Republica Moldova restanţieră la implementarea acţiunilor anti-fumat
https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-restantiera-la-implementarea-actiunilor-anti-fumat-7967_990527.html
În 2011 consumul de tutun va ucide peste 5 milioane de fumători şi peste 600 de mii de fumători pasivi. Sunt estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vociferate cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată pe 31 mai, transmite Info-Prim Neo.
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Centrului Naţional de Sănătate Practică s-au întrunit, marţi, la o masă rotundă la Chişinău pentru a discuta despre consecinţele pe care le are fumatul asupra sănătăţii şi despre implementarea unor programe care ar reduce numărul fumătorilor.
Iarno Habicht, reprezentantul OMS în Moldova, a menţionat că, în pofida faptului că Republica Moldova a ratificat în 2003 Convenţia-cadru pentru controlul Tutunului, până în acest moment ţara noastră înregistrează tergiversări la capitolul implementare. „Pentru controlul tutunului este nevoie de conlucrare în toate domeniile sociale. Iar pentru implementarea prevederilor Convenţiei-cadru este nevoie şi de un angajament politic”, spune reprezentantul OMS în Moldova. Iarno Habicht susţine că experienţa unor state europene demonstrează că instituţiile în care s-a interzis fumatul: restaurante, hoteluri, înregistrează mai mulţi vizitatori.
Datele OMS pentru Moldova arată că ¾ din tinerii cu vârstă cuprinsă între 15-17 ani au încercat să fumeze. În rândurile bărbaţilor extinderea fumătorilor este de 51% , iar acest indicator plasează Moldova pe locul IV în Europa, iar ponderea femeilor fumătoare în spaţiul urban este de peste 13%.
Prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ion Şalaru, spune că urmează să fie finalizat Planul Naţional privind Controlul Tutunului pentru ani 2011-2016, care prevede şi instituirea unui Consiliu Naţional Interministerial pentru controlul tutunului şi coordonarea activităţilor intersectoriale. Ion Şalaru afirmă că în această perioadă, pe lângă campaniile de informare, urmează să fie efectuate studii privind consecinţele fumatului, dar şi să fie elaborat şi implementat ghidul de tratament pentru fumători. Totodată Ion Şalaru susţine că pentru combaterea numărului mare de fumători şi a consecinţelor nefaste Guvernul ar trebuie să adopte 2 legi privind importul şi comercializarea tutunului, cât şi o lege privind aspectul sănătăţii publice. Prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică spune că pentru reducerea consumului de tutun este nevoie de reglementarea conţinutului ingredientelor în articolele de tutun, majorarea accizelor şi taxelor pentru produsele din tutun pentru reducerea consumului.
În 1988 OMS a declarat ziua de 31 mai Ziua Mondială fără Tutun.