Curtea Constituțională examinează astăzi, 27 aprilie, sesizările cu privirile la controlul constituționalității hotărârilor Parlamentului prin care a fost anulată numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător și prin care judecător la Curte a fost numit Boris Lupașcu. În debutul ședinței, reprezentantul Parlamentului a solicitat recuzarea președintelui Curții, Domnica Manole. În urma deliberărilor, la care ultima nu a participat, ceilalți patru judecători au decis respingerea cererii de recuzare, transmite IPN.
„În motivarea respectivei cereri de recuzare este propriu-zis faptul că pe rolul Curții Constituționale se află soluționarea sesizărilor citate, care în mod direct o vizează pe președintele și judecătorul constituțional, doamna Domnica Manole. Partea juridică de argumentare a respectivei cereri de recuzare se rezumă la legile care reglementează regimul integrității și al conflictului de interese”, a declarat reprezentantul legislativului, Lilian Enciu.
Funcționarul a făcut trimitere și la faptul că pe pagina Curții au fost preluate și publicate mesajele de reacție ale partenerilor externi. „Aici nu încerc cumva să le dau aprecieri mesajelor. Cert este faptul că aceste mesaje dezagreează deciziile Parlamentului, cele vizate în sesizări, iar Curtea, preluând și republicând, în mod indirect și-a expus poziția în raport cu susținerea respectivelor mesaje, motive pentru care, în temeiul articolului 27 al Codului Jurisdicției Constituționale, solicităm recuzarea președintelui Curții Constituționale”, a mai spus Lilian Enciu.
Atât deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, unul dintre autorii sesizărilor, cât și un alt autor, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, au pledat pentru respingerea cererii de recuzare, precizând că aceasta nu are temei.
În urma deliberărilor, judecătorii constituționali au decis respingerea demersului reprezentatului Parlamentului.