logo

Republica Moldova se alătură celor ce doresc pacea în Orientul Mijlociu și la nivel global


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-se-alatura-celor-ce-doresc-pacea-in-7965_1103977.html

Republica Moldova se numără printre țările care au condamnat prompt și fără ezitare atacul de noaptea spre duminica trecută a Iranului asupra Israelului.

„Republica Moldova condamnă în termenii cei mai fermi atacul fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului și sprijină pe deplin eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea.

Gândurile noastre sunt alături de toți cei care doresc pacea în Orientul Mijlociu și la nivel global”, a scris Maia Sandu pe contul său de X (fosta Twitter).

Și ministrul de externe Mihai Popșoi a exprimat solidaritate cu Israelul și poporul său. „Întrucât securitatea regională în întregul Orient Mijlociu este grav amenințată, escaladarea ulterioară trebuie evitată”, a notat șeful diplomației moldovenești, pe aceeași platformă.

Ministrul israelian de război Benny Gantz a remarcat că Iranul „a făcut cunoștință cu forța sistemului de securitate israelian”, relevând pagubele minime provocate de atacul iranian, deși acesta a implicat sute de proiectile.

Totodată el a accentuat că „acest eveniment nu s-a încheiat”, specificând că Israelul „va cere socoteală Iranului într-un mod și într-un moment care ne convine”. În special, demnitarul israelian s-a pronunțat pentru o coaliție regională împotriva Iranului. „Iranul este o problemă globală, este o provocare regională și este, de asemenea, un pericol pentru Israel, iar ieri, lumea a fost în mod clar alături de Israel în fața acestui pericol. Israelul împotriva Iranului, lumea împotriva Iranului – acesta este rezultatul. Aceasta este o realizare strategică, pe care trebuie să o valorificăm pentru securitatea Israelului”, a punctat el.

Atacul fără precedent împotriva Israelului, care va face obiectul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, a suscitat condamnări ferme pe plan global și îndemnuri la reținere. Liderii G7 reuniți duminică într-o videoconferință „au condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, după discuții, subliniind că „toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere”, informează AFP.

Cât privește SUA, CNN relatează că președintele SUA Joe Biden l-a convins pe premierul Israelului Benjamin Netanyahu să nu recurgă la lovituri de răspuns, pentru că Israelul, evitând consecințele grave ale atacului din Iran, a câștigat. Prin urmare, loviturile ca răspuns nu sunt necesare.

„Astăzi ai câștigat, nimic grav nu a fost afectat în Israel. Acceptă asta ca pe o victorie”, i-a spus Biden lui Netanyahu.