logo

Republica Slovacă şi-a deschis reprezentanţă diplomatică permanentă la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/republica-slovaca-si-a-deschis-reprezentanta-diplomatica-permanenta-la-chisinau-7967_1006396.html

Republica Slovacă şi-a inaugurat ambasadă în Republica Moldova. Aceasta îşi are sediul pe strada Şciusev, 101 din capitală, într-o clădire istorică. Ambasada va oferi deocamdată servicii consulare doar pentru cetăţenii slovaci. Cetăţenii moldoveni vor continua să solicite şi să primească vize la Centrul Comun de Vize din incinta Ambasadei Ungariei la Chişinău, transmite IPN.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, prezentă la inaugurare, a spus că evenimentul este organizat într-un an jubiliar, pentru că se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-slovace. „Evenimentul este important deoarece încă o ţară europeană a decis să-şi deschidă o reprezentanţă diplomatică permanentă în Republica Moldova. De azi înainte Republica Slovacă, poporul slovac, se află nu doar în inima continentului european, dar şi în inima capitalei şi poporului moldovenesc”, a spus Natalia Gherman.

Ministrul de externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, aflat în vizită la Chişinău, a spus că Republica Moldova a depus eforturi mari pentru semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană, iar Slovacia este gata să o susţină în apropierea de UE.

Deocamdată, Republica Slovacă nu a numit un ambasador la Chişinău. Potrivit consulului onorific, Iurie Popovici, cetăţenii moldoveni pot solicita servicii consulare  la ambasadă în cazul în care întâlnesc unele probleme pe care nu le pot rezolva la Centrul Comun de Vize. „Ambasada va opta pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Slovacia, acordarea serviciilor, solicitarea şi finanţarea proiectelor de dezvoltare în diferite domenii”, a spus consulul.

Într-un mesaj remis de Guvern, premierul Iurie Leancă a salutat deschiderea Ambasadei Republicii Slovace la Chişinău, menţionând că este un mesaj de solidaritate şi sprijin între cele două state, iar noua misiune diplomatică va servi drept punt de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale şi de atragere a investiţiilor în economia ţării.

 Anual, în jur de 40 de cetăţeni ai Republicii Moldova solicită vize pentru Republica Slovacă.