniţiativă. „Deseori tinerii cu dizabilităţi care vor să se angajeze în câmpul muncii aşteaptă ca cineva să le pregătească dosarul, să-i ia de mână şi să-i ducă la serviciu. Aceşti tineri sunt pasivi şi nu sunt obişnuiţi să aibă responsabilităţi”, a specificat Igor Meriacre.

Asociaţia „Motivaţie” a întocmit recent o hartă a accesibilităţii în unele instituţii. În procesul de elaborare a trimis solicitări la beneficiarii asociaţiei să sugereze adresele la care au întâlnit dificultăţi legate de acces şi care sunt importante pentru ei, dar nu a primit niciun feedback. „Când te uiţi la unele materiale jurnalistice, persoanele cu dizabilităţi locomotorii spun că nu au acces într-o instituţie sau alta, dar nu acţionează atunci când depinde de ei să schimbe ceva”, a specificat Igor Meriacre.

Harta accesibilităţii, însoţită de un raport, va fi prezentată publicului şi autorităţilor în viitorul apropiat şi are menirea să uşureze accesul în instituţii nu doar pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi pentru mamele care au copii mici în cărucior şi pentru persoanele în vârstă.

Asociaţia „Motivaţie” a fost fondată în 2004, iar de atunci peste 1 mie de persoane cu dizabilităţi au participat la diverse proiecte iniţiate de ea.