logo

Reprezentanţii societăţii civile cer mai multă informaţie de la CNI


https://www.ipn.md/ro/reprezentantii-societatii-civile-cer-mai-multa-informatie-de-la-cni-7967_1005025.html

Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) i se cere mai multă informaţie, precum şi argumentarea deciziilor luate. Solicitarea vine din partea reprezentanţilor societăţii civile şi a mass-media. Subiectul în cauză a fost abordat în cadrul mesei rotunde organizată de către Asociaţia Presei Independente, transmite IPN.

Reprezentanţii CNI, prezenţi la masa rotundă, au spus că publicarea deciziilor argumentate, aşa cum cere societatea civilă, ar încălca dreptul la informaţia cu caracter personal. Vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, a remarcat că persoana verificată de către comisie este informată despre decizie şi argumentele membrilor CNI.

Cât ţine de publicarea declaraţiilor de venit şi conflict de interese pentru anul 2012, Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul CNI, a spus că sunt acumulate 85 de mii de declaraţii şi sunt doar 7 oameni care urmează să le verifice. Unele declaraţii sunt completate greşit sau nu au indicată dată când au fost completate. CNI elaborează propuneri pentru modificarea legislaţiei cu privire la activitatea comisiei, ca aceasta să poată aplica şi sancţiuni, aşa cum face autoritatea similară din România.

Directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a remarcat că numele persoanelor publice care încalcă legislaţia trebuie adus la cunoştinţa cetăţenilor.

Potrivit CNI, în 70% din cazuri autoritatea se autosesizează despre aceste încălcări din materialele jurnalistice. Totodată, reprezentanţii presei îşi doresc să aibă acces mai larg la deciziile şi argumentările CNI pentru a oferi finalitate materialelor jurnalistice.