logo

Republica Moldova se bucură de suportul ferm al Marii Britanii, declarații


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-se-bucura-de-suportul-ferm-al-marii-7965_1095807.html

Republica Moldova va beneficia în continuare de suport din partea Marii Britanii în efortul său de depășire a consecințelor negative cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în lupta cu marea corupție și tragerea la răspundere a oligarhilor fugari. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, aflat într-o vizită la Chișinău, transmite IPN.

„Ne este foarte clar în această perioadă dificilă că nu suntem singuri, avem prieteni puternici și ne bucurăm de susținerea lor neclintită. Regatul Unit al Marii Britanii este unul din principalii noștri parteneri comerciali și în acest sens propunem și avansarea negocierilor pentru modificarea prevederilor acordului de parteneriat strategic și cooperare, care ar permite eliminarea cotelor tarifare pentru un număr de produse moldovenești, inclusiv mere, prune, struguri, cireșe, suc, tomate și usturoi, astfel încât producătorii noștri agricoli să aibă mai multe piețe de desfacere”, a declarat Nicu Popescu.

Ministrul Nicu Popescu a adăugat că în cadrul întrevederii au fost discutate și aspecte legate de recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, dar și liberalizarea serviciilor de roaming. Totodată, un accent deosebit a fost pus pe fortificarea eforturilor comune în lupta cu marea corupție.

„Am agreat să intensificăm cooperarea în domeniul combaterii corupției, scopul nostru este să-i aducem în fața justiției pe toți cei care au prejudiciat statul nostru și cetățenii noștri. În acest sens salutăm sancționarea de către Marea Britanie a celor doi fugari anunțați în urmărire internațională. Aceste sancțiuni reprezintă o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a combate corupția. Subliniem faptul că unii din acești fugari încearcă să aducă violența pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze Republica Moldova și încearcă s-o împingă într-o stare foarte periculoasă de destabilizare și violență. Aici noi lucrăm cu partenerii noștri pentru a asigura că Republica Moldova rămâne într-o stare de calm și pace”, a declarat Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, a declarat că înțelege pe deplin greutățile cu care se confruntă Republica Moldova din cauza războiului de la graniță. „Vreau să accentuez contribuția Republicii Moldova pentru gestionarea acestor provocări fără precedent. Dumneavoastră ați primit aproape un milion de refugiați ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească casele. Eu cred că ar fi corect să spunem că Republica Moldova este o țară mică, dar cu o inimă foarte mare. Vreau să știți că nu sunteți singuri. Marea Britanie va fi alături de dumneavoastră împreună cu partenerii internaționali. Noi sprijinim Republica Moldova, sprijinim reformele în sectorul de apărare și deja facem uz de rezultatele puternice ale cooperării între forțele noastre armate”, a declarat James Cleverly.

Ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ținut să precizeze că în continuare se vor lua măsuri în privința celor care au furat Republica Moldova și se ascund de justiție. „Noi condamnăm acei oligarhi moldoveni care în mod sistematic furau de la cetățenii acestei țări timp de mulți ani. Noi sprijinim complet acțiunile acestui guvern pentru asigurarea justiției. Tocmai de aceea am sancționat două persoane pentru acțiuni de corupție grosolane. Le-am înghețat activele și le-am interzis să circule în Marea Britanie. Noi lucrăm cu Republica Moldova în domeniul securității cibernetice și oferim suport strategic pentru a combate războiul hibrid al Rusiei care vă țintește pe dumneavoastră. Oamenii din Republica Moldova au făcut o alegere clară pentru democrație și libertate”, a mai declarat James Cleverly.

Nicu Popescu a reiterat  că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare la ordinea mondială, la dreptul internațional, la stabilitate, la securitatea alimentară și la furnizarea de energie, iar efectele negative ale acestui război și ale acestei agresiuni, cu siguranță se simt într-un mod negativ în Republica Moldova. „Moldova nu se confruntă cu amenințări militare, Moldova se confruntă cu amenințări hibride: protestatari care sunt plătiți de Rusia și oligarhi care doresc să aducă violență pe străzile noastre, dar instituțiile și Guvernul au demonstrat că noi știm să păstrăm stabilitatea, calmul și pacea în această țară și în continuare vom păstra pacea și stabilitatea în țara noastră. Toți cetățenii Republicii Moldova cunosc efectele negative ale războiului, dar noi am reușit și în continuare vom reuși să păstrăm pacea, calmul și stabilitatea”, a mai spus Nicu Popescu.

James Cleverly a adăugat în acest context că Republica Moldova este pe calea cea corectă, pe calea democrației.