Reprezentarea femeilor în Parlament a scăzut în pofida eforturilor de a promova egalitatea de gen
https://www.ipn.md/ro/reprezentarea-femeilor-in-parlament-a-scazut-in-pofida-eforturilor-de-7965_987742.html
Femeile reprezintă doar a cincea parte din corpul de deputaţi, chiar dacă mai multe partide politice au declarat că vor ţine cont de principiul egalităţii de gen atunci când vor decide asupra listelor de candidaţi. Reprezentativitatea femeilor în Parlament a scăzut chiar şi în pofida eforturilor societăţii civile de a promova egalitatea de gen. Solicitate de Info-Prim Neo, deputatele din actualul legislativ au spus că, cu regret, majoritatea parlamentarilor sunt bărbaţi, iar modelul de femeie-gospodină rămâne a fi mai puternic decât cel al femeii politice, care participă activ în procesul decizional. Asta chiar dacă femeile sunt mai responsabile, nu sunt corupte şi sunt mai tacticoase.
[Deputata Partidului Liberal, Corina Fusu,] a declarat că în actualul Parlament sunt mai puţine femei, iar cauza o constituie faptul că femeile din Republica Moldova nu sunt percepute ca lider, conducător, persoană care să ia decizii la nivel local sau central. „Aici avem încă mult de lucru, de a schimba mentalitatea societăţii, atât a bărbaţilor, cât şi a femeilor. Societatea se modernizează, noi vrem în Europa, iar în Europa situaţia egalităţii de gen de mult a fost cu mult îmbunătăţită”, a spus Corina Fusu.
Pentru alegerile din primăvară, subliniază Corina Fusu, fiecare partid ar trebui cu insistenţă să recomande şi să promoveze femeile în funcţiile de primari, dar şi cele de consilieri locali. Institutul Republican Internaţional, specializat în promovarea femeilor în viaţa social-politică, va organiza pentru toate partidele seminare în perspectiva ca femeile din aceste formaţiuni să devină primăriţe sau consiliere.
[Deputata Partidului Democrat din Moldova, Valentina Buliga,] a declarat că este apreciabil faptul că o femeie deţine funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi o femeie este preşedintele Comisiei mediu şi schimbări climatice. „Este un început de legislatură, avem de ajustat şi cadrul legislativ la Legea cu privire la egalitatea de şanse, avem de elaborat şi bugetul în baza dimensiunii de gen. Suntem într-un proces de muncă zi de zi ca să asigurăm respectarea drepturilor şi asigurarea de şanse şi oportunităţi egale pentru femei şi bărbaţi în Republica Moldova”, a subliniat deputata. Ea a mai spus că urmează să fie creat şi un Consiliu al femeilor deputate, ca un instrument de promovare a soluţiilor cu care se confruntă societatea moldovenească.
Potrivit Valentinei Buliga, Consiliul Femeilor, posibil, va fi format odată cu începerea activităţii depline a Parlamentului. „O să venim cu o propunere a tuturor femeilor din Parlament să fie constituit acest Consiliu, să alegem organele de conducere, să avem mecanismul de interacţiune, de comunicare şi de prezentare a opiniilor comune a femeilor pentru unele probleme, proiecte noi iniţiate etc.”, a menţionat Valentina Buliga.
[Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, deputata Partidului Liberal-Democrat,] a declarat că promovarea egalităţii de şanse trebuie să rămână un imperativ în societate, deoarece această problemă mult timp nu a fost luată în serios. „Acest lucru trebuie să se întâmple nu doar în Parlament. Trebuie să avem o egalitate de oportunităţi, o egalitate de şanse în toate domeniile de participare în aceeaşi măsură ca şi a bărbaţilor”, a spus Liliana Palihovici.
Potrivit deputatei, în 2011 se va încerca de a obţine susţinerea tuturor fracţiunilor parlamentare pentru iniţiativa legislativă de modificare a Codului Electoral, care să impună cota obligatorie de 30% femei pe listele partidelor pentru alegeri. Liliana Palihovici subliniază că femeile sunt mai meticuloase, muncesc mai mult asupra unui proiect, au mereu propuneri, vin cu amendamente. „Cetăţenii trebuie să-şi de votul deplin în egală măsură şi cu aceeaşi încredere atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, este de părere vicepreşedintele Parlamentului.
[Deputatul Partidului Comuniştilor din Moldova, Galina Balmoş,] a declarat că femeile îşi doresc schimbări în sensul egalităţii gender. „Consider că în obţinerea acestui scop vom munci în următoarea jumătate a anului, pentru ca toate colegele să participe mai amplu în viaţa politică, ca ulterior să poate accede pe această scară”, a spus deputata.
Galina Blamoş spune că este destul de complicat pentru o doamnă să intre şi să se menţină în politică, deoarece deseori sunt puse la bătaie şi numele, şi familia, şi alte lucruri pentru care femeia luptă, le consideră sfinte. „În cazul când devii om politic apare o fragilitate în ceea ce priveşte viaţa personală şi chiar şi buna reputaţie a familiei. Chiar dacă eşti un politician onest, nu ieşti protejat de unele atacuri la persoană în cadrul campaniilor electorale. Femeile tind să evită aceste lucruri, de aceea, poate, nici nu se lansează în politică”, a subliniat Galina Balmoş.
[Directorul de proiect în cadrul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alexei Buzu,] a declarat că se observă un regres în ceea ce priveşte reprezentarea de gen, în pofida eforturilor susţinute ale societăţii civile de a determina partidele să ofere mai multe şanse femeilor de reprezentare pe lista de candidaţi. Mai multe organizaţii ale societăţii civile, inclusiv Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, au demarat mai multe proiecte de promovare a participării femeilor în viaţa politică, însă acestea nu au fost suficiente, dacă nu a existat deschidere din partea partidelor politice. O prima cauză ar fi faptul că procentul femeilor-candidate pe listele partidelor a fost mai mic, iar a doua cauză este faptul că poziţionarea femeilor pe aceste liste a fost una defavorabilă în comparaţie cu cea a bărbaţilor-candidaţi.
Spre exemplu în 2009, proporţia femeilor în lista PCRM a fost mai mare faţă de alegerile trecute, iar proporţia femeilor în partidele democratice a fost aceeaşi, dar de această dată femeile au fost poziţionate spre sfârşitul listei. „Combinaţia acestor doi factori a determinat faptul că acum avem o reprezentare mai mică a femeilor în Parlament”, a declarat Alexei Buzu.
Referitor la crearea Consiliului femeilor, Alexei Buzu, a menţionat că este de apreciat faptul că în timp ce liderii din Alianţă tot negociau, membrele partidelor reprezentate în Parlament au reuşit să privească dincolo de interese înguste de partid şi au decis să colaboreze. Dacă acest efort va prinde curaj el va fi unul de succes şi unul de la care liderii politici pot învăţa mult.
În Parlamentul Republicii Moldova sunt 19 femei, 3 în fracţiunea PLDM, câte 2 în PL şi PDM. PCRM are 12 femei în fracţiune, faţă de 20 în Parlamentul trecut.