logo

Republica Moldova nu este cu adevărat un stat suveran, opinii


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-nu-este-cu-adevarat-un-stat-suveran-opinii-7978_1021011.html

La 25 de ani de la proclamarea suveranităţii, există mai mulţi factori care subminează suveranitatea Republicii Moldova. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Analistul media, Cristian Tabără, susţine că există mai mulţi factori ce denotă că suveranitatea Republicii Moldova nu este deplină. „Atunci când există  o regiune separatistă precum Transnistria nu putem vorbi despre o securitate deplină. Atât timp cât unii politicieni, cu ambiţii majore, care nu fac un secret din faptul că se supun Moscovei şi pleacă după sfaturi la Moscova, atâta timp se atentează la suveranitatea statului. Un atentat la suveranitatea statului îl constituie şi declaraţiile noului primar de Bălţi, care spune că va face acolo ce doreşte. Şi cei din autonomia găgăuză trebuie să înţeleagă că Republica Moldova este un stat suveran, că nu sunt ei în drept să organizeze referendumuri de orientare geopolitică, că statutul de autonomie le-a fost acordat nu doar pentru faptul că şi-au dorit-o ei, ci pentru că a acceptat întreg poporul Republicii Moldova”, a spus Tabără.

Sergiu Musteaţă, decanul facultăţii de istorie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, susţine că despre o suveranitate deplină a Republicii Moldova nu se poate vorbi arunci când nu îşi poate exercita drepturile asupra întregului teritoriu. „Timp de 25 de ani Republica Moldova nu îşi poate exercita drepturile asupra unei părţi din teritoriu. În plus, mai sunt dislocate şi trupe militare străine. Despre ce fel de suveranitate mai poate fi vorba?”, se întreabă profesorul.

Scriitorul Valeriu Matei consideră că asigurarea suveranităţii statului mai depinde şi de conştiinţa cetăţenilor. „Suveranitatea este consfinţită de Constituţie. Interpretarea ei mai depinde de mentalitate. Nu trebuie să uităm că primul stat care a recunoscut suveranitatea ţării noastre a fost România, în condiţiile în care imperiul sovietic încă nu se destrămase”, a declarat Matei.