logo

Republica Moldova la Summitul Comunității Politice Europene


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-la-summitul-comunitatii-politice-europene-7965_1105870.html

Marea Britanie, Franța, Germania, România, Polonia, Consiliul European sunt unii din cei mai buni prieteni ai Republicii Moldova, sugerează mesajul pe FB al Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, care a participat la summitul Comunității Politice Europene, relatează IPN citând postarea șefei statului.

„Keir Starmer, Prim-ministrul britanic, care este și gazda evenimentului, Președintele Franței, Emmanuel Macron, Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova și au apreciat reformele pe care le implementăm”, a remarcat Maia Sandu, specificând că „la summitul Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni ai țării noastre s-au reunit pentru a discuta despre cooperarea pentru o Moldova pașnică și stabilă. Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova tot mai puternică, pentru a menține pacea și, în acest climat de siguranță, să dezvoltăm economia și să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor noștri”, a punctat Maia Sandu.

În ajunul reuniunii la Palatul Blenheim, un castel pitoresc de lângă Oxford, în sudul Angliei, s-au făcut aluzii că locul de baștină al celebrului lider britanic Winston Churchill le-ar putea ajuta actualilor lideri să revigoreze formatul Comunității Politice Europene.

Euractiv a scris că summitul și-a propus să ofere participanților ocazia de a „discuta unele dintre cele mai presante provocări generaționale cu care se confruntă Europa”, conform unei declarații din ajun a Ministerului de Externe al Marii Britanii. „Guvernul Regatului Unit va folosi summitul pentru a discuta despre o cooperare mai strânsă în lupta împotriva imigrației ilegale și o cooperare sporită în materie de securitate cu omologii europeni pentru a asigura securitatea Regatului Unit”, anunța instituția, prognozându-se că premierul laburist proaspăt ales Keir Starmer, al cărui guvern a anunțat obiectivul de a „restabili” relațiile cu Europa la opt ani după ce Marea Britanie a votat pentru părăsirea UE, va folosi culisele pentru a îmbunătăți contactele cu omologii săi din UE.

Chiar dacă agenda oficială a „meselor rotunde” se referea la migrație (rolul de moderator revenindu-i Italiei și Albaniei), cooperarea energetică (UE și Muntenegru) și protejarea și asigurarea democrației (Franța și Moldova), pe bună dreptate, publicul a așteptat ca discuțiile să se concentreze pe războiul Rusiei în Ucraina și securitatea europeană.

În premieră, la eveniment au participat reprezentanți ai NATO, ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ai Consiliului Europei.

Potrivit oamenilor familiarizați cu pregătirile pentru summit, scria Euractiv, se poate aștepta o discuție mai substanțială despre amenințarea hibridă a Rusiei, liderii fiind așteptați să discute și să se pregătească să prezinte dovezi suplimentare că Moscova încearcă să submineze democrațiile din întreaga Europă – începând cu finanțarea interferențelor electorale până la atacuri fizice în arealul european.