Republica Moldova va interzice prin lege pedeapsa corporala a copiilor
https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-va-interzice-prin-lege-pedeapsa-corporala-a-copiilor-7967_962009.html
Republica Moldova urmeaza să interzică prin lege, până în anul 2009, toate formele de violenţă împotriva copilului, inclusiv pedeapsa corporală. Aceste recomandări se conţin în Studiul Global ONU privind violenţa asupra copiilor, făcut public în cadrul Adunării Generale a ONU, ce a avut loc pe 11 octombrie 2006.
Initiativa ONU este susţinută de Comitetul pentru drepturile copilului şi de Consiliul Europei. Noul program al Consiliului Europei, cu termenul de implementare de trei ani, “Construind o Europa cu şi pentru copii, 2006-2009”, include şi accelerarea interzicerii şi eliminării pedepsei corporale în cele 46 de ţări membre. Până în prezent, doar 14 din cele 46 de state membre ale CE au interzis prin lege pedeapsa corporală a copilului, iar 7 ţări
s-au angajat deja în această reformă.
Pe lângă lipsa legilor în acest domeniu, R. Moldova, de asemenea, nu are statistici oficiale care ar arăta numărul real al copiilor batuţi în familii sau în afara lor. Rapoartele Procuraturii Generale atestă însă că în fiecare an creşte numărul cazurilor grave şi extrem de grave de maltratare a copiilor de către propriii părinţi.
Un studiu realizat în 2004 de Guvern, cu sprijinul UNICEF, „Îngrijirea şi dezvoltarea timpurie a copiilor în Moldova”, arată că bătaia este aplicată ca pedeapsă de 39,6% din părinţii cu copii până la 7 ani. 86% din părinţii chestionaţi au spus că prin bătaie îi fac pe copii să-i asculte şi să-i respecte; 13% din părinţi îşi bat copiii pentru ca au fost şi ei, la rândul lor, bătuţi; iar 12% din părinţi au răspuns ca îşi bat copiii pentru că „îi iubesc şi le vor binele”.
Campania „Copilărie fără violenţă”, demarată în aceasta toamnă în R. Moldova de Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Reprezentanta UNICEF în Moldova şi Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, îşi propune să schimbe percepţia oamenilor asupra bătăii părinteşti, care nu este o forma de disciplinare a copilului, ci o forma de violenta împotriva copilului, uneori, cu urmări foarte grave în dezvoltarea lui.