logo

„Republica Moldova – 30 de ani de independență”, expoziție BNRM


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-30-de-ani-de-independenta-expozitie-bnrm-7967_1083984.html

O expoziție de documente și publicații dedicată Republicii Moldova în contextul celor 30 de ani de independență a fost inaugurată la Biblioteca Națională. Expoziția poate fi vizitată începând de astăzi, 25 august, până pe 25 octombrie, transmite IPN.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a remarcat că, expoziția–eveniment „Republica Moldova – 30 de ani de independență”, are drept scop valorificarea și promovarea valorilor naționale, accentuarea importanței rolului istoric, științific, cultural al evenimentelor din anii de renaștere națională. Aceasta conține documente și publicații din acea perioadă, ediții periodice, literare, științifice ale înaintașilor independenței, despre simbolurile naționale, mișcarea de rezistență, limba română, podul de flori, primul Parlament etc. Un loc aparte în expoziție îl ocupă compartimentul Scriitorii independenței, compartiment care reunește documentele ce reflectă rolul scriitorilor sau ziariștilor în aflarea adevărului istoric. Este vorba despre Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Ion Hadârcă, Dumitru Matcovschi, Vladimir Beșleagă etc.




Prezentă la eveniment, președintele Maia Sandu, a relatat că, prin respectiva expoziție, cei care au avut ocazia să fie în piața Marii Adunări Naționale în acele timpuri, când se lupta pentru independența țării, acum au posibilitatea de a retrăi emoțiile de atunci, iar pentru generațiile tinere e o ocazie să afle mai multe despre acele timpuri. „În acești 30 de ani s-au întâmplat lucruri bune, s-au întâmplat și lucruri mai puțin bune și e important să învățăm din lecțiile istoriei și să facem în continuare efort să consolidăm societatea în jurul valorilor adevărate și să putem construi acasă o țară prosperă”, a spus șefa statului




Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a remarcat că 30 de ani din viața unui om înseamnă foarte mult, iar în viața unei țări înseamnă prea puțin. Independența nu s-a născut 30 de ani în urmă, ea a dăinuit în sufletele oamenilor. Pe parcursul veacurilor mai erau perioade când mai ofileau și atunci se mai găseau acei eroi ai neamului care păstrau flamura nestinsă. Se mai ofilea, înflorea din nou, dar niciodată nu a pierit. Și 30 de ani în urmă, iată că ea a înflorit din nou și ne bucurăm astăzi să sărbătorim acest eveniment. În opinia sa, expoziția arată o istorie adevărată, istoria oamenilor care au făcut posibilă această sărbătoare, transmițând generațiilor viitoare mesajul despre valorile naționale pe care le avem.



Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a subliniat că expoziția este despre viziune, curaj și speranță, care prefațează o zi extrem de importantă – marcarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova. În opinia ambasadorului, 30 de ani la scară istorică nu reprezintă nimic. Dar acești 30 de ani au însemnat enorm pentru cetățenii Republicii Moldova, care, iată, așa cum au demonstrat ultimele alegeri din iulie anul curent, au dovedit că s-au maturizat și că au înțeles că singura șansă este ca să facă din Republica Moldova „casa bună” care trăiește împreună cu partenerii internaționali în bună înțelegere. Diplomatul a ținut să remarce că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova.



Scriitorul Vladimir Beșleagă, deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de independență, a menționat că „brambureala de 30 de ani ne-a costat mult, în contextul în care președinții de stat au fost comuniști și bolșevici și ei nu puteau crea o societate nouă”. Începutul noii ere este în anul 2021. „A venit timpul marilor schimbări. Noi trăim timpuri legendare, providențiale și divine”, a spus el.



Poetul Ion Hadârcă, deputat în primul Parlament, a spus că solicitarea păcii universale și a unirii – acestea erau cuvintele cheie la chemările la Marile Adunării Naționale. Independența este echivalenta libertății, păcii, noțiunii de drept la istorie, limbă, asupra pământului cu toate bogățiile lui. Este dreptul la trecut, prezent și viitor, așa cum stipulează Declarația de independență, care conține încă multe îndemnuri nerealizate. „A fi în spațiul etnic al devenirii noastre ca neam presupune revenirea la matricea noastră milenară”, a adăugat Ion Hadârcă.



Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la declararea independenței la 27 august.