logo

Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-se-retrage-din-adunarea-interparlamentara-a-csi-7965_1096923.html

A fost luată decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia, după 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat-o să rezolve conflictul transnistrean și să scoată armata rusă de pe teritoriul statului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență, a menționat oficialul în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Președintele Parlamentului a declarat că după ce o țară fondator al CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate. Retragerea Republicii Moldova din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este un prim pas. „La nivel de Guvern și Parlament evaluăm următorii pași. Este un proces care durează. Un lucru este cert. Când s-au impus embargouri asupra produselor noastre, a fost o lecție pentru producătorii din Moldova. Ne-au impus să găsim alte piețe, să discutăm cu țările europene să scoată cotele și să ne permită să ne vindem produsele. Și producătorii noștri s-au convins că Europa este o piață mare și stabilă”, a spus șeful legislativului.

Igor Grosu a afirmat că Republica Moldova este o țară independentă, recunoscută, respectată de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. „Noi avem determinarea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii. Asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper și plin de oportunități – un viitor european”, a precizat oficialul.

„Conform procedurilor, în cadrul următoarei ședințe ordinare a Biroului permanent al Parlamentului, voi înainta propunerea de a face un demers către prim-ministrul, Dorin Recean, cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la adunarea interparlamentară a statelor membri ale CSI. Ulterior, când va ajunge în Parlament, vom vota denunțarea acordului”, a eprecizat președintele Parlamentului.