logo

Republica Moldova merge pregătită la ședința Comitetului interparlamentar cu UE, opinie


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-merge-pregatita-la-sedinta-comitetului-interparlamentar-cu-ue-7965_1037706.html

Săptămâna viitoare, pe 25 şi 26 octombrie, la Strasbourg, Franţa, va avea loc ședința Comitetului interparlamentar Republica Moldova-UE. Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, a declarat vineri seara, 20 octombrie, după o şedinţă a Consiliului parlamentar pentru integrare europeană, că a fost stablită o agendă care vizează problemele cheie din Republica Moldova, mersul reformelor şi problemele relaţiilor bilaterale dintre Chişinău şi UE, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Leancă, şedinţa Consiliului a fost dedicată problemelor, realizărilor, provocărilor şi sprijinului pe care ar putea să îl primească Republica Moldova din partea UE şi a Parlamentului European. „Informaţia este suficientă pentru a înţelege unde suntem şi ce e de făcut. Ne va ajuta să abordăm problemele cheie, să încercăm să explicăm anumite situaţii şi să solicităm sprijin suplimentar pe anumite domenii unde este nevoie de o implicare mai puternică a UE”, a declarat Iurie Leancă.

Potrivit fostului premier, luni, 23 octombrie, vor continua pregătirile pentru şedinţa din 25-26 octombrie. Iar la întoarcere ar urma să fie organizată o nouă şedinţă a Consiliului în vederea pregătirii pentru Summitul Parteneriatului Estic, din noiembrie. „Sper că şedinţa de la Strasbourg va fi una eficientă, ne va ajuta ulterior la comunicarea cu Parlamerntul European, cu celelalte instituţii ale UE şi pe tot ce înseamnă procesul de refome de la Chişinău”, şi-a exprimat speranţa Iurie Leancă.

Potrivit vicespeacherului, Parlamentul va intensifica procesul de monitorizare asupra reformelor realizate de Guvern în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere, care îl cuprinde şi pe cel de liber schimb. În cadrul şedinţei Consiliului, viceministrul afacerilor externe, Daniela Morari a declarat că gradul de implementare a agendei de reforme este de 76%.

Consiliul parlamentar pentru integrare europeană, creat în 2016, are drept scop asigurarea unui mecanism de comunicare, coordonare, consultare și cooperare în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de armonizare a legislației naționale cu cea comunitară.