logo

Republica Moldova este pe agenda de priorităţi a Uniunii Europene, oficiali


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-este-pe-agenda-de-prioritati-a-uniunii-europene-7965_1004773.html

Republica Moldova este pe agenda de priorităţi a Uniunii Europene, iar anul 2013 are o importanţă deosebită în procesul de integrare europeană şi dezvoltare a perspectivelor către Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul desemnat, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă, sâmbătă, 20 aprilie, după o întrevedere cu vicepreşedintele Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, şi cu europarlamentara Monica Macovei, preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova, transmite IPN.

În cadrul întrevederii oficialii şi-au exprimat speranţa de semnare cât mai curând a Acordului de eliminare a vizelor, Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. „Am comunicat aşteptările noastre de la acest proces şi am ascultat punctul de vedere al partenerilor europeni despre procesul politic intern. Această vizită o calific drept una de solidaritate şi de sprijin către Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul desemnat, Vlad Filat.

Vicepreşedintele Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, a remarcat că relaţiile moldo-europene sunt importante pentru Parlamentul Uniunii Europene, iar perspectiva semnării celor 3 acorduri arată că Uniunea Europeană este interesată de Republica Moldova. „În săptămâna curentă Parlamentul European a acceptat anumite amendamente în acordul de facilitare a regimului de vize. Semnarea acestui acord înseamnă că sunteţi bineveniţi în Uniunea Europeană şi că putem obţine mai mult împreună. Acest an este unul crucial în apropierea Republicii Moldova de UE. Parteneriatului Estic de la Vilnius, iniţierea Acordului de Asociere este un pas crucial pentru a aduce mai aproape Republica Moldova de Uniunea Europeană, a subliniat Jacek Protasiewicz.

Monica Macovei, la rândul său, şi-a exprimat speranţa şi încrederea că un nou guvern pro-european va duce la semnarea celor trei acorduri. „Ţara voastră este pe un drum foarte bun spre Uniunea Europeană, este o campioană. Nu poate fi acceptat ca acest drum să se oprească. Am venit să vă spunem că ne pasă de ce se întâmplă şi trebuie să se formeze cât mai repede un guvern pro-european”, a menţionat europarlamentara. Monica Macovei a sugerat liderilor politici să pună interesul ţării deasupra intereselor personale şi de partid, doar aşa în anul 2014 este posibil ca cetăţenii Republicii Moldova să circule fără vize în Europa.