logo

Reprezentanţii statului despre raportul privind corupţia în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/reprezentantii-statului-despre-raportul-privind-coruptia-in-republica-moldova-7978_1014325.html

Reprezentanţi ai statului sunt de acord cu raportul Transpareny International privind corupţia în Republica Moldova şi au oferit explicaţii asupra situaţiei în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

Directorul-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie , Cristina Ţărnă, consideră că lupta anticorupţie decurge anevoios pe motiv că ar exista un conglomerat de legi şi strategi anticorupţie care nu sunt coordinate între ele. „A fost reformat CNA, dar nu a fost reformată procuratura anticorupţie şi nu a fost definitivată reforma în justiţie, iar un dosar pentru corupţie trece prin mai multe instituţii de drept până la pronunţarea unei sentinţe”, a precizat Ţărnă.

Totodată, Cristina Ţărnă susţine că mai este nevoie de timp pentru ca reformele anticorupţie să aducă rezultate, iar “oamenii aşteaptă ca minunile să se producă peste noapte”.

Ţărnă se arată optimistă că implementarea Legii cu privire la integritatea funcţionarilor publici va aduce rezultate rapide în eradicarea corupţiei. „Începând cu luna august, toţi funcţionarii publici vor trece testarea integrităţii. Deja se observă o mobilizare a instituţiilor publice. Angajaţii acestor instituţii au înţeles care sunt consecinţe juridice ale acestei testări”, a declarat Ţărnă.

Victor Strătilă, director-adjunct al Comisiei Naţionale de Integritate, a calificat studiul Transparency International drept unul „amplu” şi care „reprezintă situaţia reală ”. Strătilă a declarat că legislaţia este imperfectă, deoarece Codul Penal stipulează pedepse doar pentru falsificarea declaraţiilor de avere, dar nu şi pentru refuzul prezentării lor. „Noi am prezentat procurorilor mai multe cazuri când funcţionari de rang înalt, miniştri, judecători, nu au prezentat declaraţiile pentru avere. Procurorii au refuzat însă aceste cazuri, deoarece nu sunt prevăzute de către Codul Penal ca infracţiune”, a precizat Strătilă.

Într-o intervenţie telefonică, Lilia Carasciuc, director executiv al Transparency International Moldova, a declarat că cele două instituţii care țin de asigurarea profesionalismului, independenței și integrității magistraților și procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Procurorilor, nu funcţionează în regim normal. „În una vedem persoane compromise, în alta vedem că e o instituție pe hârtie”, a punctat Carasciuc.

Transparency International a prezentat marţi un raport, după ce timp de un an a monitorizat  13 domenii şi instituţii la capitolul vulnerabilitatea în faţa corupţiei. Cel mai mic punctaj l-au obţinut partidele politice, fiind catalogate drept cele mai corupte.

Totodată, experţii susţin că vulnerabilitatea unor instituţii de stat în faţa corupţiei se explică prin faptul că şefii acestora sunt numiţi în funcţie fără a fi verificaţi prealabil, aşa cum prevede legislaţia.