logo

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-a-semnat-acordul-de-asociere-cu-uniunea-europeana-7965_1013632.html

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii organizată astăzi, 27 iunie, la Bruxelles. Alături de Moldova, acorduri de asociere cu UE au semnat şi alte două ţări ale Parteneriatului Estic, Georgia şi Ucraina. „Europa este cea mai clară imagine a vieţii pe care şi-o doresc cetăţenii Republicii Moldova şi pe care o vor avea. Pentru aceasta însă va trebui să muncim cu greu, dar cred cu tărie că vom merge înainte, şi nu înapoi, pentru că Uniunea Europeană ne va face mai puternici”, a declarat premierul Iurie Leancă, care a semnat acordul din partea Republicii Moldova, transmite IPN.

Iurie Leancă şi-a rostit discursul în franceză, dar a adresat cetăţenilor ţării şi un mesaj în limba română. Premierul a subliniat că la scrutinul din toamnă moldovenii vor trebui să dea un vot determinant, care va cimenta drumul european şi perspectiva de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi vom reveni acasă în Europa. Azi este o zi importantă pentru Republica Moldova, care reprezintă o recunoaştere a eforturilor noastre, însă există încă foarte multe probleme, avem multe de făcut, dar lucrurile se schimbă. Drumul spre UE, ne obligă să mergem înainte, în conformitate cu strategia noastră. Nu avem dreptul la compromisuri, trebuie să facem parte din familia UE, iar tot ce se va face, se va face doar pentru modernizarea Republicii Moldova”, a subliniat Iurie Leancă.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că acordurile de asociere semnate, la 27 iunie, cu cele trei state, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, sunt istorice, iar politicile promovate în contextul implementării acestora vor aduce prosperitate întregului continent european. „Acordurile nu sunt baza finală a cooperării noastre. Pentru a profita de ele, ţările vor depune eforturi de transformare. UE va fi de partea voastră şi vă va oferi susţinerea politică, financiară şi tehnică necesară. Scopul nostru este integrarea voastră pe piaţa UE, cea mai mare din lume”, a spus Herman Van Rompuy.

Oficialul european nu a exclus posibile provocări din partea Federaţiei Ruse la adresa Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei după semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar a dat asigurări că Uniunea Europeană va susţine şi pe viitor cele trei state, ca acestea să facă faţă provocărilor. „În acest acord nu este nimic în detrimentul Rusiei, iar UE este gata să se angajeze să clarifice cu Rusia aceste neînţelgeri, pentru a asigura securitatea continentului nostru comun”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că semnarea Acordurilor de Asociere cu cele trei state reprezintă un eveniment istoric pentru UE, dar şi pentru cele trei state în parte şi este o recunoaştere a progreselor şi a determinării acestor state în apropiere de UE. „Acordurile de Asociere vor oferi posibilitatea ţărilor să facă reforme şi să asigure creşterea economică în regiune şi să adere la această piaţă pe toate sectoarele, fără însă să ne facem iluzii. Scopul principal este să ajutăm aceste ţări să facă reforme, să-şi realizeze ambiţiile şi e nevoie de coordonare din partea guvernelor statelor partenere. Niciun acord nu poate să substituie conducerea şi voinţa politică din ţară. Pentru schimbări este nevoie de reforme în sectorul juridic, să se lupte împotriva corupţiei. Noi nu căutăm un parteneriat exclusiv cu aceşti parteneri, noi credem în societatea deschisă şi în democraţie”, a notat Jose Manuel Barroso. Oficialul a subliniat, de asemenea, că semnarea Acordului de Asociere reprezintă o nouă etapă în călătoria pe calea europeană a celor trei state.

Acordurile au fost contrasemnate de către reprezentanţii tuturor statelor UE.