logo

Republica Moldova sărbătoreşte 25 de ani de la proclamarea independenţei


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-sarbatoreste-25-de-ani-de-la-proclamarea-independentei-7967_1029280.html

Republica Moldova sărbătoreşte 25 de ani de la proclamarea independenţei. În raioanele ţării au fost organizate activităţi festive cu această ocazie, iar la Chişinău evenimentul a fost marcat şi cu o paradă militară, transmite IPN.

Ziua a început cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” şi la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În Piaţa Marii Adunări Naţionale, sărbătoarea a fost inaugurată cu spectacolul „Suveranitatea”. În discursul său, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat că Ziua Independenţei este o dovadă elocventă a faptului că în momentele decisive pentru soarta acestui meleag, poporul şi conducerea au ştiut să se mobilizeze pentru a lua decizia corectă. „Acum un sfert de secol, sute de mii de oameni, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în Parlament, şi-au exprimat voinţa de a fi liberi. Ziua de 27 august 1991 a fost o încununare a luptei pentru eliberarea naţională. Astăzi le aducem omagiu compatrioţilor noştri care au săvârşit actul independenţei, iar ulterior, pe Nistru, cu arma în mână, au luptat pentru independenţa ţării”, a declarat Nicolae Timofti.

De asemenea, şeful statului a afirmat că, în cei 25 de ani de independenţă, Republica Moldova a încercat să-şi facă un rost, să organizeze societatea şi vieţile oamenilor cum a putut mai bine. În această perioadă, ţara a trebuit să facă faţă implicării Federaţiei Ruse în treburile interne ale Moldovei, unui război cu Armata a 14-a pe Nistru, numeroaselor embargouri comerciale instituite de autorităţile ruseşti. „Am trecut şi trecem prin dificultăţi interne, frământări şi căutări. Astăzi, în această zi sfântă pentru noi, pot spune că unele răspunsuri la întrebările şi străduinţele noastre se găsesc în Declaraţia de Independenţă, document fundamental care, alături de Constituţie, este şi trebuie să fie punctul de plecare pentru toate acţiunile şi deciziile de substanţă”, a declarat preşedintele ţării.

Preşedintele a mai menţionat că Republica Moldova mai are în faţă o mulţime de provocări, dar şi multe posibilităţi. Apropiere de UE este facilitată şi impulsionată de încheierea Acordului de Asociere şi liberalizarea regimului de vize. De asemenea, în discursul său, Nicolae Timofti a amintit despre furtul miliardului şi a încurajat instituţiile de drept să facă toate investigaţiile necesare pentru a soluţiona această problemă, lucru de care depinde încrederea cetăţenilor, dar şi a partenerilor de dezvoltare. „La mulţi ani, Republica Moldova!”, şi-a încheiat discursul preşedintele Nicolae Timofti.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că este copleşit de sentimente contradictorii şi de emoţii, atât de bucurie, cât şi de tristeţe, atunci când se gândeşte la cei care şi-au sacrificat viaţa, sănătatea pentru ca cetăţenii să sărbătorească în această zi. „Sunt emoţii şi gânduri bune şi de bucurie pentru că nu contează cât de mică e ţara, contează spiritul şi contează oamenii, iar noi avem oameni buni, frumoşi, cu devotament, care zi de zi pun umărul la construcţia statului şi la consolidarea a tot ceea ce înseamnă Republica Moldova”, a declarat Andrian Candu pentru presă după ce a depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

La rândul său, premierul Pavel Filip a spus că libertatea şi independenţa sunt cele mai importante valori ale omenirii. „Astăzi sărbătorim 25 de ani de la proclamarea independenţei şi pe această cale vreau să aduc felicitări tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Este adevărat că în această perioadă am remarcat şi urcuşuri, şi coborâşuri, dar sper foarte mult că în aceşti 25 de ani şi clasa politică, şi guvernanţii au învăţat foarte multe lecţii şi am toată certitudinea că de acum înainte Republica Moldova va merge pe drumulcel corect, va merge spre dezvoltare şi spre binele şi bunăstarea cetăţenilor săi”, a declarat prim-ministrul.

În centrul capitalei a fost organizată parada militară cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei. La paradă au participat circa două mii de veterani de război, 1200 de militari ai Armatei Naţionale, 440 de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, 50 de reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate şi 50 de angajaţi ai Serviciului de Protecţie Civilă şi Pază de Stat. Pentru prima dată, la parada militară a participat o unitate de femei, constituită din ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale. Unitatea a fost condusă de prima femeie colonel din Republica Moldova, Mariana Grama.

În faţa conducerii ţării, invitaţilor de onoare şi cetăţenilor Republicii Moldova au defilat şi contingente de militari din străinătate – din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Asociaţia „Tradiţie Militară” din România, Regimentul Regal Irlandez, Academia Militară de la Odessa, Ucraina, Garda de Onoare a Batalionului „Marele Duce al Lituaniei Gendiminas” şi Batalionul Gărzii de Onoare din Polonia.

După defilarea trupelor, prin Piaţa Marii Adunări Naţionale au trecut 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale, folosite de trupele de infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, forţele de menţinere a păcii şi cele speciale. Acestea au fost urmate de 22 de autospeciale de intervenţie ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI şi automobile din dotarea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Sărbătoarea a continuat cu spectacolul muzical-coregrafic „Hora neamului”, cu participarea colectivelor artistice din ţară – Orchestra de muzică populară „Fluieraş”, condusă de fraţii Ştefăneţ, Orchestra fraţilor Advahov, precum şi elevii Colegiului Naţional de Coregrafie.

Programul sărbătorii mai cuprinde recitalul folcloric „Pentru tine, ţară…”, Parada portului popular, aflată la cea de-a IV-a ediţie, Parada fanfarelor, urmată de caleidoscopul folcloric „Trandafir de la Moldova”. De asemenea, Piaţa Marii Adunări Naţionale va găzdui un cinematograf în aer liber, unde va fi prezentat colajul documentar „Moldova Suverană”, cu secvenţe video din 27 august 1989 – prima Mare Adunare Naţională, care a lansat dezideratul Suveranităţii şi Independenţei şi  din 27 august 1991 – Marea Adunare Naţională care a impus Parlamentului votarea nominală a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Spre seară va fi prezentat filmul „Gânduri PENTRU şi DESPRE Ţară”, care reprezintă o retrospectivă a evenimentelor culturale dedicate Sărbătorii Naţionale „Ziua Independenţei Republicii Moldova” în anii 1991-2015.

Ceremonia va înainta cu spectacolul muzical-poetic „Legarea timpurilor”. Evenimentul dedicat sărbătoririi celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova va culmina, la ora 22.00, cu focuri de artificii, urmat de un joc mare cu genericul: „Moldovenii când se strâng…”. Recitalul trupei „Zdob şi Zdub” va încheia şirul manifestărilor.

Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova este un document adoptat de către Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991 şi este documentul fondator al ţării. Declaraţia a fost adoptată şi semnată de 278 deputaţi în Parlament. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.