logo

Republica Moldova va avea acces la programul Interreg Europa


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-va-avea-acces-la-programul-interreg-europa-7967_1103758.html

Republica Moldova va avea în premieră acces la programul Interreg Europa, al cărei buget este de 130 de milioane de euro. Interreg Europa își propune să reducă disparitățile între regiunile europene, punând accentul pe inovație, sustenabilitate și incluziune socială pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor. La program pot aplica, până pe 7 iunie 2024, instituțiile publice și cele guvernamentale.

„Instituțiile publice și cele guvernamentale din Republica Moldova și Ucraina sunt invitate să participe alături de toate statele europene la un nou apel al programul Interreg Europa, finanțat de Uniunea Europeană. Programul Interreg Europa anunță deschiderea celui de-al treilea apel de propuneri, marcând o nouă etapă în promovarea cooperării interregionale și a dezvoltării regionale în întreaga Europă”, a declarat președintele Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui, prin facilitarea schimbului de experiență și practici bune între regiuni, programul stimulează dezvoltarea soluțiilor inovatoare în politicile regionale. „Proiectele selectate se vor concentra pe cooperarea interregională cu scopul principal de a îmbunătăți instrumentele de politică de dezvoltare regională. Faza inițială a proiectelor va fi dedicată schimbului și transferului de experiență, urmând ca ultimul an, proiectele să se concentreze pe monitorizarea rezultatelor și a impactului cooperării”, a precizat Iurie Calestru.

Președintele IDEP a menționat că bugetul de 130 de milioane de euro reprezintă până la 40% din bugetul total al fondurilor Interreg Europe. Totodată, suma solicitată pentru fiecare cerere de finanțare va varia între unul și două milioane de euro. „În această sesiune de apel au prioritate proiectele ce prevăd cinci priorități tematice ale Uniunii Europene și o problemă netematică privind o mai bună guvernare. Este vorba despre: „inteligent”, „verde”, „conectat”, „social”, „cetățeni”, „guvernare”. Pentru mai multe informații, inclusiv detalii despre procedura de aplicare și documentele necesare, vă invităm să vizitați site-ul oficial al programului Interreg Europe”, explică Iurie Calestru.

El a reamintit că recent la apelul de proiecte în cadrul programului Interreg NEXT România-Republica Moldova au fost depuse 277 de proiecte. Pentru proiectele cu valoare mică, al căror buget total era de 19 milioane de euro, au fost depuse în total 110 cereri de finanțare pentru un buget estimativ de 35 de milioane de euro. Pentru proiectele cu valoare standard al căror buget total era de 40 de milioane de euro, au fost depuse 167 de proiecte cu un buget solicitat de 176 de milioane de euro.

„Îi îndemn pe toți cei 377 de aplicanți ai programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, al cărui termen limită de aplicare a fost 9 februarie 2024, să ia în considerare posibilitatea de a aplica la programul la programul Interreg Europa. Noi credem că trebuie să susținem autoritățile centrale în demersul de integrare europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene preluând bunele practici ale omologilor din România”, a mai spus Iurie Calestru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.