logo

Reprezentanţii ONG-urilor de media cer o variantă nouă a Legii presei


https://www.ipn.md/ro/reprezentantii-ong-urilor-de-media-cer-o-varianta-noua-a-7967_1005056.html

Reprezentanţi ai societăţii civile de media cer o variantă nouă a Legii presei, un nou Cod al Audiovizualului, dar şi modificări la legea privind achiziţiile publice şi la Codul Electoral. Aceştia s-au întâlnit vineri, 3 mai, cu deputaţi din Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media în contextul Zilei mondiale a libertăţii presei, transmite IPN.

Preşedintele comisiei, Chiril Lucinschi, a spus că pe agenda Parlamentului sunt mai multe modificări legislative care vizează activitatea jurnaliştilor, dar a menţionat că nu poate fi neglijată nici calitatea presei. Chiril Lucinschi a subliniat că jurnaliştii trebuie să delimiteze interesul public de cel privat şi propune crearea unui organ de auto-reglementare a breslei.

Deputatul s-a referit şi la faptul că statul deţine monopolul absolut asupra frecvenţelor şi licenţelor audiovizuale. Chiril Lucinschi afirmă că aceasta duce la favorizarea anumitor organe mass-media şi la concentrarea publicităţii la acestea. Politicianul crede că monopolul statului în acest domeniu va dispărea odată cu implementarea noilor tehnologii audiovizuale în toată ţara.

Liliana Viţu-Eşanu, director de dezvoltare strategică la Centrul pentru Jurnalism Independent, şi Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, au remarcat că Legea presei este una declarativă şi ar trebui modificată, dacă nu chiar înlocuită cu alta. De asemenea, reprezentanţii societăţii civile de media au solicitat ca, atunci când un politician crede că a fost calomniat, să se adreseze Consiliului de presă, dar nu să-i ameninţe pe jurnalişti.

Pentru a crea un precedent, după ce în Codul penal au fost introduse pedepse pentru autorităţile care încearcă să cenzureze jurnaliştii, reprezentanţii societăţii civile spun că vor acţiona în judecată următorul politician sau funcţionar public care va ameninţa jurnaliştii.

Vicepreşedintele comisiei,Corina Fusu, a spus că personal va semna şi va înainta o nouă variantă a Codului Audiovizualului spre aprobare în Parlament. De asemenea, parlamentara îşi propune să afle practicile altor state cu privire la protecţia jurnaliştilor de investigaţie şi să le propună pentru aplicare în Republica Moldova.