Republica Moldova poate folosi cu succes diverse iniţiative ale UE în procesul de integrare europeană
https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-poate-folosi-cu-succes-diverse-initiative-ale-ue-7965_990108.html
Republica Moldova are la dispoziţia parcursului său european diverse iniţiative ale UE pe lângă Parteneriatul Estic, iniţiative pe care le poate folosi cu succes în procesul de integrare europeană. Concluzia a fost făcută în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Europei cu tema: „Dunărea – calea europeană”, la care a participat ambasadorul României, Marius Gabriel Lazurcă, studenţii şi profesorii de la ASEM.
Ambasadorul a prezentat „Strategia Dunării”, o strategie internă a Uniunii Europene care vizează şi dezvoltarea statelor din regiunea Dunării care nu sunt membre UE, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei României la Chişinău
„Strategia Dunării” are la bază iniţiativa preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a cancelarului austriac, Alfred Gusenbauer. În iunie 2009, liderii europeni au solicitat Comisiei Europene să pregătească o strategie a Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Pe 8 noiembrie 2010 a avut loc Summit-ul Dunării la Bucureşti, la care au participat şefi de state şi guverne din 14 state, Republica Moldova fiind reprezentată de premierul Vlad Filat. „Strategia Dunării” are mai multe domenii prioritare. Republica Moldova, împreună cu Austria, coordonează domeniul „Investiţia în oameni şi aptitudini”.
„Strategia Dunării” îşi propune stimularea cooperării prin utilizarea optimă a unor programe deja existente, cum ar fi Fondul de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European.
Republica Moldova, alături de alte state, va beneficia de efectele pozitive scontate care sunt transporturi rutiere şi fluviale mai rapide, energie mai ieftină şi mai sigură, obţinută prin conectare la sistemele europene şi prin surse alternative, protejarea mediului, promovarea în parteneriat a destinaţiilor turistice şi culturale.
Printre obiectivele concrete din Planul de Acţiune se numără dezvoltarea terminalelor multimodale din porturile dunărene în scopul conectării căilor navigabile interne cu transporturile rutiere şi feroviare până în 2020, reducerea semnificativă a riscului de inundaţii până în 2021, garantarea accesului de internet de mare viteză, în bandă largă, pentru toţi cetăţenii UE din zonă până în 2013, investirea a 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare până în 2020.